Μία μικρή αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας από τον οίκο Fitch περιμένει την επόμενη Παρασκευή, 23 Μαΐου, η Bank of America Merrill Lynch, όπως αναφέρεται σε τελευταία έκθεση της επενδυτικής τράπεζας.

Η αύξηση της πολιτικής αβεβαιότητας αλλά και το αρνητικό κλίμα που διαμορφώνεται στις αγορές για τα ελληνικά ομόλογα, δεν θα αποτρέψει τη Fitch από το να αναβαθμίσει την Ελλάδα, και μάλιστα παραμονές των ευρωεκλογών, δείχνουν να πιστεύουν οι οικονομολόγοι της αμερικανικής τράπεζας.

Εξάλλου, ως ένδειξη της θετικής διάθεσης της Fitch απέναντι στην Ελλάδα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται και η απόφασή της να αναβαθμίσει τις αξιολογήσεις των senior ομολόγων των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών και των subordinated ομολόγων τους κατά την εβδομάδα που πέρασε. Παρότι ο οίκος διατήρησε τις βασικές αξιολογήσεις των τραπεζών στο Β- (καθώς ως γνωστόν, οι αξιολογήσεις στον τραπεζικό κλάδο ακολουθούν, σχεδόν κατά κανόνα, την αξιολόγηση του κράτους), εντούτοις αναβάθμισε τα ομόλογα αυτά, κυρίως εξαιτίας της χαμηλότερης επιβάρυνσης των ισολογισμών των τραπεζών, έπειτα από την αναδιάρθρωση και τις αυξήσεις κεφαλαίου τους.

Το επόμενο review της ελληνικής αξιολόγησης από τη Fitch έχει προγραμματιστεί για τις 23 Μαΐου, με τον οίκο να αξιολογεί τη χώρα με Β- και με σταθερές προοπτικές. Εκτός από την Fitch και η Standard & Poor\’s αξιολογεί την Ελλάδα με B-, ενώ η Moody\’s την κατατάσσει ακόμα χαμηλότερα, στο Caa3.

Σε πρόσφατο σημείωμά της, η Fitch περιέγραφε τους παράγοντες που μπορούν να επιδράσουν θετικά ή αρνητικά στην πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας, κάνοντας ειδική αναφορά στο πολιτικό ρίσκο.

Συγκεκριμένα, ως παράγοντες που μπορούσαν να επιδράσουν θετικά στην αξιολόγηση της Ελλάδας, ο οίκος είχε επισημάνει:

* Το ενδεχόμενο μιας διατηρήσιμης οικονομικής ανάκαμψης που θα στηριχθεί στην καλή εφαρμογή του προγράμματος της τρόικας και θα οδηγήσει σε αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ, ανάλογα με τη βιωσιμότητα του χρέους.

* Την περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή, σε συνδυασμό με μια ανανεωμένη προσπάθεια για μεταρρυθμίσεις.

* Μια διατηρήσιμη μείωση του δημοσίου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ και αποκατάσταση της πρόσβασης στις αγορές ομολόγων.

Αντίθετα, αρνητικά μπορεί να επιδράσουν στην αξιολόγηση της Ελλάδας οι εξής δύο παράγοντες:

* Τυχόν αποτυχία της οικονομίας να ανακάμψει, που θα οδηγήσει στην επανεμφάνιση δημοσιονομικών κενών στο ελληνικό πρόγραμμα.

* Μια ενδεχόμενη νέα πολιτική και κοινωνική αστάθεια, που θα οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές και θα υπονομεύσει το πρόγραμμα της τρόικας.

Η Fitch περιμένει ρυθμούς ανάπτυξης 0,5% φέτος και 2% το 2015 στην Ελλάδα, εκτιμώντας ότι το χρέος θα κορυφώσει στο 177,5% του ΑΕΠ φέτος και θα σημειώσει μικρή αποκλιμάκωση του χρόνου, στο 172,5%.

Η Bank of America Merrill Lynch, από την πλευρά της, εκφράζει πιο συντηρητικές εκτιμήσεις, περιμένοντας αύξηση του ΑΕΠ μόλις κατά 0,3% φέτος και επιτάχυνση στο 1,5% του χρόνου.

newmoney.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook