Οι Προωθητές των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης Κρήτης Τζένη Ψαλτάκη και Βασίλης Μανασσάκης με τη στήριξη της Περιφερειακής Δ/νσης Π/Θμιας & Δ/θμιας Εκπαίδευσης Κρήτης ενημέρωσαν με συναντήσεις που οργάνωσαν όλες τις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας της Κρήτης για το Erasmus+ το νέο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό για την περίοδο 2014-2020.

Πρόγραμμα το οποίο αντικαθιστά τα υφιστάμενα προγράμματα της ΕΕ που καλύπτουν όλους τους τομείς της εκπαίδευσης: το πρόγραμμα Διά Βίου Μάθηση - Erasmus (ανώτατη εκπαίδευση), Leonardo da Vinci (επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση), Comenius (σχολική εκπαίδευση), Grundtvig (εκπαίδευση ενηλίκων), το «Νεολαία σε δράση» και πέντε διεθνή προγράμματα (Erasmus Mundus, Tempus, Alfa, Edulink και το πρόγραμμα συνεργασίας με βιομηχανικές χώρες).

Το νέο πρόγραμμα Erasmus+ βασίζεται στην πείρα και την επιτυχία των υφιστάμενων προγραμμάτων, αλλά θα έχει ακόμη μεγαλύτερο αντίκτυπο. Βασίζεται στην υπόθεση ότι η επένδυση στην εκπαίδευση και στην κατάρτιση είναι το κλειδί για την απελευθέρωση του δυναμικού των ατόμων, ανεξαρτήτως ηλικίας ή προέλευσης.

Τα ισχύοντα προγράμματα χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εκπαίδευση, την κατάρτιση και τη νεολαία έληξαν στο τέλος του 2013, και το νέο πρόγραμμα ERASMUS+ έχει τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2014.

Στο πλαίσιο του παλιού προγράμματος Δια Βίου Μάθηση η Περιφερειακή Δ/νση Εκπ/σης Κρήτης και οι Προωθητές των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων διοργανώνουν το 2ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Δημιουργικής Έκφρασης 2014 στην Πύλη του Αγίου Γεωργίου από 24 έως 31 Μαΐου 2014, στο οποίο συμμετέχουν σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκ/σης όλης της Κρήτης που υλοποίησαν ευρωπαϊκά προγράμματα Δια Βίου Μάθησης (Comenius- Leonardo- Grundtvig) και Teachers 4 Europe κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά.

Συγκεκριμένα συμμετέχουν το 40ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, το 50ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, το 3ο Δημοτικό Αγ. Νικολάου, το 2ο Νηπιαγωγείο Ιεράπετρας, το 2ο και 5ο Δημοτικό Ν. Αλικαρνασσού, το 1ο Δημοτικό Αρχανών, το 2ο Δημοτικό Σχολείο Αρχανών, το 11ο Νηπιαγωγείο Χανίων, 1ο Νηπιαγωγείο Γαζίου, το ΕΠΑΛ Σητείας, το ΕΠΑΛ Αρκαλοχωρίου, το 1ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, το 11ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, το 12ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, το 42ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, το 24ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, το 1ο Δημοτικό Λ. Χερσονήσου, το 2ο Δημοτικό Μουρνιών Χανίων, το 15ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων, το 2ο Δημοτικό Σχολείο Βουτών, το Ζάννειο Ιδιωτικό Δημοτικό Εκπαιδευτήριο, το 2ο Δημοτικό Σχολείο Ατσιπόπουλου Ρεθύμνου καθώς και η Περιφερειακή Διεύθυνση Π/θμιας & Δ/θμιας Εκπ/σης Κρήτης (Εκπαιδευτικές Συμπράξεις Grundtvig, Comenius Regio με το ΚΠΕ Αρχανών- Ρούβα- Γουβών και Youth in Action).

Επίσης συμμετέχει η Ευρωπαϊκή δράση Teachers4Europe που υλοποιείται από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων με την υποστήριξη του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα με σκοπό να ευαισθητοποιήσει εκπαιδευτικούς και μαθητές Δ΄Ε΄και ΣΤ΄τάξεων του Δημοτικού για τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις δυνατότητες που παρέχει στους Ευρωπαίους πολίτες. Ambassador της ευρωπαϊκής δράσης Teachers4Europe για την Κρήτη ο Μανωλάκης Κων/νος, η Κασσωτάκη-Ψαρουδάκη Πόπη, η Δρακάκη Μαρία και ο Κοντογιαννάκης Εμμανουήλ.

Η έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό καθημερινά από τις 24 έως τις 31 Μαΐου 2014 τα πρωινά από τις 9-2 και τα απογεύματα από τις 6-9.