Ηφαίστειο εξερράγη χθες σε περιοχή κάτω από τον μεγαλύτερο παγετώνα της Ισλανδίας, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να υπάρχουν ανησυχίες για προβλήματα στις αερομεταφορές, ανάλογα με αυτά που επακολούθησαν την έκρηξη ενός ηφαιστείου σε διαφορετική περιοχή το 2010.

Το ηφαίστειο Γκρίμσβετν, το οποίο βρίσκεται κάτω από έναν τεράστιο παγετώνα στη νοτιοανατολική Ισλανδία, εκτόξευσε ένα νέφος λευκού καπνού σε ύψος περίπου 20 χλμ., ανέφερε ο γεωλόγος της μετεωρολογικής υπηρεσίας, Χγιόρλεϊφουρ Σβέινμπγιορνσον, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. H τελευταία καταγεγραμμένη έκρηξη του συγκεκριμένου ηφαιστείου ήταν το 2004.

«Μπορεί να πρόκειται για μια μεγάλη έκρηξη, αλλά είναι απίθανο να είναι παρόμοια η κατάσταση με πέρυσι», ξεκαθάρισε, αναφερόμενος στην ηφαιστειακή έκρηξη που είχε σημειωθεί το 2010 προκαλώντας χάος στις αερομεταφορές λόγω της τέφρας.

Ωστόσο, η Χγιόρντις Γκουντμουντσντότιρ, εκπρόσωπος της Isavia, της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας της χώρας, δήλωσε ότι επιβλήθηκε απαγόρευση πτήσεων σε μια ακτίνα 120 ναυτικών μιλίων (222 χλμ.) γύρω από τον κρατήρα. Παράλληλα, τόνισε ότι η Isavia και η μετεωρολογική υπηρεσία της Ισλανδίας συντονίζονται με τα Συμβουλευτικά Κέντρα για την Ηφαιστειακή Σκόνη, προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα η κατάσταση. Το ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι η στήλη στάχτης και σκόνης αναμένεται να μετακινηθεί προς τον Βορρά τις επόμενες τουλάχιστον 24 ώρες.

Ένα ακόμα θετικό γεγονός είναι ότι η ηφαιστειακή τέφρα από αυτή την έκρηξη είναι βαρύτερη από εκείνη της περυσινής χρονιάς.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook