Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης μετά την πρόσφατη επίσκεψη του στο Νομό Χανίων όπου πραγματοποίησε τα εγκαίνια του φράγματος Βαλσαμιώτη και παρουσίασε τις δράσεις για την ορθολογική διαχείριση του νερού στη γεωργία μέσω και της νέας ΚΑΠ θα επισκεφθεί για 4η φορά την Κρήτη την Παρασκευή 23 Μαΐου.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αυτή τη φορά θα πραγματοποιήσει περιοδεία στην ανατολική πλευρά του νησιού και συγκεκριμένα στους νομούς Λασιθίου και Ηρακλείου (Σητεία, Μεσσαρά, Τυμπάκι κλπ).

Από την πρώτη στιγμή που ο κ. Τσαυτάρης ανέλαβε τα ηνία του Υπουργείου επισκέφτηκε την Κρήτη, ξεκινώντας μάλιστα από εκεί τις περιοδείες του στις παραγωγικές περιοχές της χώρας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσαυτάρης είχε επισκεφθεί το Ινστιτούτο Υποτροπικών Φυτών και Ελαίας στα Χανιά και το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο, τονίζοντας την αναγκαιότητα της ενσωμάτωσης της έρευνας και της καινοτομίας στον αγροτικό τομέα, ενώ στη συνέχεια επισκέφθηκε τα Ανώγεια του Νομού Ρεθύμνου συμμετέχοντας σε ημερίδα για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική. Τα συμπεράσματα μάλιστα της ημερίδας αυτής αποτέλεσαν και τη διαπραγματευτική βάση της χώρας μας για τη νέα ΚΑΠ στις Βρυξέλλες.

Στρατηγική επιλογή του ΥπΑΑΤ η υποστήριξη της ποιότητας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων – Πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης το παραγωγικό σύστημα της Κρήτης

Το ΥπΑΑΤ επί Υπουργίας του κ. Τσαυτάρη δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην αναμόρφωση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Η Κρήτη χάρη στα ποικιλόμορφα παραγωγικά χαρακτηριστικά της, στις καινοτομίες που παρουσιάζει στον πρωτογενή τομέα, στην πρωτοπόρο πορεία της στις πρώιμες καλλιέργειες, το καινοτόμο πνεύμα και τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα που παράγει αποτελεί πρότυπο για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Υπαίθρου που προωθεί το Υπουργείο για τη νέα προγραμματική περίοδο.

Όπως έχει επισημάνει πολλές φορές έως σήμερα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στρατηγική επιλογή της χώρας είναι να στραφεί σε παραγωγικά συστήματα ποιότητας, δηλαδή να επενδύσει στην ποιότητα των αγροτικών της προϊόντων κάνοντας τη «διαβατήριο» για τις εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων, αλλά και να προωθηθεί ένα μοντέλο βιώσιμης γεωργίας, δηλώνοντας χαρακτηριστικά:

«Ο αγροτικός τομέας καλείται να κερδίσει το «στοίχημα» της ποιότητας που εδράζεται στην γνώση και την καινοτομία για να καταστεί ανταγωνιστικός και Οικονομικά βιώσιμος.

Μέσα σε αυτό το έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί όμως, θα πρέπει να δημιουργηθούν και οι αναγκαίες συνθήκες ώστε να είναι και περιβαλλοντικά βιώσιμη. Στη κατεύθυνση αυτή είναι επιβεβλημένο να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική ανάπτυξης των αγροτικών περιοχών της χώρας, που εκτός των άλλων να είναι και Κοινωνικά βιώσιμη» .

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν μερικούς μήνες με πρωτοβουλία του κ,. Τσαυτάρη πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στην Αθήνα για το γεγονός ότι η χώρα μας έφτασε τα 100 ΠΟΠ Προϊόντα. Μάλιστα το 100ο ελληνικό Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης ήταν το ελαιόλαδο Μεσσαράς της Κρήτης, και είχε δηλώσει ότι «Κάνοντας λοιπόν αυτή τη στρατηγική επιλογή ν’ απομακρυνθούμε από μια γεωργία ποσοτήτων και χαμηλής ποιότητας –low cost agriculturing είναι ο ξένος όρος- και να πάμε σε μια γεωργία ποιότητας, χαιρόμαστε που αποδίδει καρπούς.

Μια μικρή, μεσαία θα έλεγα χώρα σαν τη δική μας, κατάφερε να έχει 100 προϊόντα με τέτοιο σήμα ποιότητας, όπως είναι τα προϊόντα ΠΟΠ με Ονομασία Προέλευσης και τα προϊόντα ΠΓΕ, δηλαδή με Γεωγραφικές Ενδείξεις. Μάλιστα, για να δείτε αυτή την ταχύτητα της χώρας μας, από την ώρα που αποφασίσαμε να γιορτάσουμε το 100ο προϊόν, δηλαδή το λάδι της Μεσσαράς της Κρήτη, καταχωρηθηκε και του 101ου ελληνικού προϊόντος ΠΟΠ που είναι το ντοματάκι Σαντορίνης.

 Η χώρα μας, έχει κάνει μια στρατηγική επιλογή να επενδύσει στην ποιότητα των αγροτικών της προϊόντων, γιατί πίστευε και πιστεύει ότι το συγκεκριμένο γεωργικό περιβάλλον με την ευρύτερη έννοια, το έδαφος, το κλίμα της, ο ήλιος, η θάλασσά της, τ’ αλμυρά νερά του Αιγαίου, προσιδεάζουν σ’ ένα παραγωγικό σύστημα ποιότητας» επισημαίνει ο Υπουργός.»

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 10 στρατηγικές επιλογές που θα προωθηθούν το επόμενο διάστημα από το ΥπΑΑΤ είναι η υποστήριξη της ποιότητας του ελαιολάδου. «Εμείς ως χώρα δεν μπορούμε να κάνουμε γιγάντιες ποσότητες λαδιού μπορούμε όμως να διαφοροποιήσουμε το ελαιόλαδο που προάγουμε με στόχο την ποιότητα, να παράγουμε δηλαδή έξτρα παρθένο (extra virgin) ελαιόλαδο. Για αυτό ενισχύουμε τα εργαστήρια και τα Ινστιτούτα του τόπου μας, όπως είναι το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών στα Χανιά, το Εργαστήριο Ελέγχου Ποιότητας Ελαιολάδου του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας Λέσβου και το Ινστιτούτο Ελαίας και Οπωροκηπευτικών Καλαμάτας».

Να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια Κρήτης, πατώντας στα χνάρια αυτής της στρατηγικής του ΥπΑΑΤ είναι η πρώτη που καθιερώνει το brand name «Κρήτη» στα προϊόντα του αγροδιατροφικού τομέα του νησιού, καθώς αυτά θα πιστοποιούνται με ειδικό σήμα, με το οποίο θα ταξιδεύουν στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά.

Έμφαση στις υποδομές και στην ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων πόρων

Με αφορμή τις δράσεις του ΥπΑΑΤ για τα εγγειοβελτιωτικά έργα και τη διαχείριση του νερού, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει τονίσει οτι με την κατασκευή των φραγμάτων και λιμνοδεξαμενών που έχουν γίνει, έως τώρα, σε όλη την επικράτεια από το ΥπΑΑΤ, μαζί με την ολοκλήρωση αυτών που εκτελούνται αυτή την περίοδο, εξασφαλίζονται συνολικά 220 εκ. περίπου κυβικά μέτρα χώρων αποταμίευσης νερού.

Πρόσφατα μάλιστα είχε επισκεφθεί τη Δυτική Κρήτη, ώστε να εγκαινιάσει το φράγμα Βαλσαμιώτη. Το συγκεκριμένο έργο είναι ένα από τα μεγαλύτερα φράγματα του είδους του στην Ελλάδα και το μεγαλύτερο δημόσιο έργο, που υλοποιείται στα Χανιά καθώς και ένα από τα πέντε φράγματα και λιμνοδεξαμενές που κατασκευάζονται στην Κρήτη. Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 35 εκ. € και η χρηματοδότηση και υλοποίησή του, έγιναν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και από την Περιφέρεια Κρήτης.

Στις Περιφέρειες η διαχείριση των κονδυλίων της νέας ΚΑΠ για τα επιφανειακά νερά

Ο κ. Τσαυτάρης κατά το χαιρετισμό του, τόνισε το σημαντικό ρόλο του φράγματος Βαλσαμιώτη για την ανάπτυξη της περιοχής, καθώς και ότι μόνο μέσα από τη σύμπραξη και τη συνεργασία όλων των παραγωγικών φορέων, όπως έγινε και με το παρόν έργο, μπορούν να πραγματοποιηθούν πολύ μεγάλα επιτεύγματα για τη χώρα μας. Επίσης επεσήμανε ότι «μέσα από τη νέα ΚΑΠ η χώρα μας θα συνεχίσει να μελετά και να κατασκευάζει νέα φράγματα και λιμνοδεξαμενές για τη διαχείριση των επιφανειακών νερών, νέα αρδευτικά δίκτυα και θα εκσυγχρονίσει τα αρδευτικά δίκτυα, πράγμα το οποίο δεν επέτρεπε η παλαιότερη ΚΑΠ.

Εσείς οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας γνωρίζετε καλύτερα ποια είναι τα παλιά δίκτυα και ποια πρέπει να εκσυγχρονιστούν. Η Περιφέρεια ξέρει πολύ καλύτερα για τα επιφανειακά νερά, τους χείμαρρους και τους ποταμούς, όπως πού μπορούν να κατασκευαστούν φράγματα και λιμνοδεξαμενές, όπως και ποια αρδευτικά δίκτυα θα μελετηθούν και θα κατασκευασθούν. Δεν μπορεί να τα ξέρουμε εμείς καλύτερα στην Αθήνα. Αυτές οι δράσεις μπορούν να εκχωρηθούν στις Περιφέρειες για να μας βοηθήσουν στην υλοποίησή τους όπως έχει ήδη αναγγείλει το ΥπΑΑΤ και έχει συμφωνηθεί».

Στο πλαίσιο της επίσκεψής στα Χανιά ο κ. Τσαυτάρης πραγματοποίησε επίσκεψη στον εκσυγχρονισμένο χώρο των σφαγείων. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την βελτιωμένη παροχή υπηρεσιών που προσφέρουν πλέον τα σφαγεία καθώς πληρούν όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές και τόνισε ότι «έχει ήδη προωθηθεί προς τη Νομική Υπηρεσία του Υπουργείου, θετική πρόταση για ένταξη στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» και θα χρηματοδοτηθεί με το 50% του ποσού της μελέτης εκσυγχρονισμού , ήτοι περίπου 250.000 €».
Επισημαίνεται δε ότι το ΥπΑΑΤ με πρωτοβουλία του κ. Τσαυτάρη, προωθεί νομοθετική ρύθμιση ώστε τα σφαγεία Χανίων να μπορέσουν να αποτελέσουν «πύλη» για τις εξαγωγές των ελληνικών αμνοεριφίων στις χώρες της Ανατολής και στην Αφρική.

Εγγειοβελτιωτικά έργα και μελέτες σε εξέλιξη στην Κρήτη

Στην Κρήτη υλοποιούνται από το ΥΠΑΑΤ, 8 μεγάλα εγγειοβελτιωτικά έργα και εκπονούνται 5 μελέτες φραγμάτων λιμνοδεξαμενών και αρδευτικών δικτύων. Συγκεκριμένα στο Νομό Χανίων εκτός του Φραγματος Βαλσαμιώτη, κατασκευάζονται η λιμνοδεξαμενή στο Έλος και η λιμνοδεξαμενή στον Ομαλό με το δίκτυο άρδευσης. Στο Ν. Ρεθύμνης εκπονούνται 2 μελέτες στο Πλατύ.

Στο Ν. Ηρακλείου, κατασκευάζονται, ένα φράγμα στο Χαλαυριανό και άλλο ένα στην Πλακιώτισσα Μεσσαράς. Ακόμη κατασκευάζεται το αρδευτικό δίκτυο στο Δ.Δ. Πανοράματος και ο αγωγός σύνδεσης του φράγματος Φανερωμένης με τα δίκτυα άρδευσης. Στο Ν. Λασιθίου κατασκευάζεται λιμνοδεξαμενή στην περιοχή Ζου Δ. Σητείας και εκπονούνται 3 μελέτες, για το φράγμα του Αγ. Ιωάννη Ιεράπετρας, της λιμνοδεξαμενής Χοχλακίων Δ.Δ. Παλαιοκάστρου Δ. Ιτάνου και ενός νέου αγωγού μεταφοράς νερού από υδροληψία του Μύρτου Δ3 στο φράγμα Μπραμιανού. Ο συνολικός προϋπολογισμός όλων των παραπάνω έργων είναι 105,5 εκ. €


Βιώσιμη ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα με την ενσωμάτωση της έρευνας και καινοτομίας

Η αναγκαιότητα ενσωμάτωσης της έρευνας και της καινοτομίας τονίστηκε από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης. Δεν είναι τυχαίο δε ότι η πρώτη του επίσκεψη του Υπουργού στην περιφέρεια αφορούσε τους φορείς της έρευνας και της τεχνολογίας και συγκεκριμένα το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών στην Κρήτη, όπου σε ημερίδα παρουσιάστηκε το πρώτο «Κινητό Εργαστήριο Αναλύσεων για τον Αγροτικό Τομέα» του Ινστιτούτου.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατά τη διάρκεια της ημερίδας , μίλησε για τη σημασία της έρευνας και της καινοτομίας για μια βιώσιμη γεωργία. «Μια γεωργία», που όπως επισημαίνει ο Υπουργός, «προσπαθεί να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις ενός συνεχόμενα μεταβαλλόμενου καλλιεργητικού, οικονομικού, τεχνολογικού και κλιματολογικού περιβάλλοντος που μόνο με την γνώση, την επιστήμη, έρευνα και την καινοτομία μπορούν να αντιμετωπιστούν».

Στην ημερίδα ο Υπουργός χαρακτήρισε αναγκαίο το νοικοκύρεμα των Ινστιτούτων υπογραμμίζοντας ότι «Δεν μπορούμε να πάμε στο μέλλον χωρίς την επιστήμη, χωρίς την έρευνα και την τεχνολογία και την καινοτομία, χωρίς την εκπαίδευση και τις γεωργικές συμβουλές».

Η νέα ΚΑΠ μοχλός ταχύρυθμης ανάπτυξης και για την κτηνοτροφία – Πλέγμα δράσεων του ΥπΑΑΤ για την υποστήριξη του κλάδου

Στο πλαίσιο των επισκέψεών του στην Κρήτη ο κ. Τσαυτάρης συμμετείχε στα Ανώγεια του Ρεθύμνου σε μεγάλη συζήτηση για τη νέα ΚΑΠ και την ορεινή κτηνοτροφία.

Στην Ημερίδα με θέμα «Αγροτικές και Περιφερειακές Πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης» που διοργάνωσε η Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε συνεργασία με το Δήμο Ανωγείων Κρήτης. συμμετείχαν επίσης, οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ κ.κ Σπύρος Δανέλλης και Γιώργος Σταυρακάκης και ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Παρέμβαση μέσω τηλεδιάσκεψης έκανε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πάολο Ντε Κάστρο.

Εκεί πραγματοποιήθηκε διεξοδική συζήτηση για την ορεινή κτηνοτροφία και τα βοσκοτόπια, ενώ τα κρίσιμα συμπεράσματα της ημερίδας και ειδικά τα θέματα της κτηνοτροφίας για τους βοσκοτόπους, τις ζωοτροφές, τα ψυχανθή, την υποστήριξη των νέων, τις απομακρυσμένες περιοχές, τον Πυλώνα Ι κλπ , αποτέλεσαν τη βάση της διαπραγμάτευσης για τη νέα ΚΑΠ στις Βρυξέλλες, όπου και επετεύχθη η ενσωμάτωση τους.

Το ΥπΑΑΤ, σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία για τον τόπο μας, με συντονισμένες ενέργειες δημιουργεί το περιβάλλον, ώστε η κτηνοτροφία να αποτελέσει έναν από τους πυλώνες ανάπτυξης της οικονομίας της ελληνικής υπαίθρου.

Μετά από μεγάλη προσπάθεια κατά τις διαβουλεύσεις της νέας ΚΑΠ, δόθηκε λύση στο θέμα του ορισμού του βοσκοτόπου, ώστε να αλλάξει, προκειμένου να συμπεριληφθούν σε αυτόν οι φρυγανώδεις και ξυλώδεις εκτάσεις του τόπου μας, αυξάνοντας κατά πολύ τις επιλέξιμες για τις κοινοτικές ενισχύσεις εκτάσεις της κτηνοτροφίας μας και διασφαλίσαμε ισχυρή χρηματοδότηση για την αειφόρο διαχείρισή τους, με κονδύλια ύψους 4,5 δις ευρώ. Μόλις πριν από λίγες μέρες πέρασε τροπολογία στη Βουλή, που αλλάζει τον ορισμό των βοσκοτόπων, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι αξιοποιήσιμες βοσκήσιμες εκτάσεις.

Σημαντική τομή που θα υποστηρίξει τον κλάδο της κτηνοτροφίας αποτελεί η θεσμοθέτηση διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, μέσω των Ειδικών Περιφερειακών Προγραμμάτων που θα υλοποιηθούν σε όλη τη χώρα.

Η στήριξη που δίνεται στον κλάδο της κτηνοτροφίας μέσα από τη νέα ΚΑΠ έρχεται και μέσα από την καλλιέργεια των ψυχανθών φυτών που υποστηρίζεται με ποικίλες δράσεις. Ταυτόχρονα επιλύονται χρόνια προβλήματα των κτηνοτρόφων, όπως είναι η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης σταβλικών εγκαταστάσεων, η αναχλόαση – το ξαναπρασίνισμα δηλαδή των ελληνικών λιβαδιών και τα προγράμματα για τη βελτίωση των ντόπιων φυλών αγροτικών ζώων.