Η 31η Μαΐου του 2014 έχει καθιερωθεί από τον Π.Ο.Υ ως “Ημέρα κατά του καπνίσματος” διεθνώς. Με την ευκαιρία αυτή υπενθυμίζονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας οι κίνδυνοι της βλαβερής αυτής συνήθειας , καθώς επίσης οργανώνονται και υλοποιούνται τρόποι πρόληψης του προβλήματος.

Σύμφωνα με στοιχεία που προέκυψαν από έρευνες, το 10% των θανάτων ενηλίκων παγκοσμίως οφείλεται στο κάπνισμα. Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 6 εκατομμύρια θανάτων, εκ των οποίων οι 600 χιλιάδες οφείλονται σε παθητικό κάπνισμα .

Το κάπνισμα αυξάνει τη νοσηρότητα και την θνησιμότητα από νοσήματα του καρδιαγγειακού συστήματος, του αναπνευστικού συστήματος και από καρκίνο προκαλώντας 25 απειλητικές ασθένειες για την υγεία και τη ζωή του ανθρώπου, όπως :

Παθήσεις του στομάχου και του δωδεκαδάκτυλου. Επίσης το κάπνισμα συμβάλλει στις διαταραχές εμμήνου ρύσεως, την ψυχρότητα και τη μείωση της σεξουαλικής δραστηριότητας, αυξάνει την ανδρική ανικανότητα, συμβάλλει στη μείωση της παραγωγής ορμονών – οιστρογόνων, αυξάνει τις πιθανότητες οστεοπόρωσης κατά την εμμηνόπαυση, αυξάνει τις πιθανότητες αποβολής κατά την εγκυμοσύνη και προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις στο Ανοσολογικό (αμυντικό) σύστημα.

Επίσης μεγάλος ο κίνδυνος σε έγκυες γυναίκες που καπνίζουν, διότι αναφέρονται σε βρέφη (όταν η μητέρα είναι καπνίστρια), αυξημένα ποσοστά αιφνίδιων θανάτων, συγγενών ανωμαλιών, μειωμένο βάρος, διαταραχές ψυχοσωματικής ανάπτυξης, νοητικές διαταραχές, καθυστέρηση ομιλίας.

Επιπλέον , το στόμα του καπνιστή μυρίζει άσχημα, τα δόντια αποχρωματίζονται και καταστρέφονται γρήγορα. Εξασθενεί η όσφρηση και η γεύση. Επηρεάζονται οι φωνητικές χορδές και εμφανίζονται συχνά λαρυγγίτιδες και φαρυγγίτιδες. Ο πονόλαιμος είναι κάτι σχεδόν καθημερινό στον καπνιστή.

Η έκθεση σε παθητικό κάπνισμα στην εργασία, το σπίτι ή σε οποιοδήποτε κλειστό χώρο αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιοπάθειας κατά 25-30% σε σχέση με όσους δεν εκτίθενται.

Σημαντική είναι η ενημέρωση, ιδιαίτερα των νέων για τις καταστροφικές συνέπειες που προκαλεί η συνήθεια αυτή. Καλό είναι η ενημέρωση να ξεκινά από μικρή ηλικία, με έμφαση κατά την σχολική , προκειμένου να επιτευχθεί κατά το μέγιστο δυνατό, η αποφυγή έναρξης του καπνίσματος.

Μέσω του Τύπου θα θέλαμε να στείλουμε ένα μήνυμα ζωής κυρίως τους νέους για μια ζωή χωρίς βλαβερές συνήθειες και εξαρτήσεις

*ΚΑΠΝΙΣΜΑ ή ΥΓΕΙΑ*

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook