Παρουσία του δημάρχου Ηρακλείου Γιάννη Κουράκη πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης Πολεμικών Αντικειμένων, Φωτογραφικού Υλικού και Ιστορικών Ντοκουμέντων στην Ενετική Πύλη Μακάσι.

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων ο δήμαρχος Ηρακλείου τόνισε μεταξύ άλλων:

"Γιορτάζουμε αυτές τις μέρες μια σημαντική επέτειο. Τα 70 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης.

Αυτή την εκπληκτική στιγμή, όχι μόνο της Ελληνικής αλλά και της Παγκόσμιας Ιστορίας που άφησε άφωνο τον κόσμο με τα απίστευτα κατορθώματα του Κρητικού λαού.

Ενός λαού που κατάφερε χωρίς όπλα, χωρίς εφόδια, χωρίς στρατιωτική εκπαίδευση αλλά με τεράστια αποθέματα ψυχικής δύναμης, να αντιμετωπίσει με επιτυχία τα πιο επίλεκτα τμήματα του Γερμανικού στρατού, της ισχυρότερης πολεμικής μηχανής του κόσμου.

Παρά το γεγονός ότι, η ιστορία γράφεται με γεγονότα και όχι με υποθέσεις, υπάρχει η άποψη ότι παρά την απομάκρυνση της V Μεραρχίας (Μεραρχία Κρητών) από την Κρήτη, αν οι Βρετανοί είχαν οργανώσει, εξοπλίσει και εφοδιάσει επαρκώς μερικά τάγματα - όπως προέβλεπαν τα σχέδια - από τους πρόθυμους να πολεμήσουν Κρητικούς, το νησί δεν θα έπεφτε.

Έτσι το τελευταίο δεκαήμερο του Μάη του '41, γράφτηκε μέσα σε ποταμούς αίματος η τρίτη και πιο επική φάση του Ελληνικού δράματος. Της τριπλής πολεμικής προσπάθειας, του Ελληνισμού, που ξεκίνησε πάνω στα Αλβανικά βουνά, πέρασε σαν αστραπή τα θρυλικά οχυρά της γραμμής Μεταξά για να σβήσει στις πεδιάδες και τα βουνά της Κρήτης.

Η Κρήτη τελικά έπεσε μετά από δεκαήμερο σκληρό αγώνα.  Ένα αγώνα που κατάργησε τις παραδοσιακές  αρχές του πολέμου και ανέδειξε κυρίαρχα στοιχεία την περηφάνια, το πείσμα την παλικαριά, το πρωτόγονο πολεμικό ένστικτο."