Ο οικισμός Σμαρίου επιλέχθηκε πανελλαδικά ως δεύτερος επιλαχόντας προορισμός έπειτα από την πρόταση υποψηφιότητας που είχε υποβάλλει πρόσφατα ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας στο διαγωνισμό του προγράμματος «Ευρωπαϊκοί Προορισμοί Αριστείας: Τουρισμός και Ανάπλαση Χώρων – Περιοχών».  

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο Υφυπουργός Πολιτισμού & Τουρισμού κ. Γιώργος Νικητιάδης  σε επιστολή που απέστειλε στο Δήμαρχο Μινώα Πεδιάδας κ. Ζαχαρία Καλογεράκη

«η Επιτροπή Αξιολόγησης της Γενικής Γραμματείας Τουρισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού επέλεξε το Δήμο Μινώα Πεδιάδας ως δεύτερο επιλαχόντα προορισμό του Ευρωπαϊκού προγράμματος “European Destinations of Excellence (EDEN V) – Ευρωπαϊκοί Προορισμοί Αριστείας 2011” με θέμα “Τουρισμός και Ανάπλαση Χώρων – Περιοχών”, για το έργο της ανάπλασης, ανάδειξης του κεντρικού πυρήνα του διατηρητέου, παραδοσιακού οικισμού «Σμάρι», το οποίο έχει συμβάλλει καθοριστικά στην προστασία και διατήρηση της παραδοσιακής φυσιογνωμίας του οικισμού και μέσω αυτής στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του Δήμου».

Η Δημοτική Αρχή Μινώα Πεδιάδας στα πλαίσια της προσπάθειάς της για την καλύτερη προβολή και ανάδειξη των περιοχών του Δήμου είχε υποβάλλει υποψηφιότητα στο συγκεκριμένο διαγωνισμό με τον οικισμό Σμαρίου, καθώς πληρούσε τα απαιτούμενα κριτήρια.

Ο διαγωνισμός αφορούσε σε περιοχές εντός των οποίων έχει γίνει ανάπλαση ενός χώρου ιστορικής ή πολιτιστικής σημασίας, συμβάλλοντας στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.

Οι στόχοι του προγράμματος είναι η ανάδειξη των αξιών, της ποικιλομορφίας και των κοινών χαρακτηριστικών ευρωπαϊκών τουριστικών προορισμών όσο και η προβολή προορισμών, όπου η τουριστική ανάπτυξη επιδιώκεται με τρόπο τέτοιο, ώστε να διασφαλίζεται η κοινωνική, πολιτιστική, οικονομική και περιβαλλοντική ισορροπία.

Το πρόγραμμα επίσης στοχεύει στην ανάπτυξη και ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών.

 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook