Tο “Δίκτυο Εικαστικών Καλλιτεχνών Hρακλείου”, παρουσιάζει την τέταρτη ετήσια καλλιτεχνική έκθεσή του (23 Μαΐου – 10 Ιουνίου 2011) στο χώρο της Βασιλικής Aγίου Mάρκου στο Ηράκλειο µε θέµα «Όριο».

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση είναι
- ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ ΜΑΝΟΛΗΣ, ΑΡΙΣΤΟΔΗΜΟΣ, ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗ ΜΑΡΙΑ, ΒΑΘΙΑΝΑΚΗ ΧΡΥΣΑ, ΒΙΔΑΚΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ, ΓΙΑΛΙΤΑΚΗ ΟΥΡΑΝΙΑ, ΓΡΑΤΣΙΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, ΚΑΛΑΠΟΘΑΡΑΚΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ, ΚΑΜΕΝΟΥ ΒΙΚΤΩΡΙΑ, ΚΑΝΝΑΒΟΥ ΕΛΕΝΗ, ΚΑΤΖΑΓΙΑΝΝΑΚΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ, ΚΑΤΣΑΒΕΛΗ ΜΑΡΙΑ, ΚΟΥΚΟΥΛΑΚΗ ΣΤΕΛΛΑ, ΛΕΝΤΥΚ ΜΑΛΒΙΝΑ, ΜΑΡΙΝΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ, ΜΑΤΑΛΛΙΩΤΑΚΗ ΡΕΝΑ, ΜΟΥΔΑΤΣΟΣ ΚΩΣΤΗΣ. ΜΑΧΙΑΝΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ, ΜΠΑΚΑΛΟΥΜΑ ΤΖΕΝΗ, ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ ΕΥΑ, ΞΗΜΕΡΑΚΗ ΜΑΡΙΑ, ΞΗΜΕΡΗ ΙΩΑΝΝΑ, ΠΑΓΩΜΕΝΟΣ ΚΩΣΤΑΣ, ΠΟΛΙΤΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ, ΠΥΤΙΚΑΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΣΤΑΥΡΙΑΝΟΥΔΑΚΗΣ ΚΑΜΠΑΣ Α., ΣΤΕΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΙΖΑ, ΣTEΦANAKΙΣ ΓIANNHΣ, ΣΥΡΡΟΥ ΔΑΝΑΗ, ΤΖΑΓΚΑΡΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΤΖΑΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΦΡΑΓΚΙΑΔΑΚΗΣ ΜΑΝΟΛΗΣ, ΧΑΤΖΗΝΤΕΒΕ ΧΡΙΣΤΙΝΑ, ΧΡΗΣΤΑΚΗ ΚΛΕΙΩ.

Μετά τις επιτυχημένες, τα προηγούμενα έτη, εκθέσεις: “Εν Ηρακλείω τη”, “Ανθρωποπανίδα”, “Σιωπές”, “Οίνος και Αλάθεια”, “όψεις της σύγχρονης τέχνης στη Κρήτη”, 9η Μπιενάλε της Σαρδηνίας, στην Δημοτική Πινακοθήκη Αγίου Νικολάου, την φετινή χρονιά επιλέξαμε την δόκιμη έννoια που έχει κατακλύσει τους πάντες, το “Όριο”.

Μια οριακή κατάσταση, με πολίτες στα όριά τους και μια εποχή, που θα μείνει στην ιστορία, για το οριακό της περιεχόμενο.

Όμως, η τέχνη σ' αυτές ακριβώς τις στιγμές, έρχεται να υπενθυμίσει την σημαντικότητα και την αξία των μικρών πραγμάτων, όπως, της πλάγιας ματιας στο έργο τέχνης, που γεμίζει την ανθρώπινη υπάρξη, με την ουσιαστική πληρότητα.

“Το όριο είναι ζωντανή δυναμική οντότητα. Μεταμορφώνεται αέναα, διαλύεται, κάμπτεται, εκτείνεται, θραύεται. Συνδιαλέγεται ταυτόχρονα με δυο κόσμους.
Τροφοδοτείται από τα έσω και από τα έξω. Ο ένας κόσμος αντιπαρατίθεται στον άλλο και το όριο υφίσταται, χάρη στη δυναμική τους ισορροπία.

Όριο.
Η τελευταία περιοχή του Είναι.
Η αρχή του πεδίου του Άλλου.
Ακροβατώντας στο όριο, επιχειρείται η Συνάντηση.
Ο τόπος αυτός της συνάντησης, της ψηλάφησης, ο τόπος αναγνώρισης της ετερότητας, γίνεται ο συνδετικός ιστός.
Ο τόπος της σχέσης.

Για την ανθρώπινη ψυχή, η αποδοχή του ορίου, συνεπάγεται ένα μεγάλο κόστος. Την οριστική εγκατάλειψη του αδιαφοροποίητου όλου, την απώλεια της απεριόριστης δυνατότητας, την επίγνωση του πεπερασμένου.
Το Ον, εγκλείεται στον Εαυτό του και το βλέμμα στρέφεται προς τα μέσα, το κόστος μετατρέπεται σε κέρδος. Το Ον, έχει πια την ελευθερία να Είναι.

Αποκτά γνώση του Καλού και του Κακού, και αναλαμβάνει τη διαχείριση του δικού του μεριδίου. Συσπειρώνεται στο κέντρο και από εκείνη τη θέση, μπορεί να βλέπει με καθαρή όραση. Οι χώροι, δεν είναι πλέον ανταγωνιστικοί, αλλά μέρη μίας και μοναδικής ενότητας.

Ο σημερινός κόσμος αλλάζει με ραγδαίους ρυθμούς. Η γνώση, δεν έχει εθνική ταυτότητα, η πληροφορία μεταδίδεται ακαριαία, στη βιοτεχνολογία τα όρια μετατοπίζονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, οι οικονομίες αλληλοεπηρεάζονται δραματικά, μακρινά γεγονότα έχουν τοπικές συνέπειες.

Τα όρια των κόσμων, είναι υπό «ανακατασκευή».

Η Τέχνη, παράλληλο σύμπαν, αυτού της «Πραγματικής ζωής», αναπλάθει συνεχώς τα όριά της. Αναζητά, νέες μορφές, εκφράζει και επικοινωνεί, για να αποδώσει την ταυτότητα της συλλογικής ψυχής.
Υποδεικνύει, πως λειτουργώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο, το όριο της ατομικής ψυχής, μπορεί να την ακολουθεί σε όλες της τις δονήσεις”.

Η έκθεση αυτή, είναι αποτέλεσμα μιας ετήσιας προετοιμασίας των 60 περίπου μελών του Δικτύου Εικαστικών της πόλης. Προετοιμασία επίπονη για να συνδιαστεί εικαστική - καλλιτεχνική μας πράξη με ολη την διαδικασία διαχείρησης της διοργάνωσης. Θα θέλαμε με την ευκαιρία να εκφρασουμε την επιθυμία να δοθεί η δυνατότητα στους καλλιτέχνες που ζούν και εργάζονται στην πόλη μας να παράγουν και να δείχνουν τα καλλιτεχνικά τους αποτελέσµατα σε κατάλληλους εκθεσιακούς χώρους και με αυστηρά καλλιτεχνικές προδιαγραφές και ποτέ σε συνδυασμό με άλλες εκδηλώσεις οποιουδήποτε είδους.

H δηµιουργία ενός χώρου συγκεκριµένου, όπου θα δουλεύουµε, θα δείχνουµε δουλειά και θα διδάσκουµε νεότερα παιδιά, παρεμβαίνοντας αποφασιστικά στην αισθητική παιδεία της πόλης, ελπίζουμε να μήν αποτελέσει ένα στόχο μας που πρέπει να αναβάλλεται για πολύ χρόνο ακόμα.

Θα θέλαµε να ευχαριστήσουµε αυτούς που φανερά ή αθέατα βοηθούν το έργο µας, αυτούς που µας υποστήριξαν στην δηµιουργία αυτής της έκθεσης.

“Δίκτυο Eικαστικών Kαλλιτεχνών - Hράκλειο”