Περίπου 300 Τυνήσιοι σκοτώθηκαν και 700 ακόμη τραυματίστηκαν από τις 17 Δεκεμβρίου, ημερομηνία που ξέσπασε η εξέγερση εναντίον του καθεστώτος του πρώην προέδρου Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Αλι, και τις 14 Ιανουαρίου, ημέρα της αποχώρησής του, όπως δήλωσε σήμερα ο εισηγητής του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια Χουάν Μέντες επικαλούμενος τον κυβερνητικό απολογισμό.

«Περίπου 300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 700 τραυματιστεί στη διάρκεια των συγκρούσεων από τις 17 Δεκεμβρίου μέχρι τις 14 Ιανουαρίου», δήλωσε ο Μέντες σε συνέντευξη Τύπου από την Τύνιδα.

Σύμφωνα με τον προηγούμενο απολογισμό της κυβέρνησης, που δημοσιεύθηκε στα μέσα Φεβρουαρίου, 234 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί, ενώ δεν αναφερόταν ο αριθμός των τραυματιών.

Εξάλλου ο Μέντες έκανε έκκληση για «ολοκληρωμένες έρευνες» και μεταρρυθμίσεις με στόχο την αποτροπή των βασανιστηρίων στην Τυνησία.

«Συστήνω ολοκληρωμένες και συγκεκριμένες έρευνες για όλες τις περιπτώσεις, την προσαγωγή στη δικαιοσύνη των υπευθύνων, αλλά και αποζημιώσεις για τα θύματα», επεσήμανε ο εισηγητής του ΟΗΕ.

Πάντως ο Μέντες υπογράμμισε ότι τα βασανιστήρια συνεχίζονται στην Τυνησία, αν και η πρακτική αυτή δεν φαίνεται να είναι συστηματική.

«Υπάρχουν περιπτώσεις και η κυβέρνηση δεν πρέπει να είναι αδιάφορη», δήλωσε ο Μέντες στους δημοσιογράφους. «Δεν πιστεύω ότι μπορούμε να πούμε ότι είναι εκτεταμένη ή συστηματική πρακτική».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, περίπου 66 άνθρωποι, το ένα τρίτο των οποίων ανήλικοι, κρατήθηκαν μετά τις διαδηλώσεις της 12ης Μαΐου για 12 ώρες χωρίς να έχουν πρόσβαση σε δικηγόρους ή την οικογένειά τους, πρόσθεσε ο εισηγητής.

«Τους ανάγκασαν να γονατίσουν και να παραμείνουν σε άβολες στάσεις», επεσήμανε ο Μέντες, προσθέτοντας ότι υπάρχουν αποδείξεις για ανθρώπους που δέχθηκαν κλωτσιές, χτυπήθηκαν και τους έκαψαν με τσιγάρα.

Ο Μέντες ζήτησε από τη μεταβατική κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα τις λεπτομέρειες για το πώς και πότε θα προσαχθούν στη δικαιοσύνη πρώην αξιωματούχοι του Μπεν Αλι που συμμετείχαν σε βασανιστήρια.

ΑΠΕ-ΜΠΕ