Από την επόμενη σχολική χρονιά 2014-2015 συνολικά 231 σχολικές μονάδες σε διάφορες περιοχές της χώρας συγχωνεύονται, 49 καταργούνται, ενώ ιδρύονται 43. Αυτά ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Παιδείας Συμεών Κεδίκογλου, τονίζοντας ότι οι αποφάσεις ελήφθησαν «κατόπιν των εισηγήσεων των κατά τόπους Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης». Ειδικότερα:

• Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ιδρύονται 5 Δημοτικά και 12 Νηπιαγωγεία, τα οποία βρίσκονται, σε αρκετές περιπτώσεις, σε απομακρυσμένες, νησιωτικές ή ορεινές και δύσβατες, με δύσκολες καιρικές συνθήκες περιοχές, ικανοποιώντας χρόνια αιτήματα των κατοίκων τους. Οι αντίστοιχες ιδρύσεις το προηγούμενο σχολικό έτος ήταν 3 Δημοτικά και 2 Νηπιαγωγεία. Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ιδρύονται 1 Γυμνάσιο, 1 Μουσικό Γυμνάσιο, 2 Γενικά Λύκεια, 4 Ημερήσια και 10 Εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ) και 8 Λυκειακές Τάξεις, εξυπηρετώντας εκπαιδευτικές και αναπτυξιακές τοπικές ανάγκες. Ενδεικτικά, οι ιδρύσεις ΕΠΑΛ ικανοποιούν τις απαιτήσεις των τοπικών κοινωνιών για επαγγελματική εξειδίκευση.

• Στην Πρωτοβάθμια συγχωνεύονται 128 Δημοτικά σε 64 και 77 Νηπιαγωγεία σε 37. Στη Δευτεροβάθμια συγχωνεύονται 10 Γυμνάσια σε 5, 6 Γενικά Λύκεια σε 3 και 10 ΕΠΑΛ σε 5, με κριτήριο τη μειούμενη δυναμικότητα των σχολείων. Σχεδόν όλες οι συγχωνεύσεις αφορούν σχολικές μονάδες μεγάλων αστικών κέντρων και η συγχώνευση στοχεύει στην καλύτερη λειτουργία και διοικητική οργάνωσή τους.

• Στην Πρωτοβάθμια καταργούνται 15 Δημοτικά και 30 Νηπιαγωγεία και στη Δευτεροβάθμια 1 Γυμνάσιο και 3 Ημερήσια ΕΠΑΛ. Τα συγκεκριμένα σχολεία είχαν πολύ μικρό αριθμό μαθητών ή ήταν σε αναστολή λειτουργίας λόγω έλλειψης μαθητών.

• Προάγονται, με αύξηση των οργανικών θέσεων των εκπαιδευτικών τους, 103 Δημοτικά Σχολεία και 67 Νηπιαγωγεία, λαμβάνοντας υπόψη τις κτιριακές υποδομές και τον αυξημένο αριθμό των μαθητών.

• Στον αντίποδα υποβιβάζονται 130 Δημοτικά και 20 Νηπιαγωγεία, όπου το μαθητικό δυναμικό ήταν μικρό.

kathimerini.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook