“Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να λάβει υπόψη της τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία, αποφασίζοντας εάν θα επιβάλλει κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας για την ανάμειξή της στην ουκρανική κρίση, δήλωσε σήμερα ο ανώτατος οικονομικός σύμβουλος του προέδρου Πούτιν.

"Ελπίζω ότι λαμβάνοντας αυτές τις αποφάσεις...θα ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία και η εξάρτηση από αυτές.

Πρόκειται για ευρωπαϊκές εταιρείες, που δραστηριοποιούνται εδώ, εργάζονται για τις ευρωπαϊκές αγορές ως επί το πλείστον και στέλνουν στην Ευρώπη βαλίτσες με χρήματα", δήλωσε ο Αντρέι Μπελούσοφ στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Ρωσία ενδέχεται να προσφύγει στη δικαιοσύνη αν οι κυρώσεις περιορίσουν τις εμπορικές της σχέσεις με άλλες χώρες.

Δεν προβλέπει άλλες κυρώσεις από την Ε.Ε, το ρωσικό ΥΠΟΙΚ

Νωρίτερα, ο Ρώσος υπουργός Οικονομίας Αλεξέι Ουλιουκάγεφ είχε εκφράσει την πεποίθηση ότι η Ε.Ε θα αποφύγει να επιβάλει κυρώσεις που θα μπορούσαν να πλήξουν μερικές από τις κύριες εξαγωγές της χώρας.

Οι ηγέτες της ΕΕ πρόκειται να συζητήσουν την ερχόμενη εβδομάδα μια σειρά μέτρων που θα μπορούσαν να πάρουν εναντίον της Ρωσίας αν υπάρξει αναταραχή κατά τις αυριανές ουκρανικές προεδρικές εκλογές.

Τα μέτρα, στα οποία περιλαμβάνονται περιορισμοί που κυμαίνονται από τις εισαγωγές αγαθών πολυτελείας μέχρι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, κλιμακώνονται σε τρία σενάρια --κυρώσεις χαμηλής, μεσαίας και υψηλής έντασης.

"Πιστεύω ειλικρινά πως η κατάσταση δεν θα φθάσει στην υιοθέτηση αυτών των μέτρων", δήλωσε ο Ουλιουκάγεφ προς τους δημοσιογράφους στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.

newmoney.gr