​«Πάρτι» έκαναν κάποιοι με το επίδομα κηδείας για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ αφού κάθε χρόνο ο Οργανισμός καταβάλλει 30 εκατ. ευρώ για έξοδα κηδείας.

Μετά το «πάρτι» λοιπόν με τις συντάξεις που καταβάλλονταν σε νεκρούς, κάποιοι επιτήδειοι «κήδευαν» δυο και τρεις φορές τους δικούς τους ανθρώπους, εκμεταλλευόμενοι το κενό που τους άφηνε η ανυπαρξία ελέγχου, ώστε να εισπράττουν τα 800 ευρώ του εφάπαξ βοηθήματος για τα έξοδα κηδείας.

Τα χρήματα μάλιστα καταβάλλονταν χωρίς να απαιτείται οι συγγενείς να προσκομίζουν τιμολόγιο ή απόδειξη από το γραφείο τελετών. Αρκεί απλώς μια αίτηση των συγγενών, ένα αντίγραφο ληξιαρχικής πράξης θανάτου, μια βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης και μια βεβαίωση τέλεσης κηδείας από τον ιερέα.

Από μια απλή διαίρεση των 30 εκατ. ευρώ τον χρόνο με τα 800 ευρώ προκύπτει ότι ο ΟΓΑ καταβάλλει ετησίως έξοδα για 37.500 κηδείες! Ο αριθμός αντιστοιχεί στο 40% του συνόλου των κηδειών που γίνονται πανελλαδικά και ανέρχονται σε 100.000.

Τώρα όμως όλα αυτά θα αλλάξουν. Με απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση που υπογράφεται σήμερα Τρίτη, προκειμένου να εισπράξει κάποιος τα 800 ευρώ, εκτός από αίτηση και ληξιαρχική πράξη θανάτου θα πρέπει να προσκομίζει και τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών ή διπλότυπη απόδειξη από το γραφείο κηδειών. Ταυτόχρονα ο δικαιούχος θα πρέπει να συμπληρώνει δήλωση ότι δεν εισέπραξε έξοδα κηδείας από άλλο ασφαλιστικό Ταμείο για τον θανόντα ή τη θανούσα.

star.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook