Σε εξέλιξη είναι η διαδικασία προσφυγής στις κάλπες των Ευρωπαίων ψηφοφόρων σε 21 χώρες-μέλη της Ε.Ε. για την ανάδειξη νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μια εκλογική διαδικασία, στην οποία κυριαρχούν εθνικά διακυβεύματα και με την αποχή και την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού μετά από έξι χρόνια ευρωκρίσης να προκαλούν ρίγη ανησυχίας, γράφει σήμερα η Deutsche Welle.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, δικαίωμα ψήφου στη Γερμανία έχουν 61,4 εκ. πολίτες της, αλλά και 3 εκ. υπήκοοι άλλων χωρών της Ε.Ε. που είναι εγκαταστημένοι εδώ. Δύσκολα να εκτιμήσει κανείς πόσοι από αυτούς θα ασκήσουν σήμερα το εκλογικό τους δικαίωμα. Η συμμετοχή στις τελευταίες εκλογές κινήθηκε στο 43,3%.

Οι οιωνοί πάντως για ένα μεγαλύτερο ποσοστό αυτήν τη φορά είναι μάλλον ευνοϊκοί, δεδομένου ότι παράλληλα διεξάγονται σε 11 από τα συνολικά 16 ομόσπονδα κρατίδια δημοτικές και κοινοτικές εκλογές, και σε μια σειρά από περιοχές δημοψηφίσματα τοπικού ενδιαφέροντος. Βέβαια, το σκεπτικό να αυξηθεί το ενδιαφέρον για τις ευρωεκλογές αναδεικνύοντας επικεφαλής των πολιτικών σχηματισμών δεν φαίνεται να ευδοκίμησε. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι η χαμηλή ακροαματικότητα των «ντιμπέιτ» στη γερμανική τηλεόραση ανάμεσα στον Μάρτιν Σουλτς των Σοσιαλιστών και τον Ζαν – Κλοντ Γιούνγκερ του συντηρητικού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Ευνοούνται τα μικρά κόμματα

Τώρα, ως προς τα αποτελέσματα των κομμάτων, θα πρέπει να αναμένουμε εκπλήξεις, τουλάχιστον σε ότι αφορά τα «λοιπά κόμματα». Η απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης να κηρύξει αντισυνταγματικό το όριο του 3% για τη συμμετοχή ενός κόμματος στην κατανομή των εδρών, δίνει και σε μικρά κόμματα τη δυνατότητα να στείλουν ευρωβουλευτή.

Υπολογίζεται ότι για μια έδρα αρκούν 130.000 ψήφοι. Πάντως, με τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών του 2009 το κόμμα των ζωόφιλων θα είχε εκλέξει δύο ευρωβουλευτές. Βάσιμες ελπίδες να αντιπροσωπευθούν αυτή τη φορά στο ευρωκοινοβούλιο έχουν το ακροδεξιό NPD και οπωσδήποτε το ευρωσκεπτικιστικό AfD. Νεώτερη δημοσκόπηση δίνει 7%. Στο 37,5% εκτιμάται το ποσοστό των Χριστιανοδημοκρατών, στο 26,5%, αυτό το Σοσιαλδημοκρατών, οι Πράσινοι κινούνται στο 10% και το κόμμα Η Αριστερά στο 7,5%.

Οι κάλπες στη Γερμανία κλείνουν στις 19:00 ώρα Ελλάδος, αλλά κανένα αποτέλεσμα δεν πρόκειται ανακοινωθεί, εάν δεν κλείσουν και οι τελευταίες κάλπες στην Ιταλία, αργά το βράδυ.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook