Οι εκτεταμένες πλημμύρες που έπληξαν τον Μάιο τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη κατέστρεψαν 7.500 σπίτια και περίπου 80.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία ανάλυσης του υπουργείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Προσφύγων της χώρας.
Ο υφυπουργός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Προσφύγων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Μάριο Νέναντιτς, δήλωσε ότι τις πρώτες μέρες των πλημμυρών ο αριθμός των εκτοπισμένων ήταν πολύ μεγαλύτερος και ότι εκτιμάται πως μετά τη φυσική καταστροφή που έπληξε τη χώρα, 80.000 άνθρωποι έμειναν χωρίς στέγη, επειδή τα σπίτια τους έχουν υποστεί τέτοιες ζημιές που είναι αδύνατο να κατοικηθούν. Στη χειρότερη κατάσταση είναι οι κάτοικοι, τα σπίτια των οποίων καταστράφηκαν από τα νερά ή χάθηκαν από κατολισθήσεις.
«Περίπου 7.500 οικογένειες δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Περίπου 2.500 άνθρωποι βρίσκονται σε συλλογικά κέντρα» ανέφερε ο κ. Νέναντιτς, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ντνέβνι Άβαζ» του Σαράγεβο.
Η επίλυση του προβλήματος των ανθρώπων που έμειναν χωρίς σπίτια εξαιτίας των πλημμυρών αναμένεται να είναι ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα στη διάσκεψη δωρητών που θα είναι αφιερωμένη στην ανασυγκρότηση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Ζλάτκο Λαγκούμτζιγια, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ανήγγειλε ότι η διάσκεψη δωρητών ενδέχεται να διεξαχθεί τον Ιούλιο, επειδή έως τις 18 Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί η αποτίμηση των ζημιών, η οποία θα γίνει με τη μεθοδολογία της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP).
Ο επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη Βοσνία, Ρον βαν Ρούντεν επιβεβαίωσε την ετοιμότητα του οργανισμού να παράσχει οικονομική βοήθεια για την ανασυγκρότηση της χώρας.
«Το ΔΝΤ είναι έτοιμο να προσφέρει σημαντική βοήθεια για να ξεπεραστούν οι συνέπειες από τις πλημμύρες» ανέφερε ο κ. Βαν Ρούντεν και εξήγησε ότι αυτό θα σημάνει και αλλαγή των όρων της τρέχουσας συμφωνίας χρηματοδότησης αμέσου ετοιμότητας (stand-by) του 2012, βάσει της οποίας η Βοσνία-Ερζεγοβίνη έλαβε δάνειο 420 εκατ. ευρώ.
Η καταβολή των νέων δόσεων του δανείου είχε σταματήσει πριν από τις πλημμύρες, επειδή οι αρχές της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης δεν εφάρμοσαν ορισμένες από τις υποχρεώσεις που ανέλαβαν, όπως την εισαγωγή ενιαίου ειδικού φόρου κατανάλωσης για τον καπνό και τα προϊόντα καπνού, με τον οποίο θα διασφάλιζαν πρόσθετα έσοδα στον προϋπολογισμό. 
Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Βοσνίας, Κεμάλ Κόζαριτς την Τρίτη δήλωσε ότι από τον κ. Βαν Ρούντεν έλαβε διαβεβαιώσεις ότι η καταβολή θα αρχίσει ως πρόσθετη βοήθεια, οπότε η χώρα τον Ιούνιο πρέπει να υπολογίζει στο ποσό των 200 εκ. ευρώ από το ΔΝΤ και ότι το 50% του ποσού θα διατεθεί για βοήθεια στην αποκατάσταση των ζημιών από τις πλημμύρες.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook