Η Ρωσία ζήτησε συνάντηση με βρετανούς αξιωματούχους σχετικά με τα δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης ότι ο πρίγκιπας Κάρολος, ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου, παρομοίασε τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν με τον ηγέτη των Ναζί Αδόλφο Χίτλερ αναφορικά με την πολιτική του στην Ουκρανία.

Ένας ρώσος διπλωμάτης από τη ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο αναμένεται να συναντηθεί αργότερα σήμερα με έναν ανώτερο αξιωματουχο του Φόρεϊν Όφις, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει την κατάσταση. Η πηγή, η οποία ζήτησε να μην κατονομασθεί, δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρεειες για τη συνάντηση ή για το αν η Ρωσία διαμαρτυρήθηκε για τις δηλώσεις που φέρεται ότι έγιναν.

Ο 65χρονος πρίγκιπας, στη διάρκεια μιας περιοδείας στον Καναδά, είπε σε μια Εβραία που είχε διαφύγει από την Πολωνία κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ότι «ο Πούτιν κάνει περίπου το ίδιο που έκανε ο Χίτλερ», σύμφωνα με ένα δημοσίευμα της εφημερίδας Daily Mail.

Οι δηλώσεις του Καρόλου, για τις οποίες ανακτορική πηγή είπε πως έγιναν «με καλή πρόθεση» και πως δεν ήταν δημόσιες, κυριάρχησαν στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Σε δύο εβδομάδες, ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου πρόκειται να συναντηθεί με τον Πούτιν και άλλους ηγέτες στις τελετές για την 70η επέτειο της απόβασης των Συμμάχων στη Νορμανδία. Ανώτερος ρώσος διπλωμάτης είπε στην Daily Telegraph πως η Μόσχα ζητεί «διευκρινίσεις».

«Δεν είναι σαφές αν είναι μια επίσημη θέση. Η απάντηση από το Κλάρενς Χάουζ (την επίσημη κατοικία του πρίγκιπα Κάρολου) είναι πως επρόκειτο για ιδιωτική συνομιλία. Ελπίζουμε πως δεν υπάρχει τίποτε από πίσω. Όμως δεν είναι σαφές για μας: τι σημαίνει; Στο κάτω-κάτω, είναι ο μελλοντικός βασιλιάς» είπε.

«Είναι πολύ σοβαρό. Κάθε οικογένεια στη χώρα μας έχασε κάποιον σ\’ αυτό τον πόλεμο» πρόσθεσε ο ρώσος αξιωματούχος. Η Σοβιετική Ένωση είχε περισσότερους από 20 εκατομμύρια νεκρούς στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, κατά τον οποίο σκοτώθηκαν και μέλη της οικογένειας του Πούτιν.

Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος επέκρινε το Κρεμλίνο επειδή προσάρτησε την Κριμαία και υποστηρίζει φιλορώσους αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία, αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις που φέρεται ότι έκανε ο Κάρολος. Η ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για να σχολιάσει.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook