Ουδεμία σχέση έχει η απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης – με την οποία ρυθμίζεται το θέμα έκδοσης αλιευτικών αδειών – με το θέμα της επεξεργασίας των χημικών της Συρίας στην Μεσόγειο, όπως απο χθες είχε δημοσιεύσει το Flashnews.gr (δείτε εδώ).
Η διαπίστωση αυτή προκύπτει – όχι μόνο απο το κείμενο της ίδιας της απόφασης την οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ – αλλά και απο τις περιοχές στις οποίες απαγορεύεται η αλιεία με μηχανότρατες και μόνο, για χρονικό διάστημα σχεδόν δύο μηνών κάθε έτους, ενώ κατηγορηματική είναι και σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Κρήτης.
Όπως φαίνεται και απο τον χάρτη που έδωσε στην δημοσιότητα η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Χανίων, η απαγόρευση θα ισχύει κάθε χρόνο (και όχι μόνο φέτος), για το χρονικό διάστημα 24/5 έως 15/7, μόνο για μηχανότρατες και μόνο για τα διεθνή ύδατα του Ιονίου, του Λιβυκού, του Κρητικού και του Αιγαίου πελάγους (περιοχές 20-22-23).
Μάλιστα ακόμη και σε αυτές τις περιοχές η αλίευση θα επιτρέπεται μετά τις 16 Ιουλίου και η απαγόρευση θα ισχύει μόνο για το μισό Αιγαίο πέλαγος και έως την 1η Οκτωβρίου.
\"\"
Υπενθυμίζεται πως το θέμα της απαγόρευσης της αλιείας, όπως αναφέρεται παραπάνω, συνδέθηκε ατυχώς με τα χημικά της Συρίας και δυστυχώς ανηπαρήχθη και πήρε  μεγάλες διαστάσεις απο ορισμένα ΜΜΕ μετά απο σχετικές δηλώσεις του μέλους της Πρωτοβουλίας \”Ένα καράβι για τη Γάζα\”, Βαγγέλη Πισσία σε κρητικό ραδιοφωνικό σταθμό.
Βέβαια ο κ.Πισσίας σε σημερινές δηλώσεις του στο Flashnews.gr, δεν ήταν καηγορηματικός πως σχετίζονται τα δύο θέματα, ενώ  συνέδεσε την συγκεκριμένη απόφαση με το θέμα των χημικών,χαρακτηρίζοντας ως υποκριτικό το ενδιαφέρον για την προστασία του γόνου απο την αλιεία, την ίδια στιγμή που κινδυνεύει ολόκληρο το θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου απο την επεξεργασία των χημικών της Συρίας.
Η ανακοίνωση της Περιφέρειας Κρήτης


Με αφορμή το θόρυβο που έχει προκληθεί από δημοσιεύματα περί απαγόρευσης της αλιείας και νοτιοδυτικά της Κρήτης λόγω της υδρόλυσης των χημικών της Συρίας, η Περιφέρεια Κρήτης επικοινώνησε σήμερα με τα αρμόδια Υπουργεία και ενημερώθηκε σχετικά.

Σύμφωνα με πληροφόρηση που παρείχε η Διεύθυνση Θαλάσσιας Αλιείας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, εκδόθηκε η υπ αρ 4023/64557 ΥΑ (ΦΕΚ1307τΒ/22-5-14) σε εφαρμογή του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου (Ν4235/14) για την προστασία των ιχθυοαποθεμάτων στα χωρικά και στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου. Η εν λόγω υπουργική απόφαση προβλέπει σχετικές απαγορευτικές διατάξεις που αφορούν στην αλιεία με τράτα βυθού, για το προσεχές διάστημα.

Οι διατάξεις αυτές προκύπτουν από την ανάγκη προστασίας των ιχθυοαποθεμάτων σύμφωνα με τις σχετικές επιστημονικές παρατηρήσεις, και στο Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής με σκοπό την αειφόρο Αλιεία και την προστασία του γόνου, και δεν σχετίζονται σε καμία περίπτωση με πιθανή υδρόλυση των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο.
Την ίδια ώρα επιστήμονες του ΕΛΚΕΘΕ με δηλώσεις τους καθησυχάζουν επαναλαμβάνοντας ότι η απαγόρευση αλιείας αποτελεί συμμόρφωση με Ευρωπαϊκή οδηγία για την προστασία του γόνου αλλά και για την αποτροπή του κινδύνου του φαινομένου υπεραλίευσης.

Επομένως οποιαδήποτε ανησυχία ή συσχέτιση με πιθανή υδρόλυση των χημικών της Συρίας δεν είναι βάσιμη.

Η ανακοίνωση της Διεύθυνσης Αγροτικής ΟΙκονομίας Π.Ε.Χανίων

Από την Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων πληροφορούνται οι ενδιαφερόμενοι αλιείς ότι :
Σας ενημερώνουμε ότι δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως η με αρ. 4023/64557/16.05.2014 (ΦΕΚ 1307Β/22.05.2014) Απόφαση του Υπουργού ΥΠ.Α.Α.Τ. με θέμα «Καθορισμός όρων και προϋποθέσεων δικαιολογητικών και διαδικασίας για την έγκριση αδειών αλίευσης σε αλιευτικά σκάφη».
Τα αλιευτικά σκάφη μπορούν να εφοδιάζονται με άδεια αλίευσης για τα διεθνή ύδατα από την Δ/νση Θαλάσσιας Αλιείας του ΥΠΑΑΤ μετά από αίτηση στην Υπηρεσία μας, με την διαδικασία που περιγράφεται στην Υπουργική Απόφαση και σύμφωνα με τους παρακάτω όρους και προϋποθέσεις:
Η Άδεια Αλίευσης στα διεθνή ή σε ύδατα δικαιοδοσίας τρίτων χωρών εγκρίνεται και χορηγείται εφόσον ισχύουν σωρευτικά οι παρακάτω προϋποθέσεις σε σκάφη τα οποία:
α. διαθέτουν αλιευτική άδεια σε ισχύ και τα στοιχεία που περιλαμβάνονται σε αυτή είναι πλήρη, ακριβή και σύμφωνα με το κοινοτικό αλιευτικό μητρώο,
β. διαθέτουν πιστοποιητικό αξιοπλοΐας,
γ. διαθέτουν δορυφορικό σύστημα παρακολούθησης (VΜS) σε πλήρη λειτουργία, καθώς και ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής (ERS),
δ. δεν περιλαμβάνονται σε κατάλογο ΠΛΑ αλιείας,
ε. είναι απαλλαγμένα διοικητικών κυρώσεων το αιτούμενο διάστημα ισχύος της άδειας απόπλου και
στ. έχουν συμμορφωθεί με όλες τις εκκρεμείς κυρώσεις που τους έχουν επιβληθεί όσον αφορά στη διάπραξη μιας σοβαρής παράβασης. Σε περίπτωση που έχει υποβληθεί προσφυγή κατά απόφασης Λιμενικής Αρχής για την επιβολή διοικητικών κυρώσεων κατά του κυβερνήτη και του σκάφους, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, η αίτηση για την έγκριση άδειας αλίευσης στο συγκεκριμένο σκάφος εξετάζεται. Στην περίπτωση απόρριψης της προσφυγής, η έκτιση της ποινής της ατομικής άδειας του κυβερνήτη του σκάφους και της αλιευτικής άδειας του σκάφους γίνεται σε χρονικό διάστημα που δεν συμπίπτει με χρονικούς περιορισμούς απαγόρευσης του συγκεκριμένου αλιευτικού εργαλείου με το οποίο πραγματοποιήθηκε η παράβαση.
Επισημαίνουμε ότι σύμφωνα με το άρθρο 3 της Απόφασης αυτής απαγορεύεται η χρήση άδειας αλίευσης με το αλιευτικό εργαλείο ΟΤΒ (τράτα βυθού) στα διεθνή ύδατα (γεωγραφικές υποπεριοχές ΓΕΑΜ 20, 22, 23) από ελληνικά αλιευτικά σκάφη από 24 Μαΐου έως 15 Ιουλίου κάθε έτους όπως φαίνεται στο συνημμένο χάρτη.

Μετά την 16 Ιουλίου μέχρι την 1 Οκτωβρίου επιτρέπεται η αλιεία στα διεθνή εκτός από την περιοχή δυτικά του 25ου μεσημβρινού της υποπεριοχής 22 δηλ. του Αιγαίου πελάγους.

Διευκρινίζουμε ότι η εν λόγω απαγόρευση αφορά μόνο τις μηχανότρατες και όχι τα υπόλοιπα αλιευτικά σκάφη (γρι-γρι, παράκτια).

Οι άδειες αλίευσης στα διεθνή που έχουν εγκριθεί από την Υπηρεσία μας και χορηγηθεί μέχρι την έναρξη ισχύος της Απόφασης αυτής, εξακολουθούν να ισχύουν μέχρι τη λήξη τους με την υποχρέωση εφαρμογής των περιοχών και περιόδων απαγόρευσης της αλιείας, όπως αναφέρθηκαν παραπάνω.
Περισσότερες πληροφορίες για τις προϋποθέσεις χορήγησης άδειας αλιείας εκτός χωρικών υδάτων, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και για τις υποχρεώσεις των πλοιοκτητών σκαφών μπορούν να ζητηθούν από το Τμήμα Αλιείας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων. 
Tηλ. 2821346653-4, Fax 2821346651 e-mail [email protected]

Ναπολέων Σαραντίδης
[email protected]

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook