Με άρθρο της στον βρετανικό Guardian η Έλενα Παναρίτη, οικονομολόγος και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ από το 2009 έως το 2012, εξηγεί γιατί οι Έλληνες κατευθύνθηκαν δεξιά και αριστερά σε μια προσπάθεια να πουν «όχι» στην Ε.Ε.
Σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα που ανέδειξε τον ΣΥΡΙΖΑ σε πρώτη δύναμη με 26,6%, αναφέρει ότι αυτό οφείλεται όχι τόσο στην ιδεολογία των Ελλήνων όσο στο γεγονός ότι πλέον αυτοί αισθάνονται σαν τους «ανεπιθύμητους επισκέπτες» στην Ε.Ε.
Η προτίμηση των Ελλήνων στα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα, είτε της δεξιάς είτε της αριστεράς, αντανακλά την οικονομική πραγματικότητα που ζουν καθημερινά, την σκληρή λιτότητα, την μείωση του ΑΕΠ κατά 30% και την εξαφάνιση της μεσαίας τάξης, καθώς σε αντίθεση με άλλους Ευρωπαίους πολίτες ήταν πολύ πιο ένθερμοι υποστηρικτές του ενιαίου νομίσματος κατά τη δημιουργία του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
Μάλιστα, όπως αναφέρει, ακόμα και στην αρχή της κρίσης η τρόικα ήταν καλοδεχούμενη στην Ελλάδα καθώς υπήρχε η πεποίθηση ότι μονο αυτή θα μπορέσει να διορθώσει το ελαττωματικό σύστημα.
Ωστόσο, τα μέτρα που εφαρμόστηκαν και τα υψηλά επιτόκια δανεισμού έδειξαν ότι είχαν ως στόχο μόνο την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους κι όχι την βελτίωση των κρατικών μηχανισμών, με αποτέλεσμα ολοένα και περισσότεροι Έλληνες να στρέφονται εναντίον της Ευρώπης.
«Στην περίπτωση της Ελλάδας, επομένως, η άνοδος των ευρωσκεπτικιστών, ήταν μια απάντηση στην τυφλή εφαρμογή των μέτρων λιτότητας που παρέτεινε την ύφεση και παρήγαγε μεγάλες ανισότητες», συμπεραίνει η κυρία Παναρίτη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook