Ένα εκ γενετής σημάδι είναι ένα έγχρωμο σημάδι πάνω ή κάτω από το δέρμα που εμφανίζεται είτε κατά τη γέννηση είτε λίγο πιο μετά στην ζωή ενός παιδιού (ακόμα και στην εφηβεία). Μερικά σημάδια \”ξεθωριάζουν\” με την πάροδο του χρόνου, όμως άλλα γίνονται πιο έντονα.

Εκ γενετής σημάδια μπορεί να προκληθούν από επιπλέον κύτταρα που παράγουν χρωστική ουσία στο δέρμα ή από αιμοφόρα αγγεία που δεν αναπτύσσονται κανονικά. Τα περισσότερα σημάδια είναι ανώδυνα και ακίνδυνα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όμως, μπορούν να προκαλέσουν επιπλοκές ή να συνδέονται με άλλες παθήσεις. Όλα τα εκ γενετής σημάδια θα πρέπει να ελεγχθούν από γιατρό.

Δείτε τα βασικά είδη τέτοιων, εκ γενετής σημαδιών, τι σημαίνουν για την υγεία του παιδιού και τι πρέπει να προσέχετε:

\”Ροζ μπάλωμα\”

\"salmon

Πρόκειται για περιοχές όπου συσσωρεύονται αιμοφόρα αγγεία τα οποία εμφανίζονται ως μικρά, ροζ, επίπεδα σημάδια στο δέρμα. Εμφανίζονται στο ένα τρίτο των νεογέννητων βρεφών. Τέτοια μπαλώματα μπορούν να εμφανιστούν στο πίσω μέρος του λαιμού, ανάμεσα στα μάτια, στο μέτωπο, τη μύτη, το άνω χείλος και τα βλέφαρα. Μερικά μπαλώματα εξασθενούν όσο το μωρό μεγαλώνει, αλλά εκείνα στο πίσω μέρος του λαιμού συνήθως δεν φεύγουν. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αφού δεν απαιτούν θεραπεία.

Έντονο ροζ-κόκκινο σημάδι

\"mh

 

Ξεκινά ως μια επίπεδη, ροζ-κόκκινη περιοχή κατά τη γέννηση και σταδιακά γίνεται πιο σκούρο και κοκκινωπό-μοβ σημάδι με την ηλικία. Τις περισσότερες φορές γίνουν μεγαλύτερα και πιο παχιά. Αυτά τα σημάδια προκαλούνται από τη διαστολή των τριχοειδών αγγείων του αίματος συμβαίνουν σε περίπου τρία στα 1.000 μωρά. Εκείνα που δημιουργούνται στο βλέφαρο μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο του γλαυκώματος. Επίσης, μπορεί να είναι ένα σημάδι άλλων διαταραχών, αλλά αυτό είναι κάτι σπάνιο. Η θεραπεία περιλαμβάνει θεραπεία με λέιζερ, μοσχεύματα δέρματος, μακιγιάζ συγκάλυψης.

\”Μογγολικές κηλίδες\”

\"PRinc

Πρόκειται για επίπεδα, λεία σημάδια που υπάρχουν από τη γέννηση. Συχνά βρίσκονται στους γλουτούς ή στο κάτω μέρος της πλάτης, είναι συνήθως μπλε απόχρωσης, αλλά μπορεί επίσης να είναι μπλε-γκρι, μπλε-μαύρο ή και καφέ. Μπορούν να μοιάζουν και με μια μελανιά. Οι \”μογγολική κηλίδες\” είναι πιο συχνές σε παιδιά με πιο σκούρο δέρμα. Συνήθως \”σβήνουν\” στη σχολική ηλικία, αλλά ποτέ δεν μπορεί να εξαφανιστούν εντελώς. Δεν απαιτείται καμία θεραπεία.

\”Κηλίδες του καφέ\”

\"dermnet

Πρόκειται για κηλίδες που είναι ομαλές και οβάλ και κυμαίνονται στο χρώμα από το απαλό έως το σκούρο καφέ, το οποίο είναι και ο λόγος που πήραν το όνομά τους από το ρόφημα του καφέ που αλλάζει χρώμα ανάλογα με το γάλα που περιέχει. Βρίσκονται συνήθως στον κορμό, τους γλουτούς και τα πόδια. Αυτές οι κηλίδες μπορεί να μεγαλώσουν και να γίνουν πιο σκούρες με την πάροδο του χρόνου, αλλά γενικά δεν θεωρούνται πρόβλημα. Ωστόσο, αν το παιδί έχει πολλές τέτοιες κηλίδες σε μέγεθος μικρού νομίσματος τότε μπορεί να έχει νευροϊνωμάτωση και το σπάνιο σύνδρομο McCune-Albright. Συμβουλευτείτε έναν γιατρό εάν το παιδί σας έχει αρκετά τέτοια σημάδια.

Αιμαγγειώματα \”φράουλα\”

\"PRinc

Τα αιμαγγειώματα είναι μικρά αιμοφόρα αγγεία που έχουν συσσωρευθεί σε ένα σημείο. Εμφανίζονται στην επιφάνεια του δέρματος, συνήθως στο πρόσωπο, το τριχωτό της κεφαλής, την πλάτη, ή το στήθος. Μπορεί να είναι κόκκινα ή μοβ και έχουν συνήθως σκληρό περίβλημα-όριο. Αυτά τα εκ γενετής σημάδια συμβαίνουν σε δύο από κάθε 100 μωρά που γεννιούνται. Τα αιμαγγειώματα συνήθως αναπτύσσονται λίγες εβδομάδες μετά τη γέννηση. Αναπτύσσονται γρήγορα κατά το πρώτο έτος ζωής πριν εξαφανιστούν γύρω στην ηλικία των 9 ετών. Κάποια ελαφρά αλλοίωση του χρώματος ή ζάρωμα του δέρματος μπορεί να παραμείνει στο σημείο ακόμα και μετά την εξαφάνισή τους. Δεν απαιτείται καμία θεραπεία, αλλά όταν αναπτύσσονται κοντά στο μάτι ή το στόμα, ή σε μια θέση που μπορεί να αιμορραγούν ή να μολυνθούν, μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθούν.

Σηραγγώδη αιμαγγειώματα

\"dermnet

Πρόκειται για αιμαγγειώματα βαθιά κάτω από το δέρμα και εμφανίζονται ως μια μπλε σπογγώδη μάζα ιστού που γεμίζει με αίμα. Αν είναι αρκετά βαθύ, το υπερκείμενο δέρμα μπορεί να φαίνεται φυσιολογικό. Τα σηραγγώδη αιμαγγειώματα εμφανίζονται συνήθως στο κεφάλι ή το λαιμό. Τα περισσότερα εξαφανίζονται μέχρι την εφηβεία.

Φλεβική δυσπλασία

\"mh

Προκαλείται από μη φυσιολογική διάπλαση, διεσταλμένων φλεβών. Πολλές φορές αυτά τα σημάδια δεν μπορούν να γίνουν αντιληπτά κατά τη γέννηση παρά μόνον αργότερα στην παιδική ηλικία ή στην ενηλικίωση. Φλεβική δυσπλασίες εμφανίζονται στο 1% με 4% των μωρών. Συχνά βρίσκονται στο σαγόνι, τα μάγουλα, τη γλώσσα και τα χείλη. Μπορούν επίσης να εμφανιστούν σε άλλες περιοχές του σώματος. Θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται αργά, και δεν συρρικνώνονται με το χρόνο. Για να αφαιρεθούν απαιτείται συνήθως χειρουργική επέμβαση.

Συγγενείς Σπίλοι

\"phototake

Πρόκειται για κρεατοελιές που εμφανίζονται κατά τη γέννηση. Η επιφάνειά τους μπορεί να είναι επίπεδη, ανυψωμένη ή ανώμαλη. Αυτές οι κρεατοελιές μπορεί να αναπτυχθούν οπουδήποτε στο σώμα και ποικίλουν σε μέγεθος από λιγότερο από 3 εκατοστά σε πάνω από 20 εκατοστά. Οι συγγενείς σπίλοι εμφανίζονται στο 1% των νεογνών. Οι περισσότεροι δεν είναι επικίνδυνοι. Αλλά μερικές φορές έχουν αυξημένο κίνδυνο να μετεξελιχθούν σε μελάνωμα, την πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου του δέρματος. Όλοι οι συγγενείς σπίλοι θα πρέπει να παρακολουθούνται πολύ προσεκτικά για αλλαγές σε σχήμα και χρώμα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook