Το κόμμα "Η Άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα", το αριστερό κόμμα της Ιταλίας συγκεντρώνει ποσοστό περίπου 4% στις ευρωεκλογές και κερδίσει την είσοδό του στην Ευρωβουλή σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα.
  
Οι ευρωεκλογές στην Ιταλία ήταν ένας θρίαμβος (όπως τον χαρακτηρίζουν τα ιταλικά ΜΜΕ) του πρωθυπουργού Ματτέο Ρέντσι.

Το κεντροαριστερό «Δημοκρατικό Κόμμα» λαμβάνει το 40,8% των ψήφων, ενώ δεύτερη πολιτική δύναμη είναι το κίνημα «Πέντε Αστέρων» του Μπέπε Γκρίλλο, με ποσοστό 21,2% και διαφορά που αγγίζει σχεδόν τις είκοσι μονάδες.

Η «Φόρτσα Ιτάλια» του Σίλβιο Μπερλουσκόνι εξασφαλίζει το 16,8% με πτώση 12% σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2013.
Η Λέγκα του Βορρά λαμβάνει ποσοστό 6,2%, η Νέα Κεντροδεξιά του Αντζελίνο Αλφάνο το 4,4%, ελάχιστα πάνω από την «Άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα».

Όλες οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις (το δεξιό κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας, οι οικολόγοι, η κεντρώα Ευρωπαϊκή Επιλογή) δεν εκλέγουν ευρωβουλευτές καθώς ο ιταλικός νόμος θέτει το όριο του 4% των ψήφων για είσοδο στην Ευρωβουλή.

Ο Μπέπε Γκρίλλο δεν έκανε επίσημες δηλώσεις. Πριν λίγο, όμως, εξερχόμενος της κατοικίας του, κοίταξε τους δημοσιογράφους και με σαφή κίνηση έδειξε ότι νιώθει σαν να τον μαχαίρωσαν στην καρδιά.

Ούτε ο Ματτέο Ρέντσι έχει μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης. «Είμαι συγκινημένος», έγραψε στο Twitter, ενώ στενοί του συνεργάτες υπογράμμισαν ότι «το Δημοκρατικό Κόμμα είναι, πλέον, η πρώτη δύναμη της ευρωπαϊκής Αριστεράς».

newsit.gr