Το Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών με σκοπό την προστασία της ανθρώπινης ζωής και τη μείωση των ατυχημάτων και των πνιγμών στη θάλασσα, ανέλαβε την πρωτοβουλία και εκπόνησε εκπαιδευτικό πρόγραμμα, ειδικά διαμορφωμένο για παιδιά των πρώτων τάξεων του Δημοτικού Σχολείου, το οποίο φέρει τον τίτλο «ΠΡΟΣΕΧΩ-ΜΑΘΑΙΝΩ-ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ».

Κύριο μέλημα υπήρξε η ουσιαστική ενημέρωση των παιδιών για τους κινδύνους που εγκυμονεί η θάλασσα, τονίζοντας τη σημασία της πρόληψης, η οποία ως αποτέλεσμα της παιδείας, λειτουργεί σαν προστατευτική ασπίδα και ως εργαλείο γνώσης.

Το εν λόγω πρόγραμμα εφαρμόστηκε το 2011 και συνεχίστηκε το 2012 και το 2013 με επισκέψεις σε περίπου 130 δημοτικά σχολεία της Αττικής και ενημέρωση συνολικά περίπου 17.500 μαθητών.

Το τρέχον έτος, η δράση αυτή επεκτάθηκε σε όλη την Επικράτεια και από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου έχει προγραμματισθεί η παρουσίαση του εν λόγω προγράμματος σε περίπου 730 μαθητές Δημοτικών Σχολείων του Ηρακλείου.

Το πρόγραμμα αποτελείται από διαδραστική οπτικοακουστική παρουσίαση (power-point) με φιγούρες ηρώων της Disney και λοιπών μορφών από ταινίες κινουμένων σχεδίων οι οποίοι συμμετέχουν σε διάφορα σενάρια κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, καθώς και τρίπτυχο έντυπο με σχετικό πληροφοριακό υλικό, εικόνες και τηλέφωνα ανάγκης, χρήσιμο σε κάθε πολίτη, το οποίο διανέμεται δωρεάν στα παιδιά, μετά το πέρας της παρουσίασης.

Με τη μεθοδολογία του εν λόγω προγράμματος, το οποίο σημειώνεται ότι έχει εγκριθεί από ειδική Επιτροπή του Υπουργείου Παιδείας δια βίου μάθησης και θρησκευμάτων, παρέχεται στους συμμετέχοντες μαθητές η δυνατότητα να μάθουν παίζοντας, διασκεδάζοντας και συζητώντας τους βασικούς κανόνες συμπεριφοράς στη θάλασσα και στην παραλία, προκειμένου να προληφθούν ατυχήματα τα οποία λαμβάνουν χώρα κάθε καλοκαιρινή περίοδο.

Επίσης, τους δίνεται η ευκαιρία να συνειδητοποιήσουν και να εμπεδώσουν την επιτακτική ανάγκη για ένα καθαρό περιβάλλον, επισημαίνοντάς τους παράλληλα το σεβασμό που πρέπει να έχουν στην περιβαλλοντική αλυσίδα, μέρος της οποίας είναι και οι ίδιοι οι άνθρωποι.

Την Τρίτη 27/5/2014 και ώρα 10:00 έχει προγραμματιστεί η παρουσίαση του εν λόγω προγράμματος στους μαθητές του 34ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου, ενώ τις επόμενες ημέρες θα συνεχιστεί και σε άλλα Σχολεία της περιοχής.