Για τις υγιείς γυναίκες άνω των 30 ετών, η διαγνωστική εξέταση ανίχνευσης του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) είναι καλύτερο σε σχέση με το τεστ Παπανικολάου ως προς την έγκαιρη πρόβλεψη του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Επίσης όσες γυναίκες έχουν αρνητικά αποτελέσματα και στις δύο διαγνωστικές εξετάσεις, μπορούν να περιμένουν, με ασφάλεια, μέχρι και τρία χρόνια (αντί για έξι μήνες ή ένα χρόνο), μέχρι την επανάληψη της εξέτασης για τον ιό HPV, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ειδικό στη βιοστατιστική και την επιδημιολογία του καρκίνου Χορμούζντ Κάτκι του Εθνικού Κέντρου Καρκίνου των ΗΠΑ, που μελέτησαν τις περιπτώσεις περίπου 332.000 γυναικών επί πέντε χρόνια, δήλωσαν, πως τα νέα στοιχεία επιβεβαιώνουν επίσημα ότι η χρονική απόσταση των τριών ετών μέχρι την επόμενη εξέταση για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων είναι ασφαλής και κατάλληλη για όσες γυναίκες πήραν αρνητικά αποτελέσματα και στα δύο τεστ.

Το Παπ-τεστ -κατά το οποίο λαμβάνεται δείγμα από τον ιστό του τραχήλου και εξετάζεται για τυχόν ανώμαλα κύτταρα- πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο. Το τεστ για τον ιό HPV μπορεί να βασιστεί στο ίδιο δείγμα κυττάρων, αλλά ελέγχεται ειδικότερα για τυχόν παρουσία του συγκεκριμένου ιού, ο οποίος μεταδίδεται σεξουαλικά και σε μερικές περιπτώσεις, ιδίως όταν η μόλυνση διαρκέσει πάνω από ένα χρόνο, μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του τραχήλου.

Για τις γυναίκες που έχουν φυσιολογικό (αρνητικό) Παπ-τεστ, καθώς επίσης αρνητικό αποτέλεσμα στο τεστ για τον ιό HPV, ο κίνδυνος για εμφάνιση της νόσου μέσα στην επόμενη πενταετία είναι πολύ χαμηλός, μόλις 2,3 ανά 100.000 γυναίκες ετησίως.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αν συγκριθούν οι δύο εξετάσεις, το τεστ HPV, αν γίνει μόνο του, υπερτερεί του Παπ-τεστ, καθώς μπορεί να εντοπίσει περισσότερες (σχεδόν διπλάσιες) γυναίκες υψηλού κινδύνου για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Όπως είπαν, η νέα μελέτη δείχνει ότι ένα αρνητικό τεστ HPV, ακόμα και μόνο του, αρκεί για να επεκτείνει με ασφάλεια στα τρία χρόνια την επόμενη εξέταση για τον ιό των θηλωμάτων. Οι ερευνητές τόνισαν, όμως, ότι θα χρειαστούν περαιτέρω έρευνες, προτού γίνει η σχετική σύσταση στο γενικό πληθυσμό.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αν το τεστ HPV είναι αρνητικό, δεν προσθέτει κάτι περισσότερο ένα Παπ-τεστ στη συνέχεια. Αν όμως το τεστ HPV είναι θετικό, τότε ένα Παπ-τεστ, στη συνέχεια μπορεί να επιβεβαιώσει τον κίνδυνο καρκίνου.

Ο καρκίνος του τραχήλου είναι εύκολο να προληφθεί, καθώς αναπτύσσεται πολύ αργά και οι εξετάσεις, όταν γίνονται έγκαιρα, εντοπίζουν τα προκαρκινικά κύτταρα, με συνέπεια να υπάρχει επαρκής χρόνος για θεραπεία.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook