Αποστάσεις από την έμμεση παρότρυνση του Ευάγγελου Βενιζέλου για μέτωπο Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και σε επίπεδο Αυτοδιοίκησης εν όψει β΄ γύρου κρατά ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Αποστάσεις από την έμμεση παρότρυνση του Ευάγγελου Βενιζέλου για μέτωπο Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και σε επίπεδο Αυτοδιοίκησης εν όψει β΄ γύρου κρατά ο Νίκος Ανδρουλάκης, υπενθυμίζοντας μέσω της «Εφ.Συν.» ότι εξ αρχής η Χαριλάου Τρικούπη είχε ταχθεί κατά της συνεργασίας σε κεντρικό επίπεδο με τη Ν.Δ. για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

«Αυτό σημαίνει ότι τον πρώτο λόγο έχουν τα αυτοδιοικητικά σχήματα που πρέπει να αποφασίσουν δημοκρατικά, με εσωτερικές διαδικασίες τη στάση τους για την Κυριακή», σημειώνει ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος ευρωβουλευτής της Ελιάς. Ο κ. Ανδρουλάκης τονίζει ότι η στάση του ΠΑΣΟΚ θα είναι στάση ευθύνης «και μετά τις εκλογές», ξεκαθαρίζει ότι ο «ιστορικός συμβιβασμός» με τη Ν.Δ. έχει συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης, ενώ για την άνοδο των ποσοστών της Χρυσής Αυγής στον α΄ γύρο των εκλογών χρεώνει ευθύνες στους «άθλιους χειρισμούς» του στενού συμβούλου του πρωθυπουργού, Τάκη Μπαλτάκου.

 Την Κυριακή οι πολίτες, εκτός από την εκλογή των εκπροσώπων τους στην Ευρωβουλή, θα στείλουν και πολιτικά μηνύματα. Στην περίπτωση λοιπόν που αποδοκιμάσουν τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση και με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει εκλογές, ποια πρέπει να είναι η στάση του ΠΑΣΟΚ;

Το ΠΑΣΟΚ διεκδικεί την ψήφο του ελληνικού λαού για να υπάρχει σταθερότητα στη χώρα και συγχρόνως να σταλεί ένα σαφές μήνυμα αλλαγής της συντηρητικής πολιτικής που έχει επικρατήσει τα τελευταία χρόνια σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν θα υπήρχε σύνδεση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών με την πολιτική σταθερότητα. Στην Ελλάδα όμως δυστυχώς, υπάρχει ένα έλλειμμα συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων και έχει κυριαρχήσει η αντίληψη «όλοι εναντίον όλων» σε κομματικό επίπεδο. Η στάση του ΠΑΣΟΚ θα είναι στάση ευθύνης και μετά τις εκλογές και αυτό φαίνεται από τον προεκλογικό του λόγο. Εύχομαι στην κάλπη της Κυριακής να επιβραβευτούν αυτοί που μιλούν με συνέπεια και υπευθυνότητα στην κρίση που περνάει η χώρα και όχι αυτοί που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τη δύσκολη κοινωνική πραγματικότητα προς όφελος του μικροκομματικού τους συμφέροντος.

- Συμφωνείτε με την άποψη όπου δεν υπάρχουν συνδυασμοί της Κεντροαριστεράς στον β΄ γύρο να δοθεί ψήφος σε υποψηφίους της Ν.Δ. για να ανακοπεί «η έφοδος του ΣΥΡΙΖΑ»; Η κυβερνητική συνεργασία με τη Ν.Δ. επεκτείνεται και στην κατά τα άλλα «ανεξάρτητη» Τοπική Αυτοδιοίκηση;

Εμείς εξ αρχής είπαμε ότι δεν συνεργαζόμαστε κεντρικά με τη ΝΔ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ότι επίσης δεν μπαίνουμε στην παλαιοκομματική λογική του χρίσματος. Αυτό σημαίνει ότι τον πρώτο λόγο τον έχουν τα αυτοδιοικητικά σχήματα που πρέπει να αποφασίσουν δημοκρατικά με εσωτερικές διαδικασίες τη στάση τους για την Κυριακή.

- Πώς σχολιάζετε την άνοδο της Χρυσής Αυγής;

Η άνοδος της Χρυσής Αυγής τρομάζει. Η Δικαιοσύνη όμως πρέπει να συνεχίσει ανεξάρτητη το έργο της για τη διερεύνηση όλων των υποθέσεων που αφορούν αυτή την εγκληματική οργάνωση. Και παράλληλα τα κόμματα που σέβονται τους θεσμούς και τη δημοκρατία να συγκρουστούν ιδεολογικά με το φαινόμενο του νεοναζισμού για να το ενοχοποιήσουν στο συλλογικό υποσυνείδητο του ελληνικού λαού. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όποιοι πίστεψαν στις ιδέες του μίσους και της απανθρωπιάς, οδηγήθηκαν αργά ή γρήγορα σε ατομικά ή συλλογικά εγκλήματα. Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Χρυσή Αυγή βρισκόταν σε αποδρομή μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και είμαι σίγουρος ότι για το αποτέλεσμα της Κυριακής έχουν παίξει ρόλο οι άθλιοι χειρισμοί του κυρίου Μπαλτάκου που την ξαναέφεραν στο προσκήνιο.


- Το ΠΑΣΟΚ έκανε επιλογές με κόστος που σήμερα τις πληρώνει. Δεν συμφωνείτε ότι χρειάζονται πρωτοβουλίες για να αλλάξει η πολιτική του κόμματός σας; Τι είδους και πότε;

Θα αποτιμήσουμε τα αποτελέσματα των εκλογών για να αξιολογήσουμε την προσπάθεια που έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια. Ομως σήμερα είναι ώρα μάχης και πρέπει όλοι να συστρατευτούμε στην κοινή προσπάθεια που κάνει η παράταξη για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

- Με τη Ν.Δ. θα δεχτείτε να συγκυβερνήσετε ξανά;

Το 2011 το ΠΑΣΟΚ έκανε έναν ιστορικό συμβιβασμό. Πήρε αποφάσεις με γνώμονα την προοπτική της σταθερότητας της χώρας. Μπήκαμε σε μια κυβέρνηση συνεργασίας με τον παραδοσιακό μας ιδεολογικό και πολιτικό αντίπαλο για να υπάρξει πολιτική σταθερότητα και να υλοποιηθεί το πρόγραμμα εξόδου από την κρίση. Ο ιστορικός συμβιβασμός τελειώνει με την ολοκλήρωση του προγράμματος.

- Θα επιδιώξετε ενιαία πορεία της Κεντροαριστεράς μετά τις ευρωεκλογές με το Ποτάμι και τη ΔΗΜΑΡ, ως Ελιά ή ως ΠΑΣΟΚ; Ποια η γνώμη σας;

Είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες και το έχουμε αποδείξει. Στο εγχείρημα της Ελιάς είχαμε απευθύνει πρόσκληση και στη ΔΗΜΑΡ για να ξεκινήσει προγραμματικός διάλογος. Η συγκρότηση της Κεντροαριστεράς πρέπει να γίνει με κοινωνικούς όρους και όχι με όρους δωματίου ή συνεννόησης κορυφής. Γι' αυτό πρέπει να αγκαλιάσουμε τις δυνάμεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των κοινωνικών χώρων, όπου όπως αποδείχθηκε και στην τελευταία αναμέτρηση, η ρίζα της παράταξης είναι πολύ βαθιά. Ο τόπος χρειάζεται θεσμικά κόμματα μελών και αρχών που θα λογοδοτούν και όχι τα αρχηγικά κόμματα του παρελθόντος αλλά ούτε και τα επικοινωνιακά κατασκευάσματα.

-Ποια είναι η δική σας ερμηνεία για τα γεγονότα του Νοεμβρίου του 2011; Εχουν ακουστεί διάφορες αντικρουόμενες εκδοχές, όπως ότι υπήρξε έξωθεν παρέμβαση σε συνδυασμό με εγχώρια κοινοβουλευτική μεθόδευση και από την άλλη ότι είναι γελοιότητες τα όσα γράφονται, καθώς η τότε κυβέρνηση αποφάσισε μόνη της. Δεν υπάρχει ζήτημα ελλείμματος δημοκρατίας στη σημερινή Ευρώπη;

Δεν ξέρω εάν ισχύουν όσα έγραψαν οι Financial Times, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να αλλάζει όλη η εσωτερική ατζέντα μιας χώρας με βάση ένα δημοσίευμα. Από την άλλη, στην Ευρώπη της οικονομικής κρίσης, υπάρχει μια απορρύθμιση των δημοκρατικών θεσμών και αυτό φαίνεται και από το πόρισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον ρόλο της τρόικας. Αυτός λοιπόν είναι ένας ακόμη λόγος για να στηριχτεί το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα που ενισχύει με τις προτάσεις του τους δημοκρατικούς θεσμούς και ξαναφέρνει στο προσκήνιο την Ευρώπη της αλληλεγγύης και της ισότητας μεταξύ των λαών. Δεν μπορεί να είναι το μέλλον μας η Ευρώπη που θα χωρίζεται σε πιστωτές και οφειλέτες, όπου οι πιστωτές θα αποφασίζουν και οι οφειλέτες θα ακολουθούν.

enet.gr/συνέντευξη στον Δημήτρη Κουκλουμπέρη