Σαράντα εννέα εκατομμύρια Ιταλοί καλούνται να εκλέξουν τους 73 ευρωβουλευτές που θα τους εκπροσωπήσουν για την επόμενη πενταετία.

Οι κάλπες στην Ιταλία πρόκειται να παραμείνουν ανοικτές από τις επτά το πρωί, τοπική ώρα, μέχρι τις έντεκα το βράδυ (τοπική ώρα, μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας).

Παράλληλα ανανεώνονται τα συμβούλια των περιφερειών Αμπρούτσο (κεντρική Ιταλία) και Πιεμόντε, με πρωτεύουσα το Τορίνο, όπως και 4.086 δημοτικά συμβούλια.

Ο ιταλικός Τύπος υπενθυμίζει ότι μετά την πρόσφατη καταδίκη του για φορολογική απάτη σε αγοραπωλησία τηλεοπτικών δικαιωμάτων και τη σχετική στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων, ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν θα μπορέσει να συμμετάσχει στις εκλογές.

«Όντως, το να μην μπορώ να ψηφίσω, με στενοχωρεί», δήλωσε ο «πρώην Καβαλιέρε», εξερχόμενος από το κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων κοντά στο Μιλάνο, στο οποίο εκτίει την ποινή του με παροχή κοινωφελούς εργασίας.
Όπως τονίζει ο ιταλικός Τύπος, οι εκλογές αυτές αναμένεται να είναι μια αναμέτρηση με τρεις, κυρίως, πρωταγωνιστές: τον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι και το κεντροαριστερό «Δημοκρατικό Κόμμα» του, τον Μπέππε Γκρίλο και το κίνημα «Πέντε Αστέρων» και τον Σίλβιο Μπερλουκόνι με το κόμμα «Φόρτσα Ιτάλια».

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπικές έρευνες (των οποίων ωστόσο η δημοσιοποίηση απαγορεύεται τις δυο τελευταίες εβδομάδες πριν από τις εκλογές), οι «Δημοκρατικοί» συγκεντρώνουν γύρω στο 32% της πρόθεσης ψήφου, τα «Πέντε Αστέρια» μέχρι και το 27% και η Φόρτσα Ιτάλια, γύρω στο 18%.

protothema.gr