Όσοι άνδρες σκοπεύουν στο μέλλον να τεκνοποιήσουν, καλύτερα να μειώσουν τον χρόνο που μιλούν στο κινητό τους τηλέφωνο, λένε οι επιστήμονες. Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Κουίνς στον Καναδά, ανακάλυψαν ότι η χρήση του κινητού τηλεφώνου ενδέχεται να επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματος, οδηγώντας σε μειωμένη γονιμότητα.

Η επιστημονική ομάδα διαπίστωσε ότι τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που εκπέμπονται από το ακουστικό του τηλεφώνου συνδέονται ποικιλοτρόπως με τις ανδρικές ορμόνες. «Τα ευρήματα προκαλούν απορίες» σημείωσε ο επικεφαλής της έρευνας δρ. Ράνυ Σαμούλ. «Περιμέναμε διαφορετικά αποτελέσματα, αλλά αυτά που βρήκαμε παραπέμπουν σε ορισμένους αξιοπερίεργους μηχανισμούς λειτουργίας» προσέθεσε.

Όπως διαπιστώθηκε οι άνδρες που ανέφεραν ότι μιλούν πολύ στο κινητό εμφάνιζαν υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης αλλά χαμηλότερα επίπεδα της ωχρινοποιητικής ορμόνης (LH). Η εν λόγω ορμόνη διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αναπαραγωγή και εκκρίνεται από τον πρόσθιο λοβό της υπόφυσης. Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που εκπέμπουν τα κινητά τηλέφωνα επηρεάζουν διττά τα επίπεδα των ανδρικών ορμονών και συνεπώς τη γονιμότητα.

Ωστόσο, ο δρ. Σαμούλ τόνισε ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί ο ακριβής τρόπος με τον οποίο η χρήση των κινητών τηλεφώνων επηρεάζει την ανδρική γονιμότητα. Πάντως τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα αυξάνουν τον αριθμό των κυττάρων που παράγουν τεστοστερόνη, αλλά μειώνουν τα επίπεδα της ορμόνης LH που παράγει η υπόφυση. Αυτό ενδέχεται να μπλοκάρει τη διαδικασία μετατροπής αυτού του βασικού τύπου τεστοστερόνης σε έναν περισσότερο ενεργό τύπο, ο οποίος σχετίζεται με την παραγωγή σπέρματος και τη γονιμότητα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook