Με αγωνία περιμένουν οι αγορές την επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ για να διαπιστώσουν εάν ο Μάριο Ντράγκι θα προβεί στην πολυπόθητη ποσοτική χαλάρωση στην Ευρώπη. Στην προηγούμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ ο κ. Ντράγκι άφησε ανοικτό το θέμα λήψης μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης, και προσδιόρισε το timing ακόμα και μέσα στον Ιούνιο, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο από την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Μετά από 7 τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης, η ευρωζώνη επέστρεψε σε οριακά θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 4ο τρίμηνο του 2013 (+0.5%), και συνέχισε με οριακή περαιτέρω άνοδο (+0.9%) το 1ο τρίμηνο του 2014. Ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας παραμένει η γερμανική οικονομία, η οποία πλήττεται όμως από διάφορους παράγοντες. Η κρίση στην Ουκρανία αναμένεται να περιορίσει φέτος την γερμανική ανάπτυξη κατά 1%, ενώ παράλληλα οι εξαγωγές στην Κίνα θα περιορισθούν λόγω της επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας.

Η κατάσταση στην υπόλοιπη Ευρώπη δεν φαντάζει ρόδινη. Η Φινλανδία και η Ολλανδία μπαίνουν σε ύφεση ενώ στην Γαλλία και την Ιταλία η ανάπτυξη λιμνάζει. Για τις υπόλοιπες χώρες του Νότου δεν χρειάζεται ιδιαίτερο σχόλιο αφού την κρισιμότητα της κατάστασης την ζούμε στη χώρα μας. Το φάντασμα του αποπληθωρισμού σκιάζει την Ευρώπη και την λύση καλείται να δώσει για μία ακόμη φορά ο κ. Μάριο Ντράγκι.

Ο κ. Ντράγκι καλείται να δώσει λύση στα ακόλουθα φλέγοντα ζητήματα της ευρωπαϊκής οικονομίας :
• Έλλειψη ρευστότητας.
• Υψηλή ισοτιμία του ευρώ.
• Κρατικό χρέος.

Η έλλειψη ρευστότητας στραγγαλίζει τις επιχειρήσεις και δυσκολεύει την χρηματοδότηση τους. Ειδικότερα δε στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν κατευθείαν πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές, η κατάσταση γίνεται εφιαλτική. Το σκληρό ευρώ ταυτόχρονα καθιστά τις εξαγωγικές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις λιγότερο ανταγωνιστικές στην διεθνή σκηνή. Το εκρηκτικό αυτό μίγμα, σε συνδυασμό με την επιβαλλόμενη δημοσιονομική πειθαρχία για την μείωση των κρατικών χρεών και την εξάλειψη των δημόσιων ελλειμμάτων, δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας στις επιχειρήσεις.

Μοναδική διέξοδος φαντάζει η λήψη μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης. Η πολιτική αυτή, παρά τις αντίθετες γνώμες, φαίνεται ότι δούλεψε αποτελεσματικά στις Η.Π.Α., όπου η οικονομία απομακρύνεται από την ύφεση και επιταχύνεται ο ρυθμός ανάπτυξης. Οι χρηματιστηριακές αγορές πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Αυτό που είναι αδιαμφισβήτητο σε κάθε περίπτωση είναι ότι εάν δεν εξευρεθούν σύντομα λύσεις η συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα κινδυνεύσει. Μέχρι σήμερα ο κ. Ντράγκι έχει αποδειχθεί πολύ προσεκτικός στις κινήσεις του, χωρίς να στερείται όμως την απαραίτητη τόλμη. Ήρθε η ώρα να μιλήσει ξανά και να δώσει την διέξοδο.

Μηνάς Παπαδάκης
Πιστοποιημένος Επενδυτικός Σύμβουλος
Συνδεδεμένος Αντιπρόσωπος της Eurobank Equities

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook