Η νέα σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου παρομοιάζεται με τη… Βαβέλ, παρόλα αυτά θα πρέπει να συμφωνήσει στο πως θα δαπανηθεί το ποσό 1 τρισ. ευρώ του προϋπολογισμού, τι θα κάνουν με το εμπόριο, την ισοτιμία του ευρώ, το City του Λονδίνου, αλλά κυρίως με τους ενεργειακούς στόχους.

Ειδικά για την Ενέργεια και το περιβάλλον οι Ευρωβουλευτές δεν έχουν καιρό για χάσιμο. Η πολιτική της Ένωσης για την κλιματική αλλαγή θα πρέπει να παρουσιαστεί μέχρι τον Οκτώβριο. Οι ενεργειακοί και οι περιβαλλοντικοί στόχοι για το 2030 είναι πρώτα στην αντζέντα, καθώς διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στον καθορισμό των επενδυτικών σχεδίων της ευρωπαϊκής βιομηχανίας.

Μέχρι στιγμής, η Κομισιόν έχει ασκήσει πίεση στα κράτη – μέλη να προωθήσουν χρήση των ανανεώσιμων πηγών και την ενεργειακή αποδοτικότητα, για να μπορεί όσο γίνεται η Ευρώπη να μειώσει την εξάρτηση της.

Οι περισσότερες προτάσεις εστιάζουν να φτάσει ο στόχος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας 30% για το 2030 και θα μειώσει την εξάρτηση της Ευρώπης από τις εισαγωγές φυσικού αερίου σχεδόν τρεις φορές περισσότερο από ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για στόχο 27%, όπως αποδεικνύουν τα ίδια τα στοιχεία της Επιτροπής, γεγονός που συνιστά ιδιαίτερα σημαντική συνεισφορά στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Σύμφωνα με μελέτες, κάθε Ευρωπαίος πληρώνει 2 ευρώ καθαρά ημερησίως, σε πηγές εκτός της ΕΕ.

Αν τελικά το Ευρωκοινοβούλιο υιοθετήσει το φιλόδοξο πλαίσιο μέχρι το 2030, για το κλίμα και την ενέργεια τότε, σύμφωνα με μελέτες θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια και θα απελευθερώσει την Ευρώπη από άνω του 1 δισ. Ευρώ την ημέρα εξάρτηση από τις εισαγωγές καυσίμων.

Επίσης, θα επιφέρει αύξηση του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, έναντι μείωσης του με την επιλογή στόχου μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και θα δημιουργήσει 568.000 περισσότερες θέσεις εργασίας και θα ενισχύσει την ευρωπαϊκή υπεροχή σε τεχνολογίες, όπως η αιολική ενέργεια. Παράλληλα, θα μειώσει τους λογαριασμούς ενέργειας και ηλεκτρικής ενέργειας μας, καθώς οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μειώνουν τις τιμές χονδρικής και θα μειώσει τους λογαριασμούς εισαγωγών ορυκτών καυσίμων.

Θυμίζουμε ότι στο άτυπο Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας που φιλοξενήθηκε στο Ζάππειο το Μαίο, οι υπουργοί αναφέρθηκαν στη μεγάλη σημασία που έχει η εφαρμογή μίας ενιαίας ενεργειακής πολιτικής στην Ευρώπη. Ο υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, τη σημασία που θα έχει η ενιαία πολιτική της Ευρώπης για την ενέργεια, ενώ αναφερόμενος στην κοινή πολιτική για την τιμή του φυσικού αερίου, δήλωσε ότι «ουσιαστικά αυτό είναι μία κοινή διαπραγμάτευση για τη τιμή και αυτό είναι κάτι που θα βοηθήσει την Ευρώπη να κάνει βήματα προς τα εμπρός». Ωστόσο, όπως τόνισε κάποιες χώρες κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ υπάρχουν και κράτη – μέλη που δεν υιοθετούν αυτήν τη πρόταση, καθώς θεωρούν πως δεν ωφελεί την Ευρώπη και τον ανταγωνισμό.

Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Ενέργεια, Γκίντερ Έτινγκερ τόνισε ότι πάμε με προτάσεις συγκεκριμένες στο ευρωπαϊκό συμβούλιο της ΕΕ τον Οκτώβριο. «Θα αφορά τις συμφωνίες των χωρών της ένωσης, αλλά και με τρίτες χώρες να διαπραγματεύονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Ήδη, όπως τόνισε, ισχύει πλέον ότι τα αποθέματα των χωρών της ΕΕ σε φυσικό αέριο πρέπει να είναι 30 ημερών μπροστά, ενώ για πετρέλαιο 135 ημέρες.

newmoney.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook