Ήταν το ξέσπασμα του Α\’ Παγκοσμίου Πολέμου, τον Αύγουστο του 1914, αποτυχία της διπλωματίας ή αποτυχία πρόβλεψης από την πλευρά των πολιτικών και στρατιωτικών ελίτ, που προχώρησαν σε πόλεμο, αλλά δεν υπολόγισαν τις συνέπειες;
Γνωστοί ιστορικοί απ\’ όλο τον κόσμο και πολιτικοί αξιωματούχοι θα προσπαθήσουν να δώσουν απαντήσεις στα συγκεκριμένα ερωτήματα και θα συζητήσουν για τα αίτια έκρηξης του Α\’ Παγκοσμίου Πολέμου και την τρέχουσα κατάσταση σε διεθνές συνέδριο, που διοργανώνεται στο Βελιγράδι, στις 30 και 31 Μαΐου.
Το συνέδριο «Ευρωπαϊκή τραγωδία 1914 και πολυπολικός κόσμος 2014: Ιστορικά διδάγματα» πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Κέντρου για τη Διεθνή Συνεργασία και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (CIRSD), ιδρυτής του οποίου είναι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Βουκ Γέρεμιτς.
Στο επίκεντρο της πρώτης μέρας των εργασιών θα βρεθούν τα βασικά αίτια του Α\’ Παγκοσμίου Πολέμου και τη δεύτερη μέρα θα εξεταστεί αν αυτή η παγκόσμια σύρραξη έχει επιπτώσεις στις σύγχρονες διεθνείς σχέσεις και ποιες είναι αυτές.
«Οι συμμετέχοντες θα αναλύσουν τρεις βασικές γεωπολιτικές περιοχές, οι οποίες δυνητικά μπορούν να σύρουν τον κόσμο σε νέα μεγαλύτερη σύγκρουση -Μέση Ανατολή, Ανατολική Ασία και Ουκρανία» δήλωσε διευθυντής προγραμμάτων του CIRSD Νίκολα Γιοβάνοβιτς.
Μεταξύ άλλων, θα αναπτύξουν τις θέσεις τους γνωστοί ιστορικοί, όπως ο Κρίστοφερ Κλαρκ, καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, ο στενότερος συνεργάτης του Γερμανού ιστορικού, Φριτς Φίσερ, Harmut Pogge von Strandmann,, ο οποίος πρώτος εκπόνησε διδακτορική διατριβή για τη γερμανική ευθύνη για τον Α\’ Παγκόσμιο πόλεμο καθώς και ιστορικοί από την Ιταλία, τη Ρωσία και άλλα τμήματα της Ευρώπης και του κόσμου.
Στις εργασίες του συνεδρίου θα λάβουν, επίσης, μέρος ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, Λαμπέρτο Ζανιέρ, ο πολιτικός επιστήμονας και ιδρυτής του «Στράτφορ», Eταιρείας Πληροφοριών και Γεωπολιτικών Σχεδιασμών, Τζορτζ Φρίντμαν, ο Αμερικανός οικονομολόγος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Κολούμπια, Τζέφρι Σακς και οι πρώην υπουργοί Εξωτερικών της Ισπανίας, Μιγκέλ Άνχελ Μορατίνος, της Ινδονησίας, Χασάν Βιραγιούντα και η εγγονή του Νικίτα Χρουστσόφ, Νίνα Χρούστσεβα.
«Θα συζητήσουν ποια είναι η κατάσταση στον κόσμο και πώς η Σερβία μπορεί να επηρεαστεί από τα γεγονότα» εξήγησε ο κ. Γιοβάνοβιτς.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook