Αρχαιολόγοι στο Περού ανακάλυψαν έναν βασιλικό τάφο της αυτοκρατορίας των Γουάρι, η οποία προηγήθηκε του πολιτισμού των Ίνκας και καταστράφηκε από τις ραγδαίες ισπανικές κατακτήσεις του 16ου αιώνα. Για πρώτη φορά οι ερευνητές «ανοίγουν» τη μούμια για το κοινό, παρουσιάζοντας ενδιαφέροντα πολιτιστικά στοιχεία.

Η ανακάλυψη του τάφου έγινε περίπου 280 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας του Περού, Λίμα και δίνει πολύτιμες πληροφορίες για τον μυστηριώδη πολιτισμό τον Γουάρι που άκμασε στο τέλος της πρώτης χιλιετίας μ.Χ.

Ο τάφος που βρέθηκε άθικτος είχε τη μουμιοποιημένη βασίλισσα καθιστή, μαζί με μεγάλες ποσότητες κεραμικών, θησαυρών και στοιχεία ανθρωποθυσιών που χρονολογούνται μεταξύ 700 και 800 μ.Χ.

Το National Geographic σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας ανοίγει ηλεκτρονικά τον τάφο και μας ξεναγεί στο εσωτερικό του.

Έχοντας πεθάνει σε ηλικία περίπου 60 ετών, η επιφανής γυναίκα της φυλής των Γουάρι, οδηγήθηκε στον τάφο της με μεγαλοπρέπεια και πλούτο. Τοποθετήθηκε σε καθιστή θέση, φορώντας υφασμάτινο πουκάμισο και σάλι και στολισμένη με πολύτιμα κοσμήματα. Το σώμα της ήταν τυλιγμένο σε πολλές στρώσεις υφάσματος για να δημιουργηθεί ένα κουκούλι για τη μούμια.

newpost.gr