Στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής των πεσόντων στην ηρωική μάχη του Κοψά, που πραγματοποιήθηκε στον λόφο του Προφήτη Ηλία, στην Ανώπολη Ηρακλείου πραγματοποιήθηκε ο βουλευτής Ηρακλείου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κων/νος Δαμαβολίτης, το Σάββατο 17/05/2014.

Τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες, κατάθεση στεφάνων και χαιρετισμός του Δημάρχου Χερσονήσου κ. Δοξαστάκη Ομιλητής ήταν ο ιστορικός ερευνητής κ. Κων/νος Μαμαλάκης, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε, ότι ενώ ουδέποτε έγινε καταγραφή των νεκρών στρατιωτών και έρευνα για τα οστά των πεσόντων, οι εορτές και οι φιέστες έχουν τον κύριο ρόλο κάθε χρόνο στην επέτειο της Μάχης της Κρήτης.

Κατόπιν συστηματικής έρευνας, ο κ. Μαμαλάκης οδηγήθηκε στον αρχιτέκτονα της Μάχης του Κοψά Συνταγματάρχη ε.α. Θεόδωρο Καλλίνο, ο οποίος και του μετέδωσε τα ιστορικά γεγονότα. Ο τότε αξιωματικός του πεζικού Θ. Καλλίνος ενάντια στην εντολή να συνθηκολογήσει (κάτι που έπραξαν οι ανώτεροί του στη βόρειο Ελλάδα όπου υπηρετούσε) εθελοντικά κατευθύνθηκε προς την Κρήτη και οργάνωσε μέτωπο αντίστασης στη Μάχη της Κρήτης, στον τομέα ανατολικά του Ηρακλείου. Χάρη στην εμπειρία του και με περίσσεια ανδρεία, γενναιότητα και αποφασιστικότητα χτύπησε τους Γερμανούς αλεξιπτωτιστές, συνέλαβε αιχμαλώτους και κράτησε την περιοχή του Λόφου Κοψά ελεύθερη.

Ο ομιλητής ανέφερε επίσης ότι «η επίγνωση του παρελθόντος είτε αυτό είναι λαμπρό είτε μελανό, αποτελεί βασικό στοιχείο του αυτοπροσδιορισμού μας …..διαδικασία απαραίτητη για να προβαίνουμε σε διορθωτικές κινήσεις στο μέλλον όπου τίποτα δεν είναι αυτονόητο…..». Τέλος δεν έκρυψε την ικανοποίησή του μιας και η Μάχη του Κοψά αναδεικνύεται, και με αυτό τον τρόπο εντάσσεται στη συλλογική μνήμη των Κρητικών παίρνοντας έτσι την θέση που της αξίζει στην ιστορία.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook