«Νέο εμιράτο» στο Ιόνιο δημιουργεί ο εμίρης του Κατάρ, Χαλίφα μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, αποκτώντας μετά την Οξυά και άλλα επτά ιδιωτικά νησιά στο σύμπλεγμα των Εχινάδων.

Σύμφωνα με την Realnews, η οικογένεια Αλ Θάνι έχει ήδη αγοράσει την μισή έκταση του Πεταλά, ενώ σύντομα αναμένεται να αγοράσει και την υπόλοιπη.

Η απόκτηση του Πεταλά θεωρείται κίνηση ματ από τον άραβα κροίσο, αφού θεωρείται το μεγαλύτερο νησί στις Εχινάδες, έκτασης 5.400 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ενώ το δεύτερο μεγαλύτερο είναι η Οξυά.

Ο Πεταλάς, που βρίσκεται πολύ κοντά στις ακτές της Δυτικής Αιτωλοακαρνανίας και ανήκει στο νομό Κεφαλληνίας, είχε βγει τα τελευταία χρόνια προς πώληση σε μεγάλα μεσιτικά γραφεία της Ελλάδας και του εξωτερικού με τιμή στα 38 εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο ο εμίρης φαίνεται να αποκτά το νησί με σαφώς μικρότερο ποσό.

Το νησί είναι ακατοίκητο και πέρασε στην ιδιοκτησία ελληνικής οικογένειας 100 χρόνια πριν από Μονή των Ιωαννίνων. Ο εμίρης απέκτησε επίσης τη νήσο Δρακονέρα, στις Βόρειες Εχινάδες, το Προβάτι και τέσσερις νησίδες με τις ονομασίες Γκράβαρης, Απασα, Σωρός και Πίστρος ενώ βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για την εξαγορά ακόμα δύο νησιών του συμπλέγματος, του Βρομώνα και της Μάκρης.

Τα σχέδια για την αξιοποίηση της Οξυάς και τη μετατροπή της σε… art island προχωρούν με αργούς ρυθμούς, λόγω γραφειοκρατικών αγκυλώσεων. Μάλιστα, ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η περιβαλλοντική μελέτη καθώς το νησί υπάγεται σε καθεστώς Natura. Οι περιορισμοί που είναι υποχρεωμένος να σεβαστεί στη δόμηση οδήγησαν τον εμίρη στην απόφαση να αγοράσει και άλλα νησιά, ώστε να ολοκληρώσει το επιχειρηματικό του σχέδιο στο Ιόνιο, με επιβλητικές ξενοδοχειακές μονάδες επτά αστέρων που θα γίνουν πόλος έλξης για πλούσιους κα;ι διάσημους από όλον τον κόσμο.

Στα σχέδια του εμίρη του Κατάρ είναι να ολοκληρώσει το πλάνο των αγορών ιδιόκτητων νησιών στην περιοχή του Ιονίου και στη συνέχεια να εκπονηθούν τα σχέδια αξιοποίησης τους από μελετητικά γραφεία διεθνούς εμβέλειας.

newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook