Σε αντιτιθέμενες εκτιμήσεις κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας και Ουκρανίας για το φυσικό αέριο, σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ.

Το βερολινέζικο έδαφος φαίνεται πως δεν λειτούργησε ως ουδέτερος πόλος εκτόνωσης των διαφωνιών για το φυσικό αέριο. Την ίδια στιγμή που για τη Ρωσία η συνάντηση της Δευτέρας κατέληξε σε συμφωνία για την εξόφληση μέρους του ουκρανικού χρέους, 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μέχρι την Παρασκευή, η ουκρανική Naftogaz ανακοινώνει ότι θα εξετάσει το ζήτημα του χρέους, μόνο στην περίπτωση μείωσης των τιμών.

Στις ρωσικές εκτιμήσεις ότι τέθηκε ένα κοινό σχέδιο δράσης για τη ρύθμιση της κατάστασης, αλλά και οι προϋποθέσεις για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, οι Ουκρανοί απαντούν ότι δεν υπήρξε καμία πραγματική πρόοδος. Αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει και η ανακοίνωση του Πρωθυπουργού της Ουκρανίας, Αρσένι Γιάτσενιουκ, ο οποίος μίλησε (χωρίς να παρουσιάσει στοιχεία) για «κλοπή» 2,2 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ουκρανικού αερίου συνολικού κόστους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων από την πλευρά της Ρωσίας.

«Θέλουμε να ακούσουμε απάντηση από τη Ρωσία στο ερώτημα της επιστροφής 2,2 δις κυβικών μέτρων αερίου, τα οποία «έκλεψε» μέσω της Chernomorneftegaz στην περιοχή της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας. Και αυτό, σύμφωνα με τις τιμές Gazprom, δεν είναι ούτε λιγότερο ούτε περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο δολάρια», δήλωσε ο Γιάτσενιουκ.

Οι ειδικοί κάνουν λόγο για «πόλεμο νεύρων» καθώς η καθυστέρηση στην εξόφληση μπορεί να οδηγήσει στην εξάντληση των αποθεμάτων και να απειλήσει την ομαλή μεταβίβαση του αερίου στην Ευρώπη.

newsbomb.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook