Ένα ισορροπημένο αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές της Κυριακής θα επιτρέψει στα ελληνικά ομόλογα και τις μετοχές να ανακάμψουν, έπειτα από τις πιέσεις που δέχθηκαν το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας της κλιμάκωσης του πολιτικού ρίσκου, πιστεύουν οι ξένοι.
Ποιο εκλογικό αποτέλεσμα, όμως, θα θεωρηθεί από τους αναλυτές και τα χαρτοφυλάκια του εξωτερικού ως ισορροπημένο; Οι εκθέσεις των οίκων όχι μόνο εκφράζουν τις απόψεις των επενδυτικών τραπεζών που τις συνέταξαν, αλλά επηρεάζουν και τα μεγάλα ξένα χαρτοφυλάκια που αποτελούν τους πελάτες τους και ελλείψει εξειδικευμένης γνώσης πάνω στην ελληνική πολιτική σκηνή, στηρίζονται στις αναλύσεις αυτές για τη χάραξη της επενδυτικής στρατηγικής τους. Μία δεύτερη ανάγνωση των εκθέσεων μαρτυρά πως οι ξένοι έχουν μία πολύ κατασταλαγμένη εικόνα για το εκλογικό αποτέλεσμα που θα θεωρηθεί ευνοϊκό για τις αγορές.
Συγκεκριμένα, επιθυμούν ένα αποτέλεσμα που δεν θα δίνει προβάδισμα μεγαλύτερο των 3 ή 4 ποσοστιαίων μονάδων στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και δεν θα ρίχνει τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ κάτω από το 6% περίπου.
Ένα τέτοιο εκλογικό αποτέλεσμα διασφαλίζει τη σταθερότητα της κυβέρνησης και απομακρύνει τον κίνδυνο πρόωρων εκλογών, τουλάχιστον έως το Φεβρουάριο του 2015 και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Morgan Stanley
Ειδικότερα, η Morgan Stanley προειδοποιούσε την Παρασκευή ότι μια ισχυρή επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ, με προβάδισμα από 4 έως 6 μονάδες έναντι της Νέας Δημοκρατίας, σε συνδυασμό με πολύ χαμηλά ποσοστά για το ΠΑΣΟΚ είναι το εκλογικό αποτέλεσμα που θα προβληματίσει τη Morgan Stanley, καθώς εκτιμάται ότι θα δοκιμάσει τη σταθερότητα της ελληνικής κυβέρνησης.
Το σενάριο αυτό θα είναι ακόμα πιο ανησυχητικό εάν συνοδευτεί από υψηλή συμμετοχή στις ευρωεκλογές και παρόμοια αποτελέσματα στο δεύτερο γύρο των δημοτικών.
Πάντως, η Morgan Stanley τονίζει πως η διπλή εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής δεν είναι παρά μόνο η πρώτη από μια σειρά πολιτικές δοκιμασίες τις οποίες προβλέπει για την Ελλάδα. Και σημειώνει πως η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, το Φεβρουάριο του 2015, αποτελεί έναν ακόμα μεγαλύτερο παράγοντα πολιτικού ρίσκου.

newmoney.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook