Κοινό ανακοινωθέν για το άνοιγμα των Βαρωσίων σε ειδικούς για τεχνο-οικονομική μελέτη έχουν ετοιμάσει οι δύο ηγέτες, μετά από σχετική συμφωνία επί του θέματος, σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της τ/κ εφημερίδας “Γενί Ντουζέν”.

Όπως γράφει το δημοσίευμα, το κείμενο έχει ήδη ετοιμασθεί και σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κατά την επίσκεψη του Αμερικανού Αντιπροέδρου, Τζο Μπάϊντεν, την πρώτη τέτοιου είδους μετά το 1974 –όπως σημειώνεται– αναμένεται να γίνουν σημαντικές πρωτοβουλίες στο θέμα της κλειστής περιοχής Αμμοχώστου.

Στο κείμενο περιλαμβάνεται ότι ομάδα ειδικών από Κύπριους και ξένους θα αρχίσουν την τεχνο-οικονομική μελέτη για τα Βαρώσια, το πώς θα παραχθεί ένα αποτέλεσμα από αυτή την εργασία θα αποφασιστεί στην πορεία των διαπραγματεύσεων και η εργασία θα περιλαμβάνει όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες για την ανοικοδόμηση των Βαρωσίων. Στην έκθεση που θα ετοιμασθεί, θα περιλαμβάνονται και απαντήσεις σε ερωτήματα όπως “πώς θα δημιουργηθεί ένα νέο λιμάνι στην Αμμόχωστο;”, “πώς μπορεί να ανοίξει η Αμμόχωστος για διεθνείς κρουαζιέρες και εμπόριο;”, “ποιο είναι το κόστος της ανοικοδόμησης των Βαρωσίων;”.

Σε δηλώσεις στη “Γενί Ντουζέν”, ο Τ/κ διαπραγματευτής, Κουντρέτ Οζερσάι ανέφερε ότι είτε στις συνομιλίες για συνολική λύση, είτε στις διαπραγματεύσεις για τα ΜΟΕ ο συνομιλητής είναι η τ/κ πλευρά. “Σε αυτό το στάδιο αυτό μπορώ να πω. Άλλωστε δεν είναι σωστό να πω οτιδήποτε περισσότερο για να μην προκαλέσω οποιαδήποτε ζημιά στη διαδικασία. Εάν προκύψει κάποιο μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα είναι υποβοηθητικό σε μια συνολική λύση, μπορούμε να πεισθούμε γι` αυτό και αν υπάρχει μια δίκαιη ισορροπία, εμείς θα διαπραγματευτούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι μια δέσμευση που αναλάβαμε και από το κοινό ανακοινωθέν (της 11ης Φεβρουαρίου)”.

Για το θέμα αυτό, πρόσθεσε, υπήρξαν επαφές μεταξύ των πλευρών, είτε απευθείας, είτε εμμέσως και είπε ότι δεν επιθυμούσε να προβεί σε περαιτέρω δηλώσεις για να μην “σκοτώσει” οποιαδήποτε θετική εξέλιξη.

Εξάλλου, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα για την επίσκεψη του Αμερικανού Αντιπροέδρου, ο “υπουργός” εξωτερικών Οζντίλ Ναμί ανέφερε ότι στο επίκεντρο θα είναι η συνολική λύση και το πως μπορεί να επιταχυνθεί η διαδικασία. “Τα Βαρώσια είναι μέρος μιας συνολικής λύσης. Κάθε πρόταση σχετικά με τα Βαρώσια μπορεί να είναι στο πλαίσιο μιας `συνολικής λύσης`”. Επειδή η ε/κ ηγεσία δεν επικεντρώνεται σε μια περιεκτική λύση που να συμπεριλαμβάνει και το Βαρώσι, δεν νομίζει – κατέληξε – ότι θα υπάρξει ένα αποτέλεσμα.

newsbeast.gr