Θιασώτης της πολιτικής συμμετοχής χωρίς προαπαιτούμενα ή σκοπιμότητες, με μεγάλη θεωρητική κατάρτιση αλλά συνάμα αποφασιστικός και πρακτικός, παραμένει ανήσυχος πολίτης και δραστήριος πολιτικός.
Ο Γιώργος Παπακωνσταντής υποψήφιος Ευρωβουλευτής με την \”Ελιά\” είναι από αυτούς που πασxίζουν για την ιδέα της Ευρώπης των λαών.
Σπούδασε Οικονομικά στο πανεπιστήμιο Πειραιά, Παιδαγωγικά στο πανεπιστήμιο Κρήτης και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πάντειο Πανεπιστήμιο από όπου πήρε το διδακτορικό του στις πολιτικές ασφάλειας.
Αποφοίτησε επίσης από τη Σχολή Αξιωματικών και τη Σχολή Επιτελών Στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας, στην οποία ήταν ανώτατος αξιωματικός μέχρι το 2008, οπότε παραιτήθηκε.
Υπήρξε από τους πρωτεργάτες του αστυνομικού συνδικαλισμού και πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Ρεθύμνου καθώς και αντιπρόσωπος των αξιωματικών Κρήτης στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών, ενώ του έχουν απονεμηθεί τιμητικές διακρίσεις και παράσημα.
Έχει διδάξει επί σειρά ετών εγκληματολογία στο ΑΤΕΙ Κρήτης, στις Σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας και ως επισκέπτης καθηγητής στην Αστυνομική Ακαδημία της Κύπρου και στο Κέντρο Ευρωπαϊκών μελετών του πανεπιστημίου της Σεβίλλης.
Διετέλεσε σύμβουλος στην Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στην Ε.Ε. σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας, μετανάστευσης και Schengen. Έχει συγγράψει 6 βιβλία-μονογραφίες, αρκετές μελέτες και δεκάδες επιστημονικά και άλλα άρθρα με θεματολογία Ανθρώπινα δικαιώματα, μετανάστευση, οικονομία, πολιτικές ασφάλειας, εγκληματικότητα και αντεγκληματική πολιτική. 
Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Εγκληματολογίας. Είναι μέλος και άμισθος επιστημονικός συνεργάτης των Συμβουλίων Πρόληψης Εγκληματικότητας των δήμων Ρεθύμνου, Χανίων και Μυλοποτάμου.
Από το 2010, είναι μέλος του Δ.Σ. – Γενικός Διευθυντής της Νέας Τηλεόρασης Κρήτης.
Ασχολήθηκε πρώτη φορά με την πολιτική ως υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο Ρέθυμνο το 2012 και από το Φθινόπωρο του 2013 είναι γραμματέας του Τομέα Δημόσιας Τάξης και προστασίας του Πολίτη.

\"\"

1. Οι ευρωεκλογές είναι προ των πυλών, ποιο το διακύβευμα για σας, τι επιδιώκει η «Ελιά»;
Το διακύβευμα των Ευρωεκλογών είναι η ίδια η υπόσταση της Ενωμένης Ευρώπης. Οι συντηρητικές πολιτικές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος της δεξιάς δηλαδή, έχουν οδηγήσει στην αποδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής, του κράτους πρόνοιας, της κοινωνικής δικαιοσύνης. Έχουν οδηγήσει την Ευρώπη της κρίσης, των δύο ταχυτήτων.
Έτσι αναπτύσσεται ο ακραίος Ευρωσκεπτικισμός, από την άκρα δεξιά και τη λαϊκίστικη αριστερά, ο οποίος οδηγεί στην υπονόμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ΕΛΙΑ, επιδιώκει την ενδυνάμωση του Ευρωπαϊκού σοσιαλιστικού κόμματος, ώστε να αλλάξει η ρότα της Ευρώπης προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης των μεγάλων προβλημάτων που επιδρούν αρνητικά στην κοινωνία.
Η μετριοπάθεια, η αναδόμηση του κράτους πρόνοιας, της κοινωνικής Ευρώπης, η επικυριαρχία των Κυβερνήσεων επί των στυγνών αγορών είναι το στοίχημά μας. 

2. Στο ερώτημα τι Ευρώπη θέλουμε, ταιριάζει «γάντι» το υποερώτημα, ξέρουμε τι ψηφίζουμε; Το Ευρωκοινοβούλιο είναι μακριά από την εκλογική συνείδηση του Έλληνα, τις πταίει;

Πράγματι, το Ευρωκοινοβούλιο δεν ακουμπά την ψυχή των πολιτών. Όμως οι Ευρωβουλευτές αντιπροσωπεύουν του Ευρωπαίους πολίτες και πρέπει να είναι σε διαρκή επαφή μαζί τους. Όσο αυξάνονται οι αρμοδιότητες του Ευρωκοινοβουλίου, τόσο περισσότερο γίνεται αναγκαίο αυτό. 
Πέρα από την πολυπλοκότητα των ευρωπαϊκών θεσμών, φταίει και η αδυναμία μέχρι τώρα του Ευρωκοινοβουλίου να λειτουργήσει περισσότερο ευέλικτα και αποτελεσματικά. Αυτό ακριβώς θέλουμε και πρέπει να αλλάξουμε.

\"\"

3. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στο οποίο ανήκει η Νέα Δημοκρατία κατά δήλωσή σας προκρίνει την Ευρώπη της Λιτότητας. Τι πρεσβεύει σε Ευρωπαϊκό επίπεδο η Ελιά; Ποια η διαφοροποίησή της;
Η διαφοροποίηση του Ευρωπαϊκού σοσιαλιστικού κόμματος, μέλος του οποίου είναι η ΕΛΙΑ, σημαίνει διαφορετική πολιτική και προτεραιότητες στα όργανα και τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σημαίνει ότι μπαίνει σε προτεραιότητα η στήριξη των αδύναμων τμημάτων του πληθυσμού, η αντιμετώπιση της ανεργίας μέσα από την ανάπτυξη και τις παραγωγικές επενδύσεις, η αντιμετώπιση των στρεβλώσεων των αγορών και η αναβίωση της Ευρώπης που κατοχυρώνει ευημερία και ποιότητα ζωής. Σημαίνει τελική υπέρβαση της Κρίσης μέσα από τη δημιουργία, την παραγωγή, την καινοτομία, τις επενδύσεις και εν τέλει την ανάπτυξη.
 Όχι μέσα από τις ασφυκτικές πολιτικές της λιτότητας.

4. Που θα «εστιάσει» η Ελιά σε Ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να κάνει τη διαφορά; Μπορεί να επηρεάσει τις εξελίξεις;



\"\"

Προφανώς. Οι Ευρωβουλευτές της ΕΛΙΑΣ θα δυναμώσουν τη φωνή των Ευρωπαίων σοσιαλιστών, αλλά θα επηρεάσουν θετικά και την ασκούμενη πολιτική στο εσωτερικό της Χώρας.

Η λογική, η μετριοπάθεια, η αποτελεσματικότητα και η γνώση των προβλημάτων είναι τα όπλα όλων των υποψηφίων της ΕΛΙΑΣ για τη συμβολή τους στην αλλαγή της πολιτικής που ασκείται σε εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο.

5. Λόγω καριέρας και σπουδών από πλευράς σας, δράττομαι της ευκαιρίας να ρωτήσω ποιο είναι το όραμά σας για την ασφάλεια του πολίτη μέσα σε μια Ευρώπη που θυμίζει πολυδιάστατο μωσαϊκό.

Το πολυδιάστατο μωσαϊκό της Ευρώπης, μπορεί να είναι θετικό αν εξασφαλίζεται η ασφάλεια και η ελευθερία των πολιτών στον Ευρωπαϊκό χώρο.
Αυτό σημαίνει αποτελεσματικές αντεγκληματικές πολιτικές, πολιτικές αντιμετώπισης του φαινομένου της μετανάστευσης και φανατική προσήλωση στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ανθρώπινων ιδεωδών. 
Σημαίνει πολιτικές που να εξασφαλίζουν την εμπιστοσύνη στους θεσμούς μέσα από τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα.

\"\"

6. «Αυτοί που είναι εναντίον της πολιτικής είναι υπέρ της πολιτικής που τους επιβάλλεται». Αυτή η ρήση του Μπρεχτ υπάρχει στην προσωπική σας ιστοσελίδα. Πόσο εφικτή συνθήκη είναι; Δεν είναι τα δεδομένα της εποχής αυτά που έχουν απαξιώσει το ίδιο το πολιτικό σύστημα;
Οι πολιτικοί και η πολιτική, έχουν απαξιωθεί στη συνείδηση των πολιτών, κυρίως με ευθύνη κάποιων πολιτικών, όχι όλων, οι οποίοι δεν τίμησαν την εμπιστοσύνη του κόσμου. 
Όμως το να αποστρέφεται κάποιος την πολιτική όταν μόνο η πολιτική μπορεί να δώσει λύσεις στα προβλήματα, είναι αντίφαση. Κάποιος άλλος θα κάνει τη δουλειά αντί για αυτόν, οπότε στην ουσία αποδέχεται την πολιτική που κάποιος άλλος αποφασίζει γι αυτόν. Η απόσυρση δεν είναι λύση. Η συμμετοχή, μπορεί να δώσει λύσεις. 

7. Στ’ αλήθεια πόσο μπορούμε εμείς οι απλοί ψηφοφόροι να επηρεάσουμε το μέλλον της Ευρώπης; Οι συσχετισμοί στο Ευρωκοινοβούλιο διαμορφώνονται από την εκλογική διαδικασία ή μήπως είναι δεδομένη η… πορεία;

Κάθε άλλο. Αν μη τι άλλο η Ευρώπη έχει κατοχυρωμένη δημοκρατική πορεία και το βράδυ της Κυριακής ο Ευρωπαϊκός πολιτικός χάρτης θα έχει διαμορφωθεί από τους πολίτες και από κανέναν άλλο. Αν η εντολή είναι στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα για την εκλογή του Γιούνκερ ή στο Ευρωπαϊκό σοσιαλιστικό κόμμα για την εκλογή του Σουλτς, θα είναι καθοριστικό όχι μόνο για την πορεία της Ευρώπης αλλά και για την καθημερινότητα των πολιτών.

\"\"

8. Πόσο το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών στην Ελλάδα θα επηρεάσει την πολιτική ατζέντα ακόμα και την εκλογολογία σε κεντρικό επίπεδο;

Όσο και αν κάποιοι θέλουν να ξαναβάλουν τη χώρα σε αστάθεια και αβεβαιότητα, είναι βέβαιο ότι οι πολίτες θέλουν σταθερότητα και δεν επιθυμούν εκλογές. Πιστεύω ότι αυτό ακριβώς θα δείξουν και στην κάλπη, δυναμώνοντας την ΕΛΙΑ, όχι μόνο για τη σταθερότητα της Κυβέρνησης αλλά και για να υπάρχει ένα προοδευτικό πρόσημο όσο γίνεται πιο δυνατό στην πολιτική που ασκείται.

\"\"9. Πως κρίνετε το ευρωψηφοδέλτιο της Ελιάς σε σχέση με αυτό των άλλων συνδυασμών; Είναι περισσότερο πολιτικό όπως διατείνεστε (η παράταξη) και αν ναι κατά πόσο αυτό είναι «ωφέλιμο»;

Το ψηφοδέλτιο της ΕΛΙΑΣ, είναι ένα καλό ψηφοδέλτιο, με άτομα καταξιωμένα στους χώρους τους και στην κοινωνία και με πολιτική παιδεία. Δεν είναι μια πασαρέλα επώνυμων υποψηφίων.

Κάθε ένας από μας μπορεί να εκπροσωπήσει επάξια τη χώρα του στην Ευρωβουλή. Δεν ξέρω αν είναι ωφέλιμο ψηφοθηρικά, αλλά η διεκδίκηση της ψήφου πρέπει κάποτε στην Ελλάδα να γίνεται με πολιτικούς όρους και όχι με όρους κοσμικούς. 

10. Για τα διεθνή Μ.Μ.Ε το φάντασμα της ακροδεξιάς πλανάται πάνω από την Ευρωκάλπη την ώρα που όλο και περισσότερο «φωνές» καταδικάζουν την πολιτική λιτότητας των Βρυξελλών. Σας τρομάζει η συγκυρία;

Θα μπορούσα να πω ότι με ανησυχεί και με προβληματίζει. Η ανάλυση των αιτίων της ανόδου της ακροδεξιάς πρέπει να γίνει με πολιτικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς όρους. Να γίνει γρήγορα και να σχηματιστεί γρήγορα η αναγκαία κοινωνική και πολιτική συναίνεση για την αντιμετώπισή της. Ο εθνικισμός, ο λαϊκισμός και η οικονομική δυσπραγία αποτελούν βόμβα στα θεμέλια της Ενωμένης Ευρώπης.

\"\"

11. Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί λίγες μέρες πριν τις εκλογές, είναι η έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που έδειξε ότι η εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών στην Ε.Ε έχει ολισθήσει στο 31% από το 57% που ήταν το 2007. Για ποια Ευρώπη μιλάμε;Το κρίσιμο Ερώτημα αυτό είναι. Για ποια Ευρώπη μιλάμε και για ποια Ευρώπη αξίζει να παλέψουμε; 
Αν ο κάθε πολίτης, ο κάθε λαός έχει και μια άλλη Ευρώπη ως όραμα, προσαρμοσμένη στις δικές του περίκλειστες αντιλήψεις, τότε έχουμε πρόβλημα. Η Ευρωπαϊκή ιδέα, που ξεκίνησε μέσα από τις στάχτες του Β παγκοσμίου πολέμου δεν πρέπει να τελειώσει πάλι μέσα σε στάχτες. 
Είναι βασικό να κρατήσουμε την ισορροπία μεταξύ του ατομικού και του συλλογικού, του Εθνικού και του Ευρωπαϊκού σε μια συνισταμένη που θα μας εκφράζει όλους. Άλλωστε έχουμε πολύ περισσότερα να μας ενώνουν παρά να μας χωρίζουν. Νομίζω ότι στο τέλος η Ευρώπη θα τα καταφέρει, αρκεί να μην το θεωρήσουμε ως δεδομένο, αλλά να παλέψουμε γι αυτό.

Σταύρος Ζουλάκης
[email protected]

Flashnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook