Υλικά

• 24 τεμ. σαρδέλες
• 160 γρ. ψίχα λευκού ψωμιού (φρέσκου)
• 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
• 80 γρ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
• 60 γρ. φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο
• 50 γρ. φρέσκο βασιλικό, ψιλοκομμένο
• 80 γρ. Γραβιέρα Κρήτης, χοντροτριμμένη
• 1 αυγό, ελαφρά χτυπημένο
• 125 ml. παρθένο ελαιόλαδο
• Λίγο χοντρό αλάτι & φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Για το σερβίρισμα

• 100 γρ. ντομάτες, κομμένες σε μικρά καρεδάκια
• 60 γρ. ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε μικρά καρεδάκια
• 2 κ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
• 3 κ. σούπας παρθένο ελαιόλαδο
• 2 κ. σούπας χυμό λεμονιού
• 1 κ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
• Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανάλογο

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε προσεκτικά τις σαρδέλες, ανοίγοντας τις προσεκτικά πάνω στην περιοχή της κοιλιάς. Τις βάζουμε πάνω από τρεχούμενο νερό και με το χέρι μας βγάζουμε το κόκκαλο του λαιμού και τραβώντας το αφαιρούμε εύκολα όλα τα εντόσθια. Στη συνέχεια πάντα με τη βοήθεια του δάκτυλου μας ανοίγουμε τις σαρδέλες φτάνοντας μέχρι την ουρά.

Τις πλένουμε και τις αφήνουμε κατά μέρος να στραγγίσουν, τρίβοντας τις με χοντρό αλάτι. Στη συνέχεια σε μικρή λεκάνη, ανακατεύουμε την ψίχα του ψωμιού μαζί με το σκόρδο, τη γραβιέρα, τα μυρωδικά, το αυγό και λίγο πιπέρι. Προσθέτουμε στη γέμιση ελάχιστο νερό και τα ανακατεύουμε. Παίρνουμε στην παλάμη μας μια σαρδέλα ανοικτή με το δέρμα προς τα κάτω.

Βάζουμε μια κουταλιά της σούπας γέμιση σε κάθε σαρδέλα και κλείνουμε φροντίζοντας αφήσουμε τις άκρες χωρίς γέμιση ούτως ώστε να κλείσουν πιο εύκολα. Τις αραδιάζουμε σε ταψί και ραντίζουμε με το ελαιόλαδο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C για 15 λεπτά. Για το τελείωμα, έχουμε ανακατέψει σε ένα μικρό μπόλ τις ντομάτες, τα κρεμμύδια και το μαϊντανό. Αρτίζουμε με αλάτι και πιπέρι και ραντίζουμε με το ελαιόλαδο, το ξύσμα και το χυμό του λεμονιού. Σερβίρουμε σε πιατέλα, βάζοντας πρώτα τις σαρδέλες και από πάνω περιχύνουμε με το μίγμα της ντομάτας.