Υπέρ της δημιουργίας μίας υπηρεσίας που θα επιβλέπει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της Ελλάδας πρότεινε σήμερα ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σε συνέντευξή του στο Der Spiegel o Γιούνκερ, ανέφερε: «Θα χαιρέτιζα τη δημιουργία από τους Ελληνες φίλους μας μίας υπηρεσίας ιδιωτικοποιήσεων ανεξάρτητης από την κυβέρνηση, στην οποία θα παίρνουν μέρος ξένοι εμπειρογνώμονες».

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η υπηρεσία θα μπορούσε να εμπνευστεί από το γερμανικό μοντέλο της Treuhandanstalt, την υπηρεσία που ανέλαβε την ιδιωτικοποίηση πολλών εταιρειών της πρώην Ανατολικής Γερμανίας μετά την πτώση του Τείχους.

Επεσήμανε εξάλλου ότι τα έσοδα από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων αναμένεται να είναι σημαντικά μεγαλύτερα από 50 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ πρόσθεσε ότι οι Έλληνες πολιτικοί πρέπει να κάνουν μία μη-κομματική προσπάθεια να υποστηρίξουν δημόσια τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να προχωρήσει.

«Η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση πρέπει να δηλώσουν από κοινού τη δέσμευσή τους στις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνήσει με την ΕΕ», υπογράμμισε.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο μίας ήπιας αναδιάρθρωσης των ελληνικών χρεών σε ότι αφορά το χρόνο αποπληρωμής και τα επιτόκια ο επικεφαλής του Eurogroup επεσήμανε ότι μία τέτοια κίνηση μπορεί να εξεταστεί μόνο στην περίπτωση που η Ελλάδα έχει ανατάξει τα δημοσιονομικά της.

«Μόνο τότε θα εξετάσουμε την πιθανότητα να παρατείνουνε τους όρους των δημόσιων και ιδιωτικών δανείων και να μειώσουμε τα επιτόκια», υπογράμμισε ο Γιούνκερ.

zougla.gr