Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, προσέρχονται από τις πρωί στις κάλπες Ουκρανοί ψηφοφόροι για την ανάδειξη νέου προέδρου την ώρα που τα περισσότερα εκλογικά κέντρα στα ανατολικά της χώρας είναι κλειστά με τους φιλορώσους αυτονομιστές να παρεμποδίζουν την εκλογική διαδικασία.

Με τη Δύση να χαιρετίζει την διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, να αναμένει το αποτέλεσμα της κάλπης για να προχωρήσει στο επόμενο επεκτατικό βήμα του στην περιοχή, οι κάλπες άνοιξαν στην Ουκρανία, εκτός από την ευρύτερη περιοχή στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, εκεί όπου τα εκλογικά κέντρα δεν άνοιξαν καθώς οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές τα έχουν καταλάβει!

Οι φιλορώσοι έχουν ήδη εξαγγείλει ότι δεν θα συμμετάσχουν στη σημερινή εκλογική διαδικασία καθώς το μόνο που θέλουν είναι η προσάρτηση στη Μόσχα. Οι αυτονομιστές στις περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ έχουν προειδοποιήσει ότι θα κάνουν τα πάντα για να αποτρέψουν την ψηφοφορία με αποτέλεσμα εκατομμύρια Ουκρανοί να στερηθούν του δικαιώματος της ψήφου.

Κι όλα αυτά παρά το γεγονός πως ήδη από χθες οι ουκρανικές αρχές δήλωσαν ότι θα προσπαθούσαν να μεταφέρουν τη νύχτα με άρματα μάχης και ελικόπτερα ψηφοδέλτια και κάλπες στα εκλογικά κέντρα στα ανατολικά της χώρας. Για την διεξαγωγή των εκλογών οι αρχές του Κιέβου έχουν αναπτύξει 55.000 αστυνομικούς και 20.000 εθελοντές ώστε να εξασφαλιστεί η διαδικασία.

Σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή στο Ντονέτσκ, λιγότερο από το 18% των εκλογικών κέντρων κατάφεραν να ανοίξουν τις πόρτες τους στους ψηφοφόρους. Τα ίδια ισχύουν και στο Λουγκάνσκ, όπου μόλις το 17% των ψηφοφόρων κατάφεραν μέχρι αργά το μεσημέρι να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο \”Kievpost\”, περισσότεροι από 30 εκατομμύρια ψηφοφόρων καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες με τους Ουκρανούς πολίτες να ευελπιστούν πως η σημερινή εκλογική διαδικασία θα φέρει την ειρήνη στη χώρα τους. Ενδεικτική είναι η δήλωση μιας ψηφοφόρου, της 31χρονης δασκάλας Ιρίνα Μισαάκ, η οποία τόνισε σε δυτικούς δημοσιογράφους που καλύπτουν την εκλογική διαδικασία πως ο πρόεδρος που θα προκύψει από την κάλπη θα πρέπει να οδηγήσει τη χώρα στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Στο Κίεβο, την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, από νωρίς το πρωί οι ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες και σύμφωνα με τα ΜΜΕ της χώρας, υπάρχει μεγάλη συμμετοχή. \”Ψηφίζω Γιούλια\”, υποστηρίζει η 73χρονη Ραίσα Ποντλεσνιουκ, αναφερόμενη στην πρώην ηγέτιδα της \”Πορτοκαλί Επανάστασης\”, Γιούλια Τιμοσένκο. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η Γιούλια με τις ξανθές πλεξούδες έρχεται δεύτερη στην πρόθεση ψήφου. Το μεγάλο φαβορί είναι ο επονομαζόμενος \”βασιλιάς της σοκολάτας\”, Πιοτρ Ποροσένσκο, ο οποίος θεωρείται ήδη από πολλούς ως ο επόμενος πρόεδρος της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο φιλοδυτικός δισεκατομμυριούχος Πέτρο Ποροσένκο λαμβάνει ποσοστό πάνω από 44 % των ψήφων. Οι βασικοί πολιτικοί αντίπαλοι του Ποροσένκο είναι η επίσης φιλοδυτική Γιούλια Τιμοσένκο, η οποία τάσσεται υπέρ ενός δημοψηφίσματος για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και ο φιλορώσος Σεργκέι Τιχίπκο ο οποίος υπόσχεται ομαλοποίηση των οικονομικών σχέσεων με τη Ρωσία.

Ο δισεκατομμυριούχος και φιλοδυτικός Ποροσένσκο έχει δείξει τις… προθέσεις του αρνούμενος ακόμα και να συμμετάσχει σε τηλεμαχία με την μεγαλύτερη πολιτική του αντίπαλο, Γιούλια Τιμοσένκο. Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές,εκτιμάται ότι θα αποφύγει έναν δεύτερο γύρο με τη βασική αντίπαλό του στα μέσα Ιουνίου. Ο 48χρονος Ποροσένκο κατάφερε να εδραιώσει τον εαυτό του ως ηγέτη της φιλοευρωπαϊκής αντιπολίτευσης αψηφώντας πάνω από όλα το στερεότυπο του «υπερπλούσιου».

Με τη χώρα του να βρίσκεται ακόμη βυθισμένη στην αποσχιστική βία στα ανατολικά, η αυξανόμενη αίσθηση ότι η νίκη του Ποροσένκο είναι αναπόφευκτη επαναχαράσσει την ουκρανική σύγκρουση. Ο Ποροσένκο, ο οποίος έχει σοβαρά επιχειρηματικά συμφέροντα στη Ρωσία, δίνει τη δυνατότητα στο Κρεμλίνο να αποκτήσει έναν ξεκάθαρο συνομιλητή, εξέλιξη που συμβάλλει στην υιοθέτηση ηπιότερων τόνων εκ μέρους του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν.

O νέος πρόεδρος θα κληθεί να αναλάβει το δύσκολο έργο του τερματισμού της εξέγερσης των ρωσόφωνων αυτονομιστών στα ανατολικά και της προσπάθειας να εξομαλύνει τις σχέσεις με τη Ρωσία.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook