Η αντιπολίτευση της Υεμένης υπέγραψε χθες το βράδυ στη Σανάα τη συμφωνία μεταβίβασης της εξουσίας, η οποία προβλέπει την αποχώρηση του προέδρου Αλι Αμπντάλα Σάλεχ, παρουσία ενός απεσταλμένου των χωρών μελών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, όπως δήλωσε ένας αξιωματούχος της αντιπολίτευσης.

Ο Σάλεχ αναμένεται να υπογράψει σήμερα Κυριακή αυτή τη συμφωνία την οποία συνέταξε το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου.

Τη συμφωνία υπέγραψαν οι ηγέτες του Κοινού Μετώπου, του συνασπισμού των κομμάτων της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης, στην κατοικία του βασικού διαπραγματευτή Μοχάμεντ Μπασαντάουα παρουσία του γενικού γραμματέα του Συμβουλίου Αμπντελατίφ Ζαγιάνι.

Το σχέδιο, το οποίο καταρτίστηκε με τη βοήθεια των ΗΠΑ και της ΕΕ, προβλέπει τη δημιουργία από την αντιπολίτευση μίας κυβέρνησης συμφιλίωσης και την παραίτηση ένα μήνα αργότερα του Σάλεχ, ενώ μέσα σε 60 ημέρες θα διοργανωθούν προεδρικές εκλογές. Σε αντάλλαγμα ο πρόεδρος της Υεμένης θα κερδίσει αμνηστία για εκείνον και την οικογένειά του.

Ο Σάλεχ είχε χαρακτηρίσει νωρίτερα σήμερα αυτή τη συμφωνία «συνομωσία», όμως επεσήμανε ότι θα την δεχτεί προειδοποιώντας πάντως ότι μετά την αποχώρησή του η αλ Κάιντα θα ενισχυθεί.