Μετρημένες είναι οι μέρες της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης η οποία επιβάλλεται «εκτάκτως» τα τρία τελευταία χρόνια με συντελεστές από 1% έως 4% σε όσους έχουν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας με δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Ant1, προανήγγειλε το τέλος της έκτακτης εισφοράς, χωρίς να είναι απολύτως σαφής αναφορικά με το χρόνο.

«Η κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης είναι εφικτή, τώρα που η ελληνική οικονομία σταθεροποιείται. Γι΄ αυτό άλλωστε λέγεται και έκτακτη», τόνισε ο υπουργός.

Στο ιδανικό σενάριο της κυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες, η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης η οποία επιβάλλεται σε όσους έχουν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, θα επιβληθεί φέτος για τελευταία φορά. Άλλωστε, στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που καλύπτει την περίοδο έως το 2017, δεν έχουν προβλεφθεί από το 2015 και μετά έσοδα από την έκτακτη εισφορά.

Στο εναλλακτικό σενάριο, αν υπάρξουν αποκλίσεις στις προβλέψεις ανάπτυξης και εσόδων για απρόβλεπτους παράγοντες και δεν καμφθούν οι ενστάσεις της τρόικας, η έκτακτη εισφορά ενδέχεται να παραταθεί ίσως με μειωμένους συντελεστές και για το 2015.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η τρόικα, πιέζει για την επέκταση της έκτακτης εισφοράς έως και το 2016 προκειμένου να εξασφαλιστούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν το Σεπτέμβριο, όταν θα ολοκληρωθεί η νέα αξιολόγηση από την τρόικα.

Euro2day

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook