Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, θέτει ως όρους για την ήπια αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών και τραπεζών, τη συμφωνία της ΕΚΤ και πρόσθετα μέτρα εκ μέρους της Ελλάδας.

Εάν η επικείμενη έκθεση της τρόικα διαπιστώσει ανάγκη βελτιώσεων στο πρόγραμμα, «θα πρέπει, κατ΄αρχήν, οι Έλληνες να δουν τι μπορούν να κάνουν, ώστε με επιπρόσθετες προσπάθειες να ανταποκριθούν στους στόχους», λέει ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Bild am Sonntag» (Μπιλνταμ Ζόνταγκ).

«Εάν αυτό δεν επαρκέσει και χρειαστεί αλλαγή των μέχρι τώρα συμφωνηθέντων, αυτό θα είναι εφικτό μόνον αν διασφαλιστεί ότι οι ιδιώτες επενδυτές και οι τράπεζες δεν θα αποσυρθούν από την Ελλάδα και δεν θα επωμιστούν στο τέλος τα πάντα οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι», σημειώνει. Επίσης, πρέπει να υπάρχει επαρκής διασφάλιση ότι η Ελλάδα στο τέλος θα τα καταφέρει. «Μόνον τότε μπορούμε να σκεφτούμε, σε περίπτωση που τεθεί, επιμήκυνση για τα ομόλογα, τα οποία η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει την ερχόμενη χρονιά».

Απαραίτητη επίσης προϋπόθεση κατά τον κ. Σόιμπλε είναι η συμφωνία του ΔΝΤ και της ΕΚΤ. «Φυσικά και χρειαζόμαστε -αν στο τέλος του δρόμου φτάσουμε εκεί- τη συμφωνία του ΔΝΤ και πρωτίστως της ΕΚΤ για μία επιμήκυνση αποπληρωμής ομολόγων. Επ΄ουδενί δεν επιτρέπεται να υπάρξει διένεξη επ΄αυτού με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζας. Οι ειδικοί πρέπει να μας πουν τι μπορεί και τι δεν μπορεί να γίνει, για να μη δημιουργηθεί αβεβαιότητα στις αγορές. Αυτό δεν θα είναι απλό».

Ο κ. Σόιμπλε για το ενεχόμενο νέας βοήθειας στην Ελλάδα σημειώνει χαρακτηριστικά: «Δεν μπορώ να ανταποκριθώ στην ευθύνη μου ως υπουργός Οικονομικών για τη χρήση των φόρων του Γερμανού φορολογούμενου, αν δεν διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της και δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε με ήσυχη τη συνείδηση ότι στο τέλος του δρόμου θα προκύψει μία υγιής οικονομικά και ανταγωνιστική Ελλάδα».  

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook