Με το… καλημέρα, το νέο Ευρωκοινοβούλιο θα κληθεί να επιλέξει τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν, και εν συνεχεία να λάβει σημαντικές αποφάσεις.
Η πρώτη συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου θα γίνει τον Ιούλιο, σύμφωνα με την Deutsche Welle, και μία από τις αποφάσεις που θα κληθεί να λάβει, είναι το εάν θα εγκρίνει τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΕΕ – ΗΠΑ, που έχει προκαλέσει πληθώρα συζητήσεων στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στη γηραιά ήπειρο.
Για τους ένθερμους υποστηρικτές της συμφωνίας, η συμφωνία θα δώσει το «φιλί της ζωής» στις εμπορικές σχέσεις των δύο οικονομικών δυνάμεων. Αντιθέτως, για τους επικριτές της, από την συμφωνία αυτή, θα επωφεληθούν μόνο οι ΗΠΑ και ο μεγάλος χαμένος θα είναι η Ευρώπη.
Οι διεργασίες του νέου ευρωκοινοβουλίου θα κινούνται στο… ρυθμό της ευρωκρίσης με το βλέμμα να είναι συνεχώς στραμμένο στις Συνόδους Κορυφής και στα χέρια των ηγετών της Ε.Ε.
Όπως άλλωστε είχε δηλώσει το 2012, ο Μάρτιν Σουλτς, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και νυν υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν με τους Σοσιαλιστές: «η πληθώρα συνόδων, η ολοένα και αυξανόμενη εμμονή με τις συναντήσεις ηγετών κρατών και κυβερνήσεων, έχει μειώσει τον ρόλο που παίζει το μοναδικό -απευθείας εκλεγμένο από τον λαό- Σώμα της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στη διαδικασία της λήψης αποφάσεων».
Ένα άλλο ζήτημα που θα κληθούν να συζητήσουν οι ευρωβουλευτές είναι τα προσωπικά δεδομένα και η αναδιατύπωση της σχετικής νομοθεσίας. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε πρόσφατα ότι οι χρήστες μπορούν να ζητούν από την Google και άλλες μηχανές αναζήτησης να διαγράφουν συνδέσμους προς σελίδες με άσχετο ή παρωχημένο περιεχόμενο που τους αφορά.
Υπενθυμίζεται ότι, το Ευρωκοινοβούλιο έχει εγκρίνει τη νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών της ΕΕ, αλλά αυτή δεν έχει εφαρμοστεί από τα κράτη-μέλη. Εάν τα κράτη-μέλη ζητήσουν αλλαγές, το Ευρωκοινοβούλιο θα αναλάβει να συνεργαστεί μαζί τους.
Το θέμα της κλιματικής αλλαγής είναι επίσης ένα άλλο θέμα που θα τεθεί επί τάπητος. Η πράσινη «ατζέντα» των Βρυξελλών θα πρέπει να παρουσιαστεί μέχρι τον Οκτώβριο. 
Τέλος, το νέο Ευρωκοινοβούλιο θα κληθεί να βάλει τις τελευταίες πινελιές στη συμφωνία για την τραπεζική ένωση καθώς εκκρεμούν πολλά ζητήματα προς διευθέτηση.
Την ίδια ώρα, η εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων στον θεσμό βαίνει μειούμενη φθάνοντας στο 31% το 2013 από 47% που ήταν στις προηγούμενες ευρωεκλογές (2009). Αξίζει να σημειωθεί ότι, για πρώτη φορά στην ιστορία του, το ευρωκοινοβούλιο αναμένεται να εκλέξει και τον επικεφαλής του εκτελεστικού σώματος της Ε.Ε., της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα καθοριστεί βάσει της κατανομής δυνάμεων στην Ευρωβουλή. Μέχρι τώρα, οι ψηφοφόροι της Ευρώπης είχαν «έμμεσο» ρόλο στο ποιος θα ήταν ο πρόεδρος της Κομισιόν, καθώς την απόφαση τη λάμβαναν οι κυβερνήσεις. 
Όμως, ψηφίζοντας το κόμμα της αρεσκείας τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι ψηφοφόροι συναποφασίζουν με το Συμβούλιο, τις κυβερνήσεις των «28», ποιον θέλουν για πρόεδρο της Κομισιόν.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook