Εφετείο των ΗΠΑ ανέστειλε χθες μια νέα εκτέλεση με θανατηφόρα ένεση που προβλεπόταν να πραγματοποιηθεί έξι ώρες αργότερα στο Μισούρι, τρεις εβδομάδες μετά τη μακρά επιθανάτια αγωνία που πέρασε ένας καταδικασμένος σε θάνατο στην Οκλαχόμα.

Ωστόσο ο υπουργός Δικαιοσύνης του Μισούρι Κρις Κόστερ ζήτησε από το εφετείο να επανεξετάσει την απόφασή του και καμιά νέα απόφαση δεν είχε εκδοθεί δύο ώρες πριν από την καθορισμένη ώρα της εκτέλεσης.

Ο Ράσελ Μπάκλιου, ο οποίος είχε καταδικασθεί σε θάνατο για το φόνο του αντίζηλού του και το βιασμό της πρώην συντρόφου του, μπορεί να θανατωθεί μέσα σε διάστημα 24 ωρών από τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη εφόσον με την τελική απόφαση της δικαιοσύνης αρθεί η αναστολή που χορηγήθηκε από το εφετείο.

Η αναστολή της εκτέλεσης μπορεί να αρθεί από το ίδιο δικαστήριο, αν πεισθεί από τα επιχειρήματα του Μισούρι ή από αυτά του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, εφόσον τα μέρη ασκήσουν έφεση.

Ο εν λόγω κατάδικος, ο οποίος υποφέρει από όγκους στα αγγεία και διαταραχές του κυκλοφορικού, υποστηρίζει πως αν εκτελεσθεί με ένεση θα υφίσταται τους ίδιους πόνους με τον Κλέιτον Λόκετ, ο οποίος είχε υποκύψει 43 λεπτά αφότου του έγινε η θανατηφόρα ένεση με νέα προϊόντα, στις 29 Απριλίου στην Οκλαχόμα.

Ο Μπάκλιου ζήτησε χθες την αναβολή της εκτέλεσής του από ένα εφετείο και από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, εξαιτίας του πόνου που υπήρχε κίνδυνος να υποστεί, κατά παράβαση της Όγδοης Τροπολογίας του Συντάγματος που απαγορεύει τις «βασανιστικές και ασυνήθιστες τιμωρίες».

Ο καταδικασμένος αμφισβήτησε επίσης το κρατικό απόρρητο που περιβάλλει την προέλευση των βαρβιτουρικών που χρησιμοποιούνται για τις εκτελέσεις στις ΗΠΑ.

Έξι ώρες πριν από την ώρα για την οποία είχε προγραμματισθεί η εκτέλεση, το εφετείο κατέληξε στο συμπέρασμα πως υπάρχει «σημαντική πιθανότητα να γίνει δεκτό το αίτημα του Μπάκλιου εξαιτίας του γεγονότος ότι η σημερινή διαδικασία εκτελέσεων στο Μισούρι δημιουργεί \”αντικειμενικά απαράδεκτο επίπεδο πόνου\”», σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου.

Οι δικηγόροι του δήλωσαν «βαθιά ανακουφισμένοι για το γεγονός ότι το εφετείο ανέστειλε την εκτέλεση του Ράσελ Μπάκλιου, ο οποίος διέτρεχε ουσιαστικό κίνδυνο να υποστεί απόψε ένα φρικτό και παρατεταμένο θάνατο εξαιτίας της σπάνιας και σοβαρής κατάστασης της υγείας του».

Αν πραγματοποιούνταν, η εκτέλεση αυτή θα ήταν η πρώτη έπειτα από εκείνη της 29ης Απριλίου, η οποία είχε προκαλέσει διαμαρτυρίες ως το Λευκό Οίκο. Δύο προηγούμενες εκτελέσεις που ήταν προγραμματισμένες στην Οκλαχόμα και το Τέξας έχουν ήδη αναβληθεί, με υπόβαθρο την πολεμική για τη θανατηφόρα ένεση στις ΗΠΑ.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook