Υπό το βάρος των πολυπληθών και ειρηνικών συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας των «Αγανακτισμένων» ξεκίνησε η ψηφοφορία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές στην Ισπανία, όπου το κυβερνών κόμμα των Σοσιαλιστών του Θαπατέρο ετοιμάζεται για ήττα.

Οι κάλπες αποτελούν την πρώτη σημαντική πολιτική δοκιμασία των Σοσιαλιστών μετά την υιοθέτηση σκληρών μέτρων λιτότητας με στόχο την εξυγίανση των ισπανικών δημοσιονομικών.

Οι Ισπανοί καλούνται να εκλέξουν τα δημοτικά συμβούλια 8.116 πόλεων και 13 από τις συνολικά 17 περιφερειακές κυβερνήσεις. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, θεωρείται πιθανότερο πως από τη Δευτέρα οι Σοσιαλιστές θα ελέγχουν μόνο μία από τις 17 ισπανικές περιφέρειες, την Ανδαλουσία, και αναμένεται να χάσουν τα ιστορικά προπύργιά τους, όπως την περιοχή της Καστίλης-Λα Μάντσα και της Εστρεμαδούρας.

Η Βαρκελώνη αναμένεται να επιστρέψει υπό τον έλεγχο των εθνικιστών συντηρητικών της CiU και η Σεβίλη, τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, να κερδηθεί από το PP. Μαδρίτη και Βαλένσια αναμένεται να παραμείνουν στη δεξιά.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 9:00 και θα κλείσουν στις 20:00 τοπική ώρα (10:00 και 21:00 αντίστοιχα, ώρα Ελλάδας). Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται μετά τις 20:00 τοπική ώρα (21:00 ώρα Ελλάδας).

Την Κυριακή αναμένεται επίσης να αποφασίσουν οι Αγανακτισμένοι εάν θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις και μετά το κλείσιμο της κάλπης. Παράλληλα, σε ολόκληρο τον κόσμο Ισπανοί που βρίσκονται στο εξωτερικό αλλά και ξένοι προχώρησαν σε εκδηλώσεις συμπαράστασης, που κορυφώθηκαν το Σάββατο.

Το δικό τους «παρόν» έδωσαν αλληλέγγυοι στο Λονδίνο, στη Φρανκφούρτη (μπροστά από την ΕΚΤ), το Παρίσι, τις Βρυξέλλες, τη Ρώμη και πολλές πόλεις της Ιταλίας αλλά και την Αθήνα. Το κύμα αλληλεγγύης, που πέρασε και στην αμερικανική ήπειρο, έφτασε μέχρι και τη… Σιβηρία: Εκεί, ένας Ισπανός, που δηλώνει ο μοναδικός στην περιοχή, δεν παρέλειψε να βγει στην κεντρική πλατεία του Ομσκ και να ζητήσει, έστω και μόνος του, «Αληθινή Δημοκρατία Τώρα».

Οι Αγανακτισμένοι στις κάλπες

Αρκετοί αναλυτές εκφράζουν αμφιβολίες για το εάν το «κίνημα 15Μ» (καθώς οι συγκεντρώσεις των Αγανακτισμένων ξεκίνησαν στις 15 Μαΐου) θα επηρεάσει τη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος, το οποίο -σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις- θα είναι θετικό κυρίως για το αντιπολιτευόμενο δεξιό Λαϊκό Κόμμα.

Τα αντιδημοφιλή μέτρα λιτότητας, σε μία κοινωνία που ήδη πριν από το ξέσπασμα της κρίσης χρέους πάλευε με ποσοστά ανεργίας της τάξης του 20%, ενέτειναν το αίσθημα αδιεξόδου κυρίως της λεγόμενης «χαμένης γενιάς» των νεαρών Ισπανών -οι μισοί των οποίων είναι άνεργοι.

Οι ειρηνικές συγκεντρώσεις και οι καθιστικές διαμαρτυρίες, στις οποίες πρωτοστατεί η ισπανική νεολαία, ξέσπασαν λίγο πριν τις εκλογές τόσο στη Μαδρίτη όσο και στη Βαρκελώνη, τη Βαλένσια, τη Σεβίλλη και το Μπιλμπάο, και αψήφησαν και την κυβερνητική απαγόρευση για το Σάββατο (που, ως παραμονή των εκλογών, θα έπρεπε να ήταν ημέρα «περισυλλογής»).

Η αστυνομία, κατ\’ εντολή της κυβέρνησης, δεν παρενέβη το Σάββατο για να διαλύσει τις συγκεντρώσεις παρά την απαγόρευση, καθώς το ειρηνικό κλίμα δεν διαταράχθηκε.

Η Μαδρίτη επέλεξε την οδό της λιτότητας για να αποφύγει τις πιέσεις των αγορών και να μειώσει το υψηλό της έλλειμμα, ώστε να μην χρειαστεί να καταφύγει -όπως οι υπόλοιποι των «PIIGS»- σε ευρωπαϊκή βοήθεια. Ως εκ τούτου, όπως σημειώνουν αναλυτές στο Reuters, η κυβέρνηση Θαπατέρο πολύ δύσκολα θα αλλάξει την οικονομική της πολιτική όποιο και αν είναι το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook