Συνεργάτες του πρωθυπουργού τονίζουν ότι η ανατροπή που επεδίωκε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιβεβαιώνεται από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών
Με ψυχραιμία υπόδεχθηκαν στον άξονα Μαξίμου-Συγγρού τα exit polls και τα πρώτα επίσημα συγκεντρωτικά αποτελέσματα.

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου με τους στενούς του συνεργάτες, θα κάνει δήλωση όταν θα έχει ξακαθαρίσει η κατάσταση τόσο σε σχέση με τις ευρωεκλογές όσο και με τις αυτοδιοικητικές. Στελέχη του κυβερνητικού επιτελείο έλεγαν ανεπισήμως ότι «τα πρώτα στοιχεία διαψεύδουν τις υψηλές προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρός του κ. Αλέξης Τσίπρας, η ανατροπή που επεδίωκε και είχε βάλει σαν στόχο του δεν επιβεβαιώνεται από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών. Η ΝΔ στάθηκε σε υψηλά ποσοστά ενώ άντεξε και ο κυβερνητικός εταίρος, η Ελιά. Το άθροισμα των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης είναι μεγαλύτερο από του ΣΥΡΙΖΑ όποια κι αν είναι η διαφορά του με τη ΝΔ».

Για την κυβέρνηση δεν τίθεται πλέον ζήτημα κυβερνητικής σταθερότητας και προσφυγής στις κάλπες που ζητούσε ο κ. Τσίπρας αλλά μπορεί να συνεχίσει το έργο της. Προσθέτουν βέβαια ότι θα μελετήσουν προσεκτικά τα συμπεράσματα και το μήνυμα της κάλπης και θα τα λάβουν υπόψη τους στο επόμενο διάστημα. Στα θετικά της κάλπης εκτιμούν ότι άντεξε το ΠΑΣΟΚ που σημαίνει ότι δεν θα έχει την επομένη εσωτερικούς κραδασμούς που θα επηρεάσουν την κυβέρνηση.

Σημειώνουν πάντως ότι το αποτέλεσμα αυτό έρχεται μετά από μία μακρά περίοδο δύσκολων πολιτικών αποφάσεων όταν ναι μεν σταθεροποιήθηκε η χώρα και υπήρξαν τα πρώτα εμφανή αποτελέσματα στο μακροοικονομικό επίπεδο με την έξοδο στις αγορές και την πρόσφατη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας ωστόσο η κατάσταση στην κοινωνία εξακολουθεί να είναι άσχημη αφού τα οφέλη δεν έχουν διαχυθεί. Προσθέτουν ότι τους επόμενους μήνες η κατάσταση θα βελτιωθεί, η ανεργία που έχει αρχίσει να αποκλιμακώνεται τους πρώτους τρεις μήνες θα μειωθεί περαιτέρω ενώ υπάρχουν προσδοκίες από την άνοδο του τουρισμού και από την αύξηση των επενδύσεων.

Αυτή βεβαίως είναι η αισιόδοξη ανάγνωση. Η κυβέρνηση έχει δύσκολες αποφάσεις μπροστά της αφού υπάρχουν ακόμη μνημονιακές υποχρεώσεις ενώ είναι ανοικτή και η διαπραγμάτευση για την βιωσιμότητα του χρέους. Η πορεία της κυβέρνησης θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από το αν διαμορφωθεί τάση υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ για τις εθνικές εκλογές και συνδυαστεί με προσδοκία κυβερνητικής αλλαγής. Έχει δε ιδιαίτερη σημασία ο τρόπος με τον οποίο θα υποδεχθούν οι ευρωπαίοι εταίροι και οι αγορές την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook