Το Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) του ευρωσκεπτικιστή Nigel Farage είναι πιθανό να τεθεί στην πρώτη γραμμή του κύματος των αντίστοιχων κομμάτων από άλλες χώρες της Ευρώπης, τα οποία φαίνεται να κερδίζουν έδρες στις Βρυξέλλες, ενώ αυτά της Γαλλίας, Ελλάδας, Ουγγαρίας, Δανίας και των Κάτω Χωρών αναμένεται να αυξήσουν τα ποσοστά τους.

Η ειδική αναλυτής από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο στο London School of Economics, καθηγήτρια Sara Hobolt, μιλώντας στην express.co.uk ανέφερε ότι το ποσοστό αυτών των κομμάτων στο Ευρωκοινοβούλιο θα κυμανθεί από 20% μέχρι 30%.

Σύμφωνα μάλιστα με μια έκθεση που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, αναφορικά με την άνοδο των «αουτσάιντερ» κομμάτων αποκαλύπτει ότι από τα 25 από αυτά που έχουν αρχίσει να κερδίζουν έδαφος εντός Ευρώπης, τα 16 είναι ευρωσκεπτιστικά, 11 αντιμεταναστευτικά και 9 συνδέονται με το νεοναζισμό.

Ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο London School of Economics, Kevin Featherstone, δήλωσε ότι η άνοδος αυτών των κομμάτων συνιστά ένα «ασύμμετρο όραμα» των πολιτικών σε όλη την Ευρώπη.

«Αυτές οι ευρωεκλογές ίσως αποδειχθούν αστείες για την Ευρώπη. Οι πολίτες που θα συμμετέχουν στις εκλογές θα είναι αυτοί που θέλουν να ψηφίσουν όσους εκφράζονται με σκεπτικισμό απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), κατά των μεταναστών κ.τ.λ. Σε γενικές γραμμές αυτοί είναι μια μειοψηφία. Επομένως, θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε στρεβλά αποτελέσματα, τα οποία θα υπερβάλλουν την υποστήριξη προς τα ακραία κόμματα, ή τα κόμματα αντίδρασης. Δε μπορώ να πω ότι τα αποτελέσματα θα μπορέσουν να αποτελέσουν ένα αξιόπιστο οδηγό για τις εθνικές γνώμες, στο σύνολό τους, σε καμία από τις 28 χώρες-μέλη. Οι ευρωεκλογές έχουν γίνει κάτι σαν το διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, παρά μια πλατφόρμα για σοβαρό πολιτικό διάλογο για την Ε.Ε.» είπε.

Το μεγαλύτερο κόμμα του Ευρωκοινοβουλίου είναι η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της Γερμανίας, το οποίο διαθέτει 34 ευρωβουλευτές και είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Ο ευρωσκεπτικισμός στην Ευρωβουλή καθοδηγείται από την Ευρώπη της Ελευθερίας και Δημοκρατίας -της οποίας προεδρεύει ο ηγέτης του UKIP, Nigel Farage- και σε μικρότερο βαθμό από τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται οι βουλευτές του συντηρητικού κόμματος του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η άνοδος των αντιευρωπαϊκών κομμάτων σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο έχει τροφοδοτηθεί τόσο από την αύξηση της μετανάστευσης σε όλη την Ε.Ε. και από την οικονομική κρίση εντός της ευρωζώνης.

Τα μέτρα λιτότητας που έχει επιβάλλει η τρόικα της Ε.Ε., του ΔΝΤ και της ΕΚΤ έχουν οδηγήσει στην αύξηση τόσο της άκρας αριστεράς, όσο και της άκρας δεξιάς στην Ελλάδα, αναφέρει ο πολιτικός αναλυτής Owen Bennett στο άρθρο του.

Και οι δύο πλευρές επωφελούνται από τη σύγχυση που επικρατεί στη χώρα λόγω των σκληρών μέτρων λιτότητας, τα οποία αποτέλεσαν την προϋπόθεση για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας το 2010.

Τα κόμματα που μιλούν κατά της μετανάστευσης «ευδοκιμούν» και σε πιο εύπορες χώρες της κεντρικής και δυτικής Ευρώπης, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Ολλανδία.

Η καθηγήτρια Hobolt εκτιμά ότι η ψήφος στα ακραία κόμματα –τόσο της αριστεράς, όσο και της δεξιάς- θα αποτελέσει τόσο μια αντίδραση στις μεμονωμένες εθνικές κυβερνήσεις, όσο και ετυμηγορία για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Μέρος αυτού είναι ευρωσκεπτικισμός, αυτό είναι ξεκάθαρο, και οι πολίτες εκφράζουν ανησυχίες για τα ζητήματα μετανάστευσης. Όμως οι πολίτες έχουν μπουχτίσει και με τα καθιερωμένα κόμματα. Η Βρετανία είναι σαφώς η πιο ευρωσκεπτικιστική χώρα. Η Ιρλανδία και η Ισπανία δεν έχουν κόμματα σαν το UKIP».

Η συμμετοχή στις ευρωεκλογές είναι συνήθως χαμηλή. Το 2009 σε όλη την Ευρώπη από 61,99% το 1979 έπεσε στο 43%.

«Οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται. Δεν τους νοιάζει. Δε φαίνεται ότι και στις φετινές η συμμετοχή θα αλλάξει δραματικά. Αν δεν υπήρχε το UKIP δε θα υπήρχε μεγάλη κάλυψη για τις ευρωεκλογές στη Βρετανία. Τα καθιερωμένα κόμματα σχεδόν δεν έχουν ασχοληθεί με προεκλογικές εκστρατείες. Οι ευρωσκεπτικιστές αναμένεται να λάβουν ποσοστό ανάμεσα στο 20 με 30% στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Κι ενώ δεν θα έχουν την πλειοψηφία, το 30% εξακολουθεί να είναι ένα πολύ σημαντικό μερίδιο» κατέληξε η Hobolt.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook