Με θετικά σχόλια υποδέχθηκαν τα διεθνή ΜΜΕ την αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας από «B-» σε «B» με σταθερές προοπτικές και της «οροφής της χώρας» (country ceiling) από «B+» σε «ΒΒ» από τη Fitch.



Σε σημερινά δημοσιεύματά τους, διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, κάνουν λόγο για ενίσχυση της χώρας και της κυβέρνησης Σαμαρά, αλλά αναφέρονται επίσης στον κίνδυνο της πολιτικής αστάθειας.



Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Reuters, τα θετικά σχόλια του οίκου Fitch είναι πιθανόν να ενισχύσουν την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, «πριν από την πρώτη μείζονα εκλογική της δοκιμασία στις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές της Κυριακής».



Ωστόσο, το Bloomberg αναφέρεται στην πολιτική αστάθεια που υπάρχει ακόμη στην Ελλάδα, αναφερόμενο στο β\’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και στις ευρωεκλογές.



Όπως τονίζει, αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές της 25ης Μαΐου, όπως προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις, «το πλήγμα μπορεί να οδηγήσει στην πτώση του κυβερνητικού συνασπισμού υπό τη Νέα Δημοκρατία και να εκτροχιάσει την εύθραυστη πρόοδο προς τη σταθερότητα».



\"\"



Στο ίδιο κλίμα κινείται και η Wall Street Journal η οποία τονίζει ότι η αναβάθμιση έρχεται την ώρα που οι Έλληνες ετοιμάζονται για τις κάλπες της Κυριακής και η χώρα ίσως οδεύει προς ένα νέο κύμα πολιτικής αστάθειας, ανάλογα με την επίδοση των δύο κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.



«Αν και τα αποτελέσματα δεν θα μεταβάλουν την πλειοψηφία δύο εδρών που έχει ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Βουλή, θα είναι συμβολικά για την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ», τονίζει η WSJ.



Την ίδια ώρα το Associated Press αναφέρει ότι η αναβάθμιση αποτελεί ενίσχυση για την Ελλάδα η οποία προσπαθεί να ξεπεράσει μία καταστροφική οικονομική κρίση τα τελευταία τέσσερα χρόνια. 



Ωστόσο, σύμφωνα με το πρακτορείο, ο Αντώνης Σαμαράς μπορεί να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, εάν η ΝΔ είναι σημαντικά πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ στα αποτελέσματα.



\"\"

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook