Σε συμφωνία έφτασε η Αργεντινή με την ομάδα των πιστωτριών χωρών του Κλαμπ των Παρισίων, σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή του χρέους της ύψους 9,7 δισ. δολαρίων (ή περίπου 7,3 δισ. ευρώ), εντός πενταετίας,
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Paris Club, η πρώτη πληρωμή ύψους τουλάχιστον 1,15 δισ. δολαρίων θα καταβληθεί τον Μάιο του 2015 και μία ακόμη θα πρέπει να εξοφληθεί τον Μάιο του 2016. Ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής δήλωσε ότι η χώρα του θα κάνει μία αρχική πληρωμή 650 εκατ. δολαρίων φέτος τον Ιούλιο και μία πληρωμή 500 εκατ. δολαρίων τον Μάιο του 2015. Οι πληρωμές αυτές είναι ένα «αναγκαίο και σημαντικό βήμα για την ομαλοποίηση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των πιστωτών του Paris Club και της Αργεντινής», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ομάδας των πιστωτών.
Υπενθυμίζεται ότι η Αργεντινή έκανε στάση πληρωμών το 2001, σε χρέος – ρεκόρ ύψους 95 δισ. δολαρίων και επιχειρεί να λύσει τις διαμάχες της με τους πιστωτές, καθώς επιθυμεί να επιστρέψει στις κεφαλαιαγορές.
Το Paris Club περιλαμβάνει την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και τη Γαλλία και η ίδρυσή του ανάγεται στο 1956, όταν η Αργεντινή συνάντησε για πρώτη φορά τους δημόσιους πιστωτές της στο Παρίσι. Από τότε, η ομάδα των πιστωτών έχει καταλήξει σε 429 συμφωνίες με 90 διαφορετικές χρεωμένες χώρες. Από το 1956, το συνολικό ποσό του χρέους, για το οποίο υπήρξαν συμφωνίες, έφθασε τα 573 δισ. δολάρια.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook