Το αυξημένο ποσοστό της Χρυσής Αυγής -κυρίως στην Αθήνα- έχει βρεθεί στο επίκεντρο της πόλωσης μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στην τελική ευθεία για τις κάλπες. Η ΝΔ κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «αγκαλιάζει» τη ΧΑ, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας απαντά ότι η κυβέρνηση επαναφέρει τη θεωρία των δύο άκρων.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ.Βενιζέλος δήλωσε την Πέμπτη ότι «δεν είναι φασίστες όλοι οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής· πρέπει να τους εξηγήσουμε ότι κάνουν μια αντιδημοκρατική επιλογή». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ.Κουβέλης δήλωσε: «Κάθε \”κλείσιμο του ματιού\” στα μέλη και τους ψηφοφόρους της ΧΑ προσβάλλει τους δημοκρατικούς πολίτες».

Φ.Κουβέλης: Απαράδεκτο να κλείνεις το μάτι στους ψηφοφόρους της ΧΑ

Μιλώντας στον Αθήνα 9,84 την Πέμπτη, ο Ευ.Βενιζέλος τόνισε: «Δεν είπε κανείς ότι ο κάθε ψηφοφόρος του Κασιδιάρη είναι ένας φασίστας, ναζιστής, χρυσαυγίτης», για να προσθέσει όμως: «Το ότι ένας άνθρωπος πήγε και με το χέρι του ψήφισε ένα ψηφοδέλτιο με αυτά τα χαρακτηριστικά σημαίνει μια χαλαρότητα, μια δεκτικότητα και πρέπει να μας απασχολήσει αυτό».

«Πρέπει να είμαστε καθαροί απέναντι στους ανθρώπους αυτούς που έκαναν την επιλογή στις δημοτικές εκλογές. Πρέπει να τους εξηγήσουμε ότι αυτή είναι μια αντιδημοκρατική επιλογή, ότι ενθαρρύνουν μια συμπεριφορά φασιστική, βίαιη, ότι είμαστε δακτυλοδεικτούμενοι σε όλη την Ευρώπη γιατί έχουμε ένα από τα ισχυρότερα ακροδεξιά κόμματα στην ήπειρο» συμπλήρωσε.

Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα το βράδυ της Τετάρτης στο ΣΚΑΙ, που προκάλεσε μπαράζ βολών εκ μέρους της ΝΔ και του εκπροσώπου της κυβέρνησης.

«Εμείς έχουμε ένα ανοιχτό διαρκές ιδεολογικό μέτωπο στον φασισμό, στους νεοναζί και πιστεύουμε ότι πρέπει το φαινόμενο αυτό να εξαλειφθεί, είναι ντροπή για την δημοκρατία και για τον λαό μας», είπε ο κ. Τσίπρας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ και συμπλήρωσε: «Δεν πιστεύω ότι οι άνθρωποι αυτοί που ψήφισαν Χρυσή Αυγή στην πλειονότητά τους είναι νεοναζί. Θέλω να σας το πω ευθέως. Και πραγματικά η πάλη μας να εξαλειφθεί αυτό το φαινόμενο, η μετωπική μας σύγκρουση με την μαύρη ιδεολογία της μισαλλοδοξίας και του φασισμού, η μετωπική μας σύγκρουση με τα μέλη και τα στελέχη της Χρυσής Αυγής, δεν πρέπει να γίνει και μια μετωπική σύγκρουση με τους παραπλανημένους ψηφοφόρους».

Ως προς την ευθύνη των ψηφοφόρων που ψήφισαν την Χρυσή Αυγή, ο κ. Τσίπρας είπε: «Προφανώς και έχουν ευθύνη αλλά και εμείς έχουμε ευθύνη, τα δημοκρατικά κόμματα, να τους ξανακερδίσουμε. Να μην τους αφήσουμε βορά στα παιχνίδια τα επικοινωνιακά, στα παιχνίδια της παραπλάνησης να πιστεύει δηλαδή ότι η Χρυσή Αυγή είναι μια αντισυστημική δήθεν δύναμη».

ΝΔ: Ο Αλέξης Τσίπρας είναι επικίνδυνος για τη Δημοκρατία

Στις δηλώσεις αυτές του Αλέξη Τσίπρα αντέδρασαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου και η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

«Σήμερα απάντησε ο κ. Τσίπρας και επισήμως στην πρόσκληση του συνεργάτη του κ. Κασιδιάρη.

Και έσονται οι δυο εις σάρκαν μίαν» ήταν το σχόλιο του κ. Κεδίκογλου.

«Ο κ. Τσίπρας με τη σημερινή του συνέντευξη, απέδειξε ότι είναι ένας αδίστακτος αριβίστας που δεν διστάζει να πάει ακόμα και με το διάβολο για να πετύχει τους στόχους του. Είναι ένας άνθρωπος επικίνδυνος για τη Δημοκρατία και την ομαλή πορεία του τόπου. Και όπως λέει και ο στίχος: \”Αγκαλιά το φίδι με τη σμέρνα\”» ανέφερε η κ. Ασημακοπούλου.

Νωρίτερα, για συνεργασία με τη Χρυσή Αυγή κατηγόρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου τον ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την επιστολή του υποψήφιου δημοτικού συμβούλου της Χρυσής Αυγής στην Αθήνα Χρήστου Γουδή, ο οποίος δηλώνει ότι στηρίζει τον Γ.Σακελλαρίδη.

Ο Σίμος Κεδίκογλου σημείωσε ότι «το κάλεσμα των Σκουρλέτη, Καλύβη, Σακελλαρίδη, Δούρου και λοιπών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ προς τους νεοναζί έπιασε τόπο».

«Ο Χρήστος Γούδης, υποψήφιος με τον συνδυασμό του Ηλία Κασιδιάρη, δηλώνει με επιστολή του τη στήριξή του στον υποψήφιο δήμαρχο του ΣΥΡΙΖΑ. Πρώτη φορά ναζί-Αριστερά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κεδίκογλου.

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον Σίμο Κεδίκογλου πως ξεπερνά «ακόμη και τον Γκέμπελς», ενώ χαρακτήρισε γραφικό τον Χρήστο Γούδη. Η ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ως εξης:

«Παλιά μου τέχνη κόσκινο… Η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ξεπερνά για άλλη μια φορά τον Γκέμπελς. Μόνο ο κ. Κεδίκογλου μπορεί να κάνει πολιτική με γραφικούς τύπους σαν τον κ. Γούδη.

Πέρα, όμως, από την πολιτική χυδαιότητα του κυβερνητικού εκπροσώπου η στάση του είναι επικίνδυνη για το τόπο διότι δημιουργεί την εντύπωση ότι η ναζιστική ΧΑ έχει και άλλους συνομιλητές εκτός του κ. Μπαλτάκου».

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook