Μπορεί το αίτημα για ανανεώση στην πολιτική ζωή να είναι διαρκές και πάντα επίκαιρο αλλά αυτό δεν εμπόδισε την εκλογή στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο δύο γηραιών πολιτικών με εκ διαμέτρου αντίθετες πολιτικές ιστορίες και πιστεύω.
Από τη μια ο 91 ετών Μανώλης Γλέζος, το ιστορικό στέλεχος της αριστεράς με τους αντισιακούς αγώνες ανάμεσα στους οποίους ξεχωρίζει το κατέβασμα της σημαίας των Ναζί από την Ακρόπολη τον Μάιο του \’44 και από την άλλη ο ακροδεξιός 86χρονος Ζαν-Μαρί Λεπέν, ο οποίος έχει φτάσει στο σημείο να χαρακτηρίσει «λεπτομέρεια» της ιστορίας τους θαλάμους αερίων.
Ο Γλέζος σε δηλώσεις του πριν την πανηγυρική εκλογή του με τους περισσότερους σταυρούς από όλους τους έλληνες ευρωβουλευτές είχε απαντήσει σε όσους τον επέκριναν για την απόφασή του να επιστρέψει στην Ευρωβουλή μετά το 1984, είχε χρησιμοποιήσει τη φράση «δεν έχω κάνει συμβόλαιο ότι θα πεθάνω στο κρεβάτι». 
Στην ίδια συνέντευξη είχε θέσει ως πρώτη του προτεραιότητα σαν μέλος του ευρωκοινοβουλίου την ανακίνηση του θέματος της διεκδίκησης του κατοχικού δανείου.
Από την πλευρά του ο επίτιμος πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου (FN) παραμένει στις επάλξεις παρά το γεγονός ότι σε λίγους μήνες θα αποκτήσει δισέγγονο. Ο Ζαν-Μαρί Λεπέν κατάφερε να ανανεώσει την θητεία του ως ευρωβουλευτής σε ηλικία 86 ετών με τα γαλλικά ΜΜΕ ήδη να προεξοφλούν πως τα ρατσιστικά του παραληρήματα θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση. 
Για τον Ζαν-Μαρί Λεπέν , «δεν υπάρχει ηλικία για τους γενναίους». «Είμαι ακόμη σε θέση να αναλάβω αυτήν την ευθύνη», είχε δηλώσει στον ιδιωτικό ραδιοσταθμό Europe 1 όταν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για ευρωβουλευτής. 
«Δεν είναι μια ικανοποίηση να βρίσκομαι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, του οποίου είμαι ένας από τους αμφισβητίες», σημείωσε.
Το κόμμα του, Εθνικό Μέτωπο, του οποίου ηγείται η κόρη του, Μαρίν Λεπέν, ζητεί «μια συντονισμένη διάλυση της ευρωζώνης» έχοντας δεσμευθεί να εξοντώσει το \”τέρας των Βρυξελλών\”. 
Από το ευρωκοινοβούλιο, ο Ζαν-Μαρί Λεπέν έχει τολμήσει να εκστομίσει ότι «οι θάλαμοι αερίων είναι μια λεπτομέρεια της ιστορίας του Β\’ Παγκοσμίου Πολέμου και αυτό είναι μια πραγματικότητα». Ο Λεπέν είχε καταδικαστεί για παρόμοιες δηλώσεις που είχε κάνει στη Γαλλία το 1987.
Όπως και το 2009 έτσι και τώρα, ο Λεπέν ήταν υποψήφιος στην μεγάλη νοτιοανατολική περιφέρεια (Προβηγκία – Άλπεις – Κυανή Ακτή, Ροδανός – Άλπεις, Κορσική), όπου το κόμμα του λαμβάνει καλά ποσοστά από την αρχή της δεκαετίας του \’90.
Υπενθυμίζοντας την πραγματική ταυτότητα του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου παρά τις απόπειρες της κόρης του Μαρίν Λεπέν να εξωραΐσει την εικόνα του, ο ιδρυτής του κόμματος και υποψήφιος πυροδότησε πριν από μερικές ημέρες σάλο καταδεικνύοντας τον φονικό ιό Έμπολα ως τη λύση για τη «δημογραφική έκρηξη» παγκοσμίως και το «μεταναστευτικό πρόβλημα» της Ευρώπης.
«Ο κύριος Έμπολα μπορεί να λύσει το πρόβλημα μέσα σε τρεις μήνες» δήλωσε ενώπιον των δημοσιογράφων ο πατέρας της Μαρίν Λεπέν σε κόκτειλ πάρτι πριν από την εκλογική συγκέντρωση του Εθνικού Μετώπου στη Μασσαλία, αναφερόμενος στην «πληθυσμιακή έκρηξη» παγκοσμίως.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook