Ο Γκούντλακ Τζόναθαν, πρόεδρος της Νιγηρίας, ανακοίνωσε σήμερα ότι διέταξε μια «επιχείρηση σε πλήρη κλίμακα» εναντίον των ισλαμιστών μαχητών της Μπόκο Χαράμ και επεδίωξε να καθησυχάσει τους γονείς των 219 μαθητριών που κρατούνται από την οργάνωση αυτή ότι τα παιδιά τους θα απελευθερωθούν.
Μιλώντας με την ευκαιρία της Ημέρας της Δημοκρατίας της Νιγηρίας, ο πρόεδρος Τζόναθαν δήλωσε ότι έδωσε εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας να χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε μέσα είναι απαραίτητο για να εξασφαλίσουν την ήττα της Μπόκο Χαράμ, η οποία επιχειρεί στη βορειοανατολική Νιγηρία.
«Είμαι αποφασισμένος να προστατεύσω τη δημοκρατία μας, την εθνική ενότητα και την πολιτική σταθερότητά μας, διεξάγοντας έναν ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας», δήλωσε ο Τζόναθαν στην ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.
Δεν ήταν αμέσως σαφές τι μπορεί να σημαίνει μια τέτοια επίθεση, δεδομένου ότι οι βορειοανατολικές περιοχές της χώρας βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και διεξάγεται εκεί εδώ και ένα χρόνο στρατιωτική επιχείρηση σε πλήρη κλίμακα.
Ωστόσο η φράση «ολοκληρωτικός πόλεμος» είχε χρησιμοποιηθεί από τον Πρόεδρο του Τσαντ Ιντρίς Ντεμπί έπειτα από μια συνάντηση των γειτόνων της Νιγηρίας στα μέσα Μαΐου στο Παρίσι, κατά την οποία είχαν επιδιώξει να χαράξουν μια κοινή στρατηγική για να αντιμετωπίσουν τους ισλαμιστές μαχητές.
«Σας διαβεβαιώνω πως αυτοί οι κακοποιοί θα εκδιωχθούν. Δεν θα γίνει από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά δεν θα φεισθούμε προσπαθειών για να επιτύχουμε αυτό το στόχο», δήλωσε ο Τζόναθαν.
Στις 14 Απριλίου, μαχητές της Μπόκο Χαράμ περικύκλωσαν ένα δευτεροβάθμιο σχολείο στο απομακρυσμένο βορειοανατολικό χωριό Τσίμποκ και απήγαγαν με φορτηγά 276 κορίτσια τα οποία έγραφαν εξετάσεις. 
Χθες ανακοινώθηκε πως συνολικά 57 από τα κορίτσια που είχαν απαχθεί κατάφεραν να διαφύγουν από τους απαγωγείς τους. Όμως αγνοείται η τύχη 219 άλλων, τα οποία πιστεύεται πως εξακολουθούν να κρατούνται από τους μαχητές.
«Με την υποστήριξη των Νιγηριανών, των γειτόνων μας και της διεθνούς κοινότητας, θα ενισχύσουμε την άμυνά μας, θα απελευθερώσουμε τα κορίτσια μας και θα απαλλάξουμε τη Νιγηρία από τους τρομοκράτες», δήλωσε ο Τζόναθαν.
«Συμμερίζομαι το βαθύ πόνο και την ανησυχία των γονιών τους», πρόσθεσε.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook